Yorkshire%202.jpg

Yorkshire%201%20.jpg

 

'PANNUHATTU',  Yorkshire Pudding, Bismark Pancake, Dutsh Baby…. 

'

140 g vehnäjauhoa

4 munaa

200 ml maitoa

ripaus pari suolaa

2 rkl auringonkukkaöljyä

 

pyöreä uuninkestävä vuoka tai muffinssivuokia

 

  • Esilämmitä uuni  225°C / kiertoilma 210°C
  • Aloita vatkaamalla jauhot ja munat sekaisin, lisää maito parissa erässä, ja ripaukset suolaa ja/tai pippuria tasaiseksi  seokseksi.  
  • Vatkaa niin, ettei seokseen kastetun ruokalusikan takapintaan jää enää jauhopaakkuja, vaan se näyttää kevyesti vaahtoiselta…ja jos on paakkuja niin jatka vatkaamista.
  • Kaada taikina nokalliseen astiaan vuokien täyttämisen helpottamiseksi ja varaa viereen lusikka johon voit ’kaapata' nokasta tippuvat tipat vuoasta toiselle siirryttäessä.

Laita öljyä vuoan tai muffinivuokien pohjalle, nosta ne paperoidulle uunipellille ja laita uuniin  noin 10 minuutiksi.

 

Ota vuoka/vuoat ulos uunista. Ole varovainen, kuuma pelti sekä öljy polttaa!! - Jos käytät isoa vuokaa kallistele sitä varoen, jotta öljy peittää koko pohjan. 

 

  • Kaada taikinaa  nopeasti vuokien puoliväliin. Tärkeää, että ovat kuumia! Laita  paistovuoat sitten takaisin uuniin ja noin puolen tunnin kuluttua paistokset ovat valmiit. Uuninlasin näet että ne ovat reilusti kohonneet vuoistaan..... ja kauniin kullanruskeita.
  • Uunia EI SAA avata paiston aikana - silloin tapahtuu tuulihattuilmiö!

VINKITYSTÄ:

- Mikäli tarjoat jälkiruokana, ripottele paistosten päälle hiukan sokeria, kun olet ottanut ne ulos uunista.

- Paistokset voi valmistaa etukäteen ja lämmittää sitten ennen tarjoilua.

- Reseptin ohjeen mukaan ne voi pakastaa, suositus  max. 3-4 viikkoa !

 

 

 Yorkshire%20Pudding%201.jpg

Tämän kuvan paistos on ensimmäinen  kokeilu ja tehty pienellä muffinipellillä.

 

KARPALOKIISSELI, Cranberry fool

 

150 g kuivattuja karpaloita ( SLY32 parilta saatuja)

1 litra  laimennettua omenamehua tai vettä

1 kanelitanko

1 dl (Agave) siirappia

1 rkl sitruunamehua

2 rkl perunajauhoja

1/2 dl vettä

 

TEE NÄIN:

  • Mittaa karpalot/rusinat ja huuhdo kylmällä vedellä. Kaada vesi pois.
  • Laita rusinat kattilaan ja kaada päälle omenamehu tai vesi ja lisää siirappi. Anna karpaloiden/rusinoiden pehmentyä vähintään puolituntia.
  • Lisää karpaloiden joukkoon kanelitanko ja keitä liotusliemessä, kunnes ovat pehmeitä ja pulleita. Poista kanelitanko.
  • Sekoita perunajauhot veteen ja nosta kattila liedeltä. Kaada suurus ohuena nauhana keiton joukkoon koko ajan sekoittaen. 
  • Nosta kattila liedelle ja anna keiton kuplia hetki. 
  • Siirrä kattila liedeltä ja kaada matalalle tarjoiluvadille. Sokeroi pinta  kuorettumisen ehkäisemiseksi. 

Kylmä keitto sopii Yorkshire Puddingin kaveriksi,  kuuman puuron kanssa tai päinvastoin kuumaa kiisseliä kylmän puuron kanssa. 

 


 HIEMAN LEIPOMUKSEN HISTORIASTA:

 

Yorkshire vanukas on Englantilainen taikinasta tehty lisuke. Se tarjoillaan perinteisen brittiläisen sunnuntaiaterian eli  naudanlihapaistin kera. Se toimi myös jälkiruokana marmeladien kanssa. 

 

Alunperin Yorkshire vanukas syötiin vatsan täytteeksi ennen ateriaa koska sen aineosat olivat huomattavasti edullisempia, kuin itse aterian. Sen yksinkertaista, William Kenrickin kehittämää reseptiä tiedetään jaetun naisille/keittäjille/taloudenhoitajille jo vuonna 1737.

 

Kun vehnäjauhot alkoivat tulla yleiseen käyttöön leivonnassa, niin  Pohjois-Englannin kokit  kehittelivät keinoja paistinrasvan käyttöön,  joka tippui paistista uunipannulle. 

Myöhemmin tämä paistos on nimetty ’Yorkshire Pudding’. Hollannissa vastaavasta pannukakusta’käytetään nimeä ”Dutch Baby” ja Saksassa se on ”Bismark pannukakku” -nimellä tunnettu.

nami-hiiri