Punaherukka eli lännenpunaherukka (Ribes rubrum) tuttavallisemmin punaviinimarja. Suomessa pensasta esiintyy sekä viljeltynä että luonnonvaraisena. Suomen suosituin viljelylajike on "Punainen hollantilainen". Se kestää kylmää paremmin kuin mustaherukka, joten sitä kasvaa jopa Lapissa.
 
Punainen marja on maultaan voimakkaan hapan, samalla hiukan makea. Raikkaan makunsa ansiosta se on suosittu mehumarja. Sekä punaherukan marjat, että lehdet ovat hyvin vitamiinipitoisia. Punaherukka muistuttaa ulkonäöltään 'taikinamarjaa', johon sitä pitää varoa sekoittamasta. Punaherukan marjat kasvavat suurempina, roikkuvina terttuina. - Valkoinen viinimarja eli valkoherukka ei ole oma lajinsa, vaan punaherukan muunnos. Se on kasvitieteellisesti punaherukka, jonka marjoista puuttuu kokonaan punainen väri. Kasvikunnan 'albiino' ?
 
Nami-hiiren pieni ’hiiren munaus’, kun ei ollut laittanut pussissa olleita hiutaleita purkkiin, kuten tavallisesti. Ehkei ollut sopivaa kokoa tyhjänä. Pussi oli repeytynyt uhkaavasti. Missä tarvitaan kookoshiutaleita? Kaarina Roinisen kirjasta, joka on miltei hiirenkolon ’keittiöraamattu’ – anteeksi ilmaus, mutta kai niin voi sanoa -  on sivulla 250 kiva ohje. Se antaa mahdollisuuden ’jauhottaa’ vuokakin kookoshiutaleilla. Ihana ohje, kun mannasuurimotkin olivat loppuneet. Vaikka ohje oli laadittu raparperille, se toimi, kuin unelma punaherukoiden kanssa.
 
  
 
 
 
Tässä alkuperäinen resepti ’Raparperi-kookostorttuun’: 
 
pohja:
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ dl maitoa
4-5 dl pieniä raparperipaloja
 
pinnalle:
50 g sulatettua voita
½ dl sokeria
2 dl kookoshiutaleita
1 kananmuna
1 tl vanilliinisokeria
 
1. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi, lisää muna vatkaten
2. Sekoita kuivat aineet ja lisää taikinaan maidon kanssa. Sekoita vain  niin, että aineet sekoittuvat.
3. Kaada taikina voideltuun ja kookoshiutaleilla jauhotettuun vuokaan.  Tasoita pinta ja ripottele päälle punaherukat (raparperit).
4. Paista 175°C uunissa alimmalla ritilätasolla noin 30 min.
5. Sekoita pinnalle tulevat aineet keskenään ja levitä seos tortun  pinnalle. Jatka paistamista  vielä 15-20 min. ja jos pintaa alkaa  ruskettua mielestäsi liikaa, peitä se foliolla.
 
Oi, mikä raikkaus yhdistettynä sopivan makeaan torttuun! Hieman hiiri kyllä ihmetteli kookoshiutaleiden tanssivaa rapinaa torttua leikattaessa. Ei enää sen jälkeen, kun kirjoitteli reseptiä postaukseen, sillä pinnan aineosista oli unohtunut kananmuna ! - Mutta syödessä sitä ei huomannut - maku vei kielenkin mennessään.
 
nami-hiiri