image-normal.jpg

Näin uuden vuoden kynnyksellä, Viettomien lasten päivän iltana, tulee kaikenlaista mieleen. Helsingin Johanneksen kirkossa olisi ollut Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Pappa ? ry:n järjestämä konsertti hyvään tarkoitukseen, lasten hyväksi.....tasokkaine esiintyjineen. 

Nami-hiiri sekoittelee taikinaa, mutta ajatukset siirtyvät kouluaikoihin, jolloin lyijykyniä tuli päivittäin teroitettua. Hiiri ei sietänyt tylppää kynän jälkeä. Kärjen piti olla terävä ja piirtää ohutta kaunista jälkeä. Lyijykynä tai kaunokirjoitus eivät ole kokonaan hävinneet hiiren elämästä, vaikka Stabilo ja muut ohutta (0,4-0,5) tekstiä kirjoittavat kynät ovat nykypäivää. Kaunokirjoitus on yksi hiiren harrastuksista. On hiirenkolossa muutama teroitinkin - yksi lyijykynille. Timpurinkynä on teroitettava ja lovitettava puukolla. Oma teroitin löytyy huulten rajauskynän pehmeälle puulle. Kolmas on kynttilän tyven teroitukseen ja nyt upouusi keittiössä - porkkanoita varten! Hiiri jatkaa mietteitään ristiriitaisin tuntein ja lusikoi kokojyväjauhoista tehtyä porkkana-ananastaikinaa muffinssivuokiin paistumaan. Vasta kerrottiin monessa lehdessä suklaan loppumisesta maailmasta, joten sitähän pitäisi nauttia varastoon. Toisaalta uuden vuoden tammikuun tulisi olla sokeriton, suklaaton, sillä sellainen on kuukauden teemana SLY kierroksella, sekä aikuisten, että nuorten. Nami-hiiri syö todella mielellään voileipäkakkukuja, mutta voiko syntymäpäiväkakku olla suolainen? Voiko sellaiseen laittaa kynttilöitä? Tätä täytyy ryhtyä miettimään.

image-normal.jpgimage-normal.jpgimage-normal.jpg

...kuvassa ovat silikoonista muffinivuoka kuin kukkaruukku, oranssi 'Joie' sarjan porkkanaterotin, mutta itse porkkana on punainen lajike!

Porkkanaterotinta hiiri testasi heti hankinnan jälkeen jo lokakuussa koiran kanssa minituorekurkkuihin. Se toimii pitkulaisiin vihanneksiin kuten porkkanaan, retiisiin, napakkaan minituorekurkkuun...


image-normal.jpgimage-normal.jpgimage-normal.jpg

Porkkanasta saa mukavia kukiksi muotoiltavia pitkiä kiehkuroita, kun kiertää vihannesta teroittimessa. Mutta eipä juurikaan synny yhtään samanlaista.  Kiehkuran rullaus ulko- tai sisäkautta muuttaa lopputulosta. Katkomalla varovasti pitkää lastua, saa myös omanlaisia terälehtiä, joita voi asetella leipomuksiin, vaikka tuorejuustonapin päälle. Kukan keskustaksi sopii mainiosta tuoreet sekä kuivatut yrttimaustesilput tai siemenet, rouheet...

Huomaatteko miten läpikuultavaa lopullinen tulos on ! Aina ei välttämättä enää tarvitse rouskuttaa porkkanaansa äänekkään ärsyttävästi, vaan pureskella hienostuneesti, miltei äänettömästi - ja silti hampaat saavat töitä. 

nami-hiiri