Kumkvatit (Citrofortunella) ovat pieniä, kahden eri sukuisen sitrushedelmän (Citrus +Fortunella) risteymiä, joiden hedelmä painaa noin 10 grammaa. Sen kuori on ohut appelsiinin kaltainen. Hedelmät käytetään kuorineen. Kumkvatti on yhtä aikaa sekä kitkerän, että makean makuinen. Makua voi verrata  voimakkaan appelsiinin makuun. Hedelmäliha on lohkoinen ja siinä on siemeniä. Kumkvatit sopivat viipaloituna teen, juomien, jälkiruokien ja leivonnaisten mausteeksi ja koristeeksi.

 

Kumkvat -hedelmistä voidaan myös valmistaa marmeladia:

2 dl vettä

3 rkl sokeria

200 g paloiteltuja kumkvatteja

(sitruuna mehua, vaniljaa)

Kumkvatti sopii mainiosti pieniin jälkiruokaherkkuihin tai jäätelön kaveriksi ja aamiaisleivälle.

Panna cotta kumkvateilla

4 dl kermaa

4 rkl sokeria

6 pientä liivate liuskaa (Dr. Oetker pussista)

1 tl rosmariinia pienenä silppuna

Valmistetaan normaaliin tapaan - hiljakseen keittämällä 15 min. ja hyydyttämällä 2-3h, mieluiten yön yli !

Kumkvattien uskotaan olevan lähtöisin Kiinasta, koska kuvauksia kumkvateista löytyy kiinalaisesta kirjallisuudesta jo 1100-luvun loppupuolelta ja eurooppalaisistakin lähteistä on mainintoja jo 1600-luvun puolivälistä. 1800-luvun puolesta välistä lähtien kumkvatteja on viljelty myös Euroopassa, tosin lähinnä koristekasveina. Nykyään kumkvatteja viljellään Etelä-Amerikassa, Yhdysvaltojen eteläosissa, Etelä-Intiassa ja Etelä-Afrikassa.

nami-hiiri