Otsake on pelkkä houkutin. Nuo mitat olivat poistuneet ennen nami-hiiren kouluaikaa, vaikka paperikaupan kiva setä myikin kirjoituspaperia riiseinä! Opettaja oli tietenkin omaa mieltä siitä, että vanhat mitat pitää jokaisen osata.  Mitään suoranaista yhteyttä otsikolla ei ole  tähän postaukseen, vaikka sanaa 'riisi' nami-hiiri tulee alempana viljelemään. Hiirellä kävi aihe mielessä jo vuosi sitten, mutta unohti kuvata ruokansa ja sen myötä aihe  unohtui.

Riisi – se on Suomessa astunut ohran ’saappaisiin’ jo varmaan 1950 luvulla, ellei aiemmin. Riisi, tuo pitkä vedessä kahlaava  ’heinähujoppi’  on maapallon tärkeimpiä viljalajeja. Sitä viljellään melkein kaikissa lämpimissä maissa. Ihan tässä nami-hiiren lähistölläkin eli Espanjassa, Pohjois-Italiassa ja Etelä-Ranskan Camarguessa, Arlesissa. Tietenkin Intia ja siellä viljelyksen kannalta otollinen monsuuni-ilmasto tulevat automaattisesti mieleen aina riisistä puhuttaessa – ja  luonnollisesti Aasia.

Riisistä on moneksi, niin  ruokalautasella, kuin jälkiruokamaljassakin. Eri asiat vaativat erilaista riisiä ja niitähän löytyy: tummaa, valkoista, kiillotettua, pyöreää, pitkää, puuroutuvaa, villiä, punaista, jasmiinia (kao hom mali), basmatia......lista on miltei loputon.

Luku sinänsä ovat ne riisit, joiden paketista löytyy kuivattuna laventelia, orvokkia, ruusua , unikkoa, malvaa ja omenaa. Nami-hiiri aloitti aikoinaan kokeilunsa "Riz long et Lavande" paketilla. Rasia oli pitkään koskemattomana, vaikka eksyikin usein käteen asti pyöriteltäväksi. Hyvissä ajoin ’parasta ennen’ umpeutumista, se joutui paistinpannulle. – Keittämisen jälkeen se sai kaverikseen kananmunan ja korppujauhoja ja paistui kiltisti pannulla litteäksi herkuksi kalan seuraksi. - Ranskassa ei tarvitse näitä tuotteita etsimällä etsiä, kuten muualla. Laventeli on hyvin yleisesti käytetty mauste Keski-Euroopan keittiöissä - eikä ainoastaan tuoksuna liinavaatekaapeissa.

 

Kuivilla kukilla maustettu keitetty riisi on herkullista. Uskokaa pois! On sitten makuasia, mille mielituoksulleen haluaa jälkiruokansa tai ateriansa kevyesti tuoksuvan.   

Ei tämä kukin maustettu riisi ole mitenkään verrattavissa Maailman suuriin ihmeisiin, mutta onhan se nyt ainakin pieni ihme, jos lautasella on ruuan joukossa kuivattuja kukanosia. Ja maljakon kukkien lisäksi ruokakin tuoksuu laventelille, orvokille tai siinä on aistittavissa hentoa malvaa ja ruusua ! Jälkimmäiselle nami-hiiri on antanut luovutusvoiton ihanan suklaaleivoksen syötyään ja maistettuaan ruusutryffeliä! On suuri kiusaus myös tiputtaa tippa elintarvike ruusuvettä sokerimassasta tehtyihin ruusunkukkiin.

nami-hiiri