Kun vuoden kierto jaetaan kahdeksaan osaan, kevätpäiväntasauksen ja kesäpäivänseisauksen puoliväli osuu toukokuun alkuun. Germaaniset kansat viettivät kevään alkamisen juhlaa huhtikuun lopulla. Germaanien juhlamenoihin kuului kokkojen polttaminen. Tapa jatkuu nykypäivän Ruotsissa lähinnä Sveanmaalla.
Irlannissa Vappu on saanut nimensä 700-luvulla eläneen beijerilaisen abbedissa Valburgin mukaan. Vappua on juhlittu keskiajalta lähtien – myös Suomessa. Toukokuun ensimmäinen on Valburgin pyhimykseksi julistamisen päivä. Sen mukaisesti päivä on myös Vapun ja Valpurin nimipäivä. Työläisten kansainvälinen juhlapäivä (ransk. 'Fête du Travail') sai alkunsa Yhdysvalloista. Toukokuun ensimmäinen oli Yhdysvalloissa ollut vanhastaan moving-day, päivä, jolloin työsopimukset oli uusittu ja työpaikkaa vaihdettu. Toukokuun ensimmäinen 1886 järjestettiin mielenosoituksia, joissa vaadittiin kahdeksantuntista työpäiviä.
Huhtikuun viimeisenä päivänä ylioppilaat pesevät Helsingin Kauppatorin 'Havis Amandan’ perinteisesti ja lakittavat tai kukittavat kukkaseppeleellä. Art nouveau –henkinen Ville Vallgrenin, vuonna 1906 Pariisissa muovailema pronssipatsas on hyvin herkkä suuresta 5 metrin koostaan huolimatta. Suihkulähteen merileijonineen on merinymfin seuraksi suunnitellut Eliel Saarinen.
Alkujaan 'Merenneito' nimisenä patsas symboloi merestä nousevaa Helsinkiä.
![](http://mediaserver-2.vuodatus.net/g/9/91392/1270811731_img-d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e.jpg)
![](http://mediaserver-2.vuodatus.net/g/9/91392/1272203630_img-d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e.jpg)
Sima on tärkeimpiä suomalaisen 'Vapun' tunnusmerkkejä. Simaa nautitaan koko perheen juhlajuomana. Iltapäivälehdet valistivat aamulla, että vielä ehtii valmistua!
Sima ilman hunajaa:
2 sitruunaa
4 l vettä
4 dl fariinisokeria
4 dl taloussokeria
vajaa 1/2 tl leivontahiivaa
rusinoita
Suomalaisen siman valmistaminen on helppoa ja suosittua kotioloissa, mutta sitä valmistetaan jonkin verran myös panimoissa kaupoissa myytäväksi.
Nykyisenlaista makeaa simaa alettiin valmistaa Suomessa jo 1700-luvulla. Se oli aluksi lähinnä kartanoiden väen juoma sokerin ja hunajan kalleuden vuoksi. Siman raaka-aineiden tultua tavallisen kansan kukkarolle sopiviksi alettiin juoma yhdistää Vappuun, toukokuiseen työväenjuhlaan. Meidän tuntema sima on perinteistä skandinaavista simaa makeampaa ja se sisältää vain vähän alkoholia, keskimäärin noin yhden tilavuusprosentin. Suomalainenkin sima on todennäköisesti sisältänyt alun perin hunajaa, josta tulee myös sen nimi. 'Sima' on synonyymi medelle, joka tarkoittaa hunajaa. Nykyisin tärkeimmät maun antajat ovat kuitenkin fariinisokeri ja sitruuna.
Kun perinteisen skandinaavisen ja walesiläisen siman annetaan käydä useita kuukausia, on suomalainen sima valmista noin kolmessa päivässä, ja parhaimmillaan viikon kuluttua jääkaapissa säilytettynä. Hyvin alhaisen alkoholipitoisuuden vuoksi se sopii kohtuullisesti nautittuna myös lapsille
Simaa juodaan jonkin verran Ranskassa, Irlannissa, Puolassa, Unkarissa, Saksassa ja Austraaliassa.
Antiikin Kreetalla käytettiin siman tapaista alkoholipitoista hunajajuomaa jo kauan ennen viinin keksimistä. Siitä on syntynyt kreikan kielen humaltumista tarkoittava sana, joka kirjaimellisesti merkitsee'hunajapäihtymistä'.
Viikinkiajan Skandinaviassa sima oli merkittävässä asemassa, ja sillä oli osansa myös jumaltarustossa. Lagendan mukaan se oli viisasten juoma, jota taistelun ja viisauden jumala Odin sai viruessaan 'Maailmanpuussa'.
Sima pysyi Pohjois-Euroopassa suosituimpana alkoholijuomana, kunnes viinin maahantuonti hiljakseen syrjäytti sen.
nami-hiiri
Kommentit