Munatoti%20.jpg

Tyypillisesti munatotia tarjoillaan joulun aikaan tai uudenvuodenaattona. Historiallisesti se on kuitenkin talvijuoma, ei joulunalusjuoma. 1960-luvulta lähtien munatotia on tarjoiltu myös kylmänä ilman alkoholia, mikä on suuri muutos sen edeltäjiin.

Tänä jouluna nami-hiiri voisi sanoa olleensa aitiopaikalla, sillä en ole koskaan valmistanut tai juonut munatotia aiemmin. Munatotista eli "Eggnogista" olen sen sijaan lukenut ja kiinnostuneena katsellut sen nauttimista vuosikymmenet amerikkalaisista ja englantilaisista elokuvuvista. Yhdistän juoman nimeen välittömästi amerikkalaiset 50-luvun joululaulut, lämmittävät takkatulet, ylikuorrutetut joulukuuset ja roikkuvat mistelinoksat , kun kuulen sen.  - Munatoti on sekoitus kermaa, kananmunia ja alkoholia… melkeinpä kuulostaen jälkiruualta. Eggnog tarjoillaan useimmiten kylmänä,  ja raastettu muskottipähkinäripaus koristeena.  Mielestäni rommin aromit ja appelsiini ovat miltei taivaallinen liitto.  Resepti kannattaa lukea ajatuksella ja keskittyneesti tai saa lopputulokseksi  helposti munatotikokkelia.

Munatoti eli Eggnog, kuusi annosta

 

4 dl täysmaitoa
1/2 dl sokeria
ripaus suolaa
4 munaa eroteltuna
1/2 dl tummaa rommia
(1 raastettu appelsiininkuori, ripaus vaniljasokeria, 1 kanelitanko ja 2 neilikkaa)
2 dl kuohukermaa
raastettua muskottipähkinää

 

1. Kuumenna maito kiehumispisteeseen keskilämmöllä paksupohjaisessa kattilassa. Mausta maito halutessasi appelsiininkuorella, vaniljasokerilla, kanelilla ja neilikalla. Siirrä kuuma maito kattiloineen pois levyltä ja anna jäähtyä aavistuksen sen aikaa, kun vatkaat 4 munankeltuaista ja sokerin vaaleankeltaiseksi vaahdoksi.

2. Jos käytit  mausteita, siivilöi ne pois maidosta tässä vaiheessa. Kaada noin puolet maidosta hitaasti munaseokseen samalla vatkaten. ÄLÄ KAADA maitoa kerralla.

3. Aseta kattila ja loppu maito takaisin levylle ja vispaa munamaitoseos hitaasti valuttaen kuumaan maitoon. Sekoita puisella kapustalla noin 3-5 minuuttia kunnes seos alkaa paksuuntua. Älä päästä kiehumaan

4. Ota seos pois liedeltä ja kaada mukaan rommi. Maista ja lisää tarpeen mukaan lisää rommia tai sokeria, jos siltä tuntuu. Anna seoksen jäähtyä hetken huoneenlämmössä tai sekoita sitä kylmässä vesihauteessa. Aseta munatoti pakastimeen ja anna jäähtyä jääkylmäksi - älä silti jäädytä tai saat jäätelöä! Lopun voi tosin jäädyttää herkuliseksi jäätelöksi!

5. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, kunnes muodostuu kovia piikkejä ja kerma puolestaan pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita ne keskenään ja lisää joukkoon jäähdytetty munamaitoseos. 

Annostele lasiin ja raasta päälle muskottipähkinää. Tarjoile heti.


Munatoti on siis maitopohjainen juoma, joka on suosittu Pohjois-Amerikssa talvella. Oletettavasti se on kehittynyt keskiaikaisesta posset-juomasta. Kermasta, sokerista ja sitruunasta syntyy brittiläinen sitruunavanukas, joka tunnetaan nimellä "lemon posset".  Nopeasti valmistuva jälkiruoka, mutta joka vaatii kunnollisen hyytymisajan.

Lemon posset, 8 annosta
4 dl kuohukermaa
1,25 dl sokeria
1 dl sitruunamehua
Koristeluun: raastettua sitruunankuorta

1. Mittaa kerma ja sokeri paksupohjaiseen kattilaan. Keitä kolme minuuttia koko ajan sekoittaen.
2. Nosta kattila liedeltä. Sekoita ensin ruokalusikallinen kerma-sokeriseosta sitruunamehuun ja yhdistä sen jälkeen sitruunamehu seoksen.
3. Maista seosta ja lisää tarvittaessa sitruunamehua tai sokeria.
4. Kaada seos kahdeksaan pieneen lasiin. Peitä lasit tuorekelmulla. Anna hyytyä yön yli.


nami-hiiri   Toronto