...nami-hiiren leipomukset eivät onnistu, kuten italialaismamman crostata. Hän tekee sen siinä sivussa jälkiruuaksi, kun valmistaa usean ruokalajin illallista suurelle perheelleen.....huomioiden, että ehkä naapuritkin piipahtaa!

vasemmalla%20k%C3%A4dell%C3%A4%202%20-no

Vasemmalla%20k%C3%A4dell%C3%A4%20%201-no

Hiirenkolossa paistui miltei hävettävän pieni yhden hiiren piiras vihreistä, kypsistä makeista luumuista aamupostin sekä päiväkahvin seuraksi ! Kortti oli saapunut Ranskan Lyonista, jossa nami-hiirelle hyvin R-A-K-A-S, hiiren pituuden jo ohittanut,  pikku-Kulta lomaili. Teksti hymyilytti. Sokerikyyneleet valuivat pitkin poskia. - Luumujen maistelu oli veroittanut miltei pussillisen,  eikä jäljellä ollut kuin kolme kokonaista luumua. Huomenna niitä saisi torilta lisää....kesän kasvattamat luumut maistuvat makeilta ja mehukkailta.

Joka Mamman CROSTATA Italiasta

300 g vehnäjauhoja

150 g sokeria

150 g voita

3 keltuaista

1 sitruunan raastettu kuori

1 tl suolaa

luumuja pilkottuna + sokeria ja kanelia maun mukaan ! 

luumumarmeladia

1 vatkattu kananmuna voiteluun

mantelilastuja koristeluun 

Valmistusohje käyttäen piirasvuokaa:

  • Kaada jauhot leivinpöydälle ja tee keskelle syvennys, johon kaadat sokerin, suolan, voin pehmeinä palasina, sitruunan kuoriraasteen ja keltuaiset.
  • Sekoita ainekset mahdollisimman vähällä vaivaamisella.
  • Voitele piirakkavuoka ja levitä puolet taikinasta tortun pohjaksi. Lisää pohjalle luumumarmeladia kerros ja luumut palasina tai pieninä kuutioina.
  • Kauli loput taikinasta jauhotetulla pöydällä levyksi ja tee taikinapyörällä suikaleita joista kokoat piirakan päälle ristikon.
  • Voitele torttu vatkatulla kananmunalla ja paista 180 asteessa noin 20–30 minuuttia.

Maistuu lämpimänä vaniljajäätelön kanssa!

VINKKI: Pienen tai puolitetun taikinan paisto käy mainiosti rypytetyssä folioarkissakin ! Hiiren piiras paistui siten.


Reine Claude d'Oullins on tosi vanha ranskalainen vihreä luumulajike, joka on saanut nimensä Ranskan Kuningas François I (1494 – 1547) puolison, Kuningatar Clauden mukaan.

nami-hiiri