Nimestään huolimatta 'Swiss roll' eli suomeksi 'kääretorttu' ei ole Sveitsin alkuperätuotteita, eikä sitä kovin yleisesti täällä edes syödäkään. Mutta milloin satutaan leipomaan, niin yksinkertaista ja helposti valmistuvaa rullaa kutsutaankin nimillä: 'Brazo de Gitano','Biskuitroulade' tai 'Biscotto arrotolato'. Maailmalla, idästä länteen, kondiittorit ja kotileipurit leipovat aina 'Swiss rollin'. – Skandinavia osin on poikkeus: ruotsalainen sanoo 'rulltårta', norjalainen 'rullekake'. Islantlainen jo mukailee kansainvälistä nimitystä ja sanoo 'Swiss rúlla'.  Vain tanskalaiset sanovat reilusti 'Swiss roll'. Suomen kieli on omaa luokkaansa:  rullalle kääritty marjoilla, hillolla, kreemillä tai hedelmillä täytetty herkku on 'kääretorttu’. Niinhän se on aina ollut, miksi suotta hyvin kuvaavaa leipomuksen nimeä muuttamaan.
 
Leivontafoorumin kesäkuun haaste on makea kääretorttu. Nami-hiirellä ei ole ollut onnea sunnuntaileipurin taidoillaan. Osallistuminen on kuitenkin hauskaa lystin vuoksi. Viime viikolla koiran kuorsatessa olisi ollut aikaa leipoa enemmänkin, mutta hiirenkolon keittiön valkoisella matolla on jotenkin mukavampi tepastella. Kääretorttuja siis 'syntyi', mutta vain paperille piirroksina, kuten aina. Ensin piirretään suunnitelma koristelusta tai muusta ja sitten yritetään sen toteutusta. 
 
 
Tätä mustikoilla ja 'Kissan kreemillä' (=Kinuskikissan leivosten täytteen ohje) täytettyä nami-hiiri ajatteli ensin haasteeseen osallistujaksi. Tuli vain otettua tämä yksi kuva. Siinä vaiheessa, kun hiiri sen huomasi, niin puolet oli jo maisteltu. - Laaduntarkkailu on aina mielessä. - Mutta ihan oikeasti tästä samasta rullasta on toinenkin kuva....
 
 
......sokerimassa koristeet pois ja 'ulkonäkö' uusiksi. Suklaajauhetta, sekä tomusokeria kääretortun pintaan ruokahaarukoiden avulla. Nami-hiiri ei juuri nyt muista missä näki kuvan tai missä sai eteensä jälkiruuan, joka oli haarukoiden piikkien avulla koristeltu. - Leivontahaasteeseen osallistuneella 'Kesän yllätysvieraalle yllätys' -kääretortulla on selkeämmin haarukan kuvat 'selässään'!
 
Itse kääretorttu on jälleen kerran leivottu Roinisen kirjan yksinkertaisella reseptillä. Se on nopea ja onnistuu aina. Täytteillä ja koristuksella saa tarvittavaa uutta makua ja näköä tuttuun leipomukseen. On hyvä olla ainakin pari nopeasti syntyvää tarjottavaa 'hanskassa'! Mikä nami-hiiren hanskassa olisi se toinen ? 'Tuulihattu'.
 
Koristeltu kääretorttu olisi maukas kesätuliainenkin !
 
nami-hiiri