Matka jouluun lyhenee. Pöytäpäivyrin 365 lehteä ovat miltei hävinneet, vain pieni nippu on enää jäljellä.
Maistelin aamulla sveitsiläisen ketjun Speculatiuksia koreasta jouluhenkisestä rasiasta. Tehdastuotanto säästää mausteita. Maku on laimea ja mielikuvitus on pantava töihin, jotta eri mausteet aistisi, jos sittenkään. Havainnollinen, modernin apulaisen kera tehtyjen maustepiparien esittely on täällä.
Nami-hiiri ajatteli nyt esitellä lukijoilleen saksalaisen, vaatimattoman, mutta perinteikkään pikkuleivän, anis-leivän. Historia jälleen olisi mielenkiintoisa, mutta hiiri jätää sen toiseen kertaan uudelle kirjoitusidealleen. – Aito, ohut, ruskea ja piparimausteinen maustepipari, Speculatius Belgiasta, omaa vähintäänkin yhden valon läpipäästävän reiän. Tavalliset anis-pikkuleivät Saksasta ovat reiättömiä, paksuja, hieman kovia ja valkoisia. Ainoastaan anis maistuu ja niitä pyörii aina hetken suussakin etsien hampaista koloja .
Tavallisena arkimuotona on kaareva puolikuu, jonka toinen sivu leikataan kolmesta kohtaa, hieman maun mukaan. Se muistuttaa hieman ’kampawieneriä’ nami-hiiren mielestä tai jotain sahanterää. Näitä tehdään myös miltei jokaisessa sveitsiläisessä kodissa. Vanhetessaan pikkuleipien maku vain paranee ja anis korostuu entisestään. Siksi niitä aletaan leipoa jo nyt.
Tarvitaan noin 60 kappaleeseen seuraavat aineet:
- 2 rkl aniksen siemeniä
- ½ sitruunan raastettu kuori
- 250 g tomusokeria
- 2 isoa kananmunaa
- ½ rkl sitruunamehua ( sveitsiläiset käyttävät poikkeuksetta Kirschiä)
- 300 g vehnäjauhoja
- hyppysellinen leivinjauhetta
- ¼ tlk anisöljyä, jos aniksen maku kuuluu lemppareihin
(vähän voita pellin voiteluun ellei käytä leivinpaperia)
1. Paahda aniksia hieman ilman rasvaa!
2. Sekoita sokeri, munat ja sitruunamehu (Kirsch) kuohkeaksi sähkö- vatkaimella noin 10 min.
3. Lisää anis, raastettu sitruunankuori jauhot ja leivinjauhe. Sekoita hyvin, mutta nopeasti.
4. Annan taikinan rauhoittua käsittelystäsi 1h jääkaapissa.
5. Voitele pelti kevyesti voilla (tai laita leivinpaperi).
6. Taikinan tulisi olla kosteaa, muttei märkää – lisää hieman jauhoja tarvittaessa.
7. Tee rullia noin 1,5 cm halkaisijaltaan ja paloittele 6-7 cm pituisiksi paloiksi.
8. Aseta pätkät pellille, muotoile kaareviksi ja leikkaa ulkoreuna kolmesta kohtaa, joko suoraan tai vinoon.
9. Anna pikkuleipien kuivahtaa 12h huoneen lämmössä !
10. Paista miedolla lämmöllä uunin alaosassa 140°C noin 20 min. - Monessa ohjeessa oli mainittu, että pidä uuninluukkua hieman raollaan. MUTTA sitä ei saa tehdä ensimmäiseen 10 minuuttiin !!
- Valmiit anis pikkuleivät ovat miltei valkoisia uunista tullessaan ja vain aavistuksen rusertavia pohjasta. – Jos käytit vanhaan tapaan peltiä ilman paperia, niin nostele ne lastalla pelliltä.
Maku paranee vanhetessaan – aniksen maku parhaimmillaan 3-4 viikon kuluttua. Maistuvat ihan hyviltä. Ovat hieman kovia, siksi niitä usein topataankin mustaan kahviin! Jouluisessa peltirasiassa oiva lahja ystäville tai tutuille.
nami-hiiri
Kommentit