Joulupiiras nimeltä 'Mincemeat Pie'

En tiedä moniko  leipoja on oikeasti pannut kakkuihinsa jauhelihaa luettuaan englanninkielisen reseptin paremmin heidän tapojaan tutkimatta. Sana mincemeat tarkoittaa sananmukaisesti 'jauhettua, hakattua lihaa', mutta käsitteenä se tarkoittaa pieniksi pienittyjä hedelmiä, pähkinöitä, ruskeaa sokeria, fariinisokeria, erilaisia mausteita ja joukossa tilkkaa konjakkia. Viiniä on käytetty myös. Tällaista seosta valmistetaan Englannissa perinteisesti. Ja kotona se pakataan tiiviisiin tölkkeihin, odottamaan  käyttöä leivonnassa ja jälkiruuissa. – Amerikan puolella oikea liha-rasva-hedelmäsekoitus tunnetaan vanhalla Intiaanien käyttämällä nimellä 'pimii'. 

'Mincemeat' ei koskaan ole tarkoittanut lihaa, vaan juuri sitä samaa hedelmäsekoitusta, kuin nykyisinkin. Nami-hiiren lapsuudessa sitä toivat Englannissa kävijät, mutta nyt sitä saa ihan tavallisesta marketistakin. Siitä pidetään tai sitten ei. Tämä makea herkku on peräisin noin 700 vuoden takaa. Englannin sana 'meat' on vasta 1300-luvulla alkanut merkitä lihaa. Sitä ennen se merkitsi yleisesti kiinteää ruokaa juoman vastakohtana. Eli meille tuttua ruotsin sanaa 'mat'.

Historioitsijat puolestaan kertovat, että lihaa, erikoisesti riistaa, yritettiin ennenvanhaan säilöä hienoksi hakattuna mausteiden ja alkoholin avulla. Muutamasta artikkelista selvisi, että 1600-luvulla on  pienityn, hakatun lihan joukkoon alettu lisätä kuivia ja tuoreita hedelmiä ja pähkinöitä. Kun vuosikymmenten saatossa lihan osuus on pienentynyt ja lopulta jäänyt kokonaan pois 'mincemeatista', niin luonnollisesti tämän tuotteen säilyvyys vain parani. Nimi on säilynyt. Kukaan ei ole sitä halunnut edes muuttaa. Pieni tai suuri piiras kuuluu perinteisesti joulun herkkuihin ja usein myös Kiitospäivään.

Taikinana käytetään yleensä muropohjaista piirastaikinaa. Pieniä pyöreitä piirakoita usein koristaa tähti, joten voisi ajatella 'tähti' -formunkin käyttöä ! 

Pieniä formupiiraita 16-18 kpl.

225 g kylmää voita palasina

350 g jauhoja

100 g sokeria

280 g 'mincemeatia' itse tehtyä tai kaupan purnukasta

1  pieni kananmuna voiteluun

tomusokeria koristeluun

Tee paksuhko murotaikina totuttuun tapaan, älä lisää nestettä.

Laita piiraan sisään noin saksanpähkinän kokoinen pallero 'mincemeatia', voitele kananmunalla.

Paista 180°C 20 minuuttia.

 

Nopea 'Mincemeat' kotikonstein

90 g tummia tai keltaisia rusinoita saksituna tai karpaloita

60 g hillottuja appelsiinin kuoria

60 ml brandyä, whiskyä tai omena siideriä

1 appelsiinin  liha 

1 tl tuorepuristettua sitruunamehua

2 tl tummaa sokeria / muscovadoa 

1/2 tl jauhetua kanelia ja muskottipähkinää

1/4 tl jauhettua neilikkaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna seistä 1-3 päivää - kuumennetussa, kannellisessa lasipurkissa.

Seoksen tulee olla hieman kostea, lisää hieman nestettä tarvittaessa.

Lisää joukkoon vasta leivottaessa 1 iso kuorittu ja  raastettu omena tai päärynä

nami-hiiri