Tänään saapui Vaasan Lapin rieskan mainos eteeni avatessani omat kotisivuni. Nauha  kulki verkaisenpaan tahtiin, kuin aiemmat, joten mahdollinen häiriö ei käynyt lainkaan mielessäni. Lueskelin mainoksen sanomaa ja sitten ilmestyivät sanat: Lapin rieska! Vesi tuli kielelle jo ennenkuin ehdin klikata itse reseptikohtaa. Tätä mainosta voisin sanoa rakastavani! Kovin montaa tähän  ryhmään ei kuulu.

Monen vuoden takaiset kesät Lapissa, auringon keltaiset hillat ja lämmin rieska, jossa voi suli,  muistuivat oitis mieleen. Samoin monet omien lasteni kutsut, joissa toivelistalla olivat aina Aku Ankan -keittokirjan 'nauravat nakit'.  Ja nyt -  nyt olisi saatavilla nauravia nakkirieskasia. Rieskaa kerrottiin www.lapinrieskat.fi sivuilla toimitettavan uunituoreena päivittäin. On suuri kiusaus mielitekoon, siirtää Alppimaa Suomeen, mutta ehkä on mietittävä vain omaa muuttoa. Paljon helpompaa olisi myös ilmoittaa sana 'rieskanen' sanakirjaan liitettäväksi, jossa sitä ei vielä tunneta. Sensijaan oudosti kalskahtavassa sveitsinsaksassa (Schwyzerdütsch), löytyy miltei 'kaikille' substantiiveille pienennys ja 'pikku' alkuinen muoto, loppuliitteenä. Lapin rieskan maku pyörii kielellä voimistuen. 

Nakkirieskanen (1:lle)

1 VAASAN Lapin rieskanen, ohra , 
1 nakki, 1 viipale palvikinkkua, 
ohuita sipulisiivuja
, 1 rkl ketsuppia

Leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi ja levitä rieskasen päälle. Viillä nakin päihin terävällä veitsellä ristikko, jotta nakki ei halkea rieskasen sisällä. Aseta kinkkuviipale sipulien päälle ja nakki sen reunaan. Pursota päälle ketsuppia ja rullaa pitkulaiseksi niin, että nakin päät jäävät näkyville. Pistä hammastikku leivän läpi pitämään nyytti kiinni. Paista 180-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai mikrossa noin puolesta minuutista ylöspäin (tehosta riippuen).

Nami-hiiren lisäys: Varmasti olisi kokeilemisen arvoista myös resepteistä rieskablinit ja dipattavat rieska-ajatukset. Tässä olisi helppoa, kivaa ja hyvää tarjoomusta moneen kevään ja kesän juhlaan! 

nami-hiiri