Monte%20Criston%20leip%C3%A4%20.jpg

 

Lounasruoka vai sittenkin jälkiruoka?

 

Monte Criston leipä, kaksi annosta

2 kananmunaa

suola ja pippuria

4 viipaletta paahtoleipää, tummaa tai vaaleaa

2 rkl sinappia

2 rkl majoneesia

200 g kypsää kinkkua paksuina viipaleina tai ohuina siivuina

20 g juustoa (Gruyere, Belle Blanche, Gouda…)

2 rkl voita

 

Jälkiruoka-annoksena tarjoiltuna:

- leikkaa paistettu lämmin leipä neljäksi kolmioksi

- tomusokeria kevyesti pintaan

- hunajaa tai hilloa erillisiin pieniin kuppeihin

 

TEE NÄIN:

Riko kananmunat astiaan, jossa mahtuu uittamaan leivät ennen paistoa. 

Aseta kahden leivän päälle sinappia, majoneesia, kinkkua, juustoa, sirottele suolaa ja pippuria. (Hiiri maustoi kevyesti vispatun kanamunaliemen jo pippurilla ja suolalla valmiiksi.)

Laita sitten leipien päälle toinen viipale leipää ja paina kevyesti, jotta leivät pysyvät paremmin kasassa.

Sulata voi pannulla. Uita hetki leipiä munaseoksessa molemmin puolin ja nosta pannulle.

Paista 2-3 minuuttia miedolla lämmöllä molemmin puolin niin, että leipä saa väriä ja juusto sulaa.

Nosta (lämmitetylle) lautaselle yksi tuplaleipä,  leikkaa kolmioksi ja sirota tomusokeria kevyesti pintaan - ja tarjoile hunajan tai mustaherukkahillon kera.

 


 

Monte%20Cristo%20j%C3%A4lkiruokana%20%20Monte%20Cristo%20j%C3%A4lkiruokana%202%2

 

Tänään oli nami-hiirellä niin kova nälkä, että osa reseptin vaiheista oli tyystin unohtua. Piti pelastaa, se mitä oli jäljellä, siirtää kuvausta varten toiselle lautasellekin, jotta idea tulee huomatuksi. Eli Monte Criston Leipä tomusokeroituna ja espressolusikallinen hunajaa, jonka voi halutessaan kipata lautaselle tai valuttaa pienen leivän päälle. - Hiiri avasi Tryffelihunaja - purkin; se oli ainoa juokseva koostumukseltaan.

 

Hiirenkolon asukilla on aina ollut hauskat ja asiaan perehtyneet salaiset eri kierroksilla. Näin nytkin. Reseptien joukossa oli vanha ranskalainen resepti "Monte Criston leipä". Se tunnetaan hyvin Ranskan ulkopuolellakin, jopa niin että 1930 ja 1960 -lukujen välisenä aikana se löytyi  miltei jokaisesta amerikkalaisesta keitokirjasta nimellä "A French sandwich" tai "Monte Cristo  from France"

Monte Cristo on paistettu, lämmin, ruokaisa tupla-kinkku-juusto-voileipä. Perinteisesti se upotetaan kokonaisuudessaan muna-mauste-seokseen ja  paistetaan sitten pannulla, kunnes juusto sulaa ja leivän kostea pinta saa väriä.

Useimmilla alueilla, sanalla voileipä tarkoittaa pikemminkin suolaista syötävää, kuin makea. Mutta Monte Cristo on alusta asti 'ravistellut' näitä vastakkaisia käsitteitä, sillä siihen sirotellaan tomusokeria pintaan ja tarjoilla maustetun hunajan tai mustaherukkahillon kera - ihan ruokanakin!

n-h