Kukkakaalia on viljely Syyriassa, Turkissa ja Egyptissä tuhansia vuosia. Eurooppaan kukkakaalin viljely levisi 1500-luvulla.

 

Orange Bouquet (oranssi) ja Graffiti (violetti!) ovat ilmestyneet ruokalautasillemme ! 

purppuranpunainen%20kukkakaali%203-norma

Violetti kukkakaali kuuluu kukkiviin kaaleihin eli kasvista syödään varhaisasteella olevat kukinnot. Vihreä, oranssi ja violetti kukkakaali sopivat ihan samoihin ruokiin, kuin valkoinenkin kukkakaali. 

Tarkasti makustellen valkoinen on hiiren mielestä voimakkain. Kukkakaalin tulee olla napakka - ja ilman tummia laikkuja. Koska kukkakaali korjataan jo kukinnon varhaisessa kehitysvaiheessa, kukinnon suojaksi jätetään vihreitä lehtiä. Nämä suojalehdet ovat myös hyvää syötävää, eikä niitä kannata heittää roskiin. 

Romanesku on se vaaleanvihreä tai vihreä, joka omaa kartiomaisen kukinnan.  Maku on mieto, joukon miedoin !

image-normal.jpg

Kuvan 'Baby Cauliflower' -ryhmä on oikeasti vain kananmunan kokoisia - ihanaa, sanoo nami-hiiri ja miettii mitä niistä tekisi ? Alemmassa kuvassa mukana 'mittatikku'.

image-normal.jpg

Oranssi kukkakaali syntyi Kanadassa luonnollisen mutaation seurauksena 30 vuotta sitten. Kun sen todettiin sisältävän runsaasti beetakaroteenia, sitä alettiin viljellä myyntiin.
Cornellin yliopistossa havaittiin, että luonnonoikkua ei aiheutakaan geenivirhe, joka tuottaisi tavallista enemmän beetakaroteenia, vaan mutaatio, joka estää A-vitamiinin esiastetta hajoamasta. Nyt yhdysvaltalaistutkijat yrittävät siirtää geenin muihinkin kasveihin.

nami-hiiri