Kaksi pientä ja sievää tyttöä, kauniissa pyhämekoissaan, olivat olleet eilen 'saturaitiovaunuajelulla'. Vanhempien kanssa oli sovittu, että tulevat matkan varrella tervehtimään koiraa. Nami-hiiri laittoi mehua ja ihan pientä herkkua tarjolle. Olimme, hiiri ja koira,  hieman vieraskoreita, mutta vain hyvässä.  Tyttöjen äiti on italialainen.

'Amaretti' on italialaisten antama nimitys macaronsille, jossa on hennosti karvasmantelin 'kitkeryyttä'. Tämä pieni puolipallon muotoinen, hieman 'Hanna-tädin kakkua' muistuttava pikkuleipä, on rapea ja murenevainen päältä ja pehmeä sisältä alkuperäisessä venetsialaisessa muodossaan jo renesanssin ajoilta. Sen pääaines on manteli, joko jauhettuna tai mantelimassana. Tilanteesta riippuen, kuten nyt, eivät pikkuleivät sisältäneet resepteissä usein mainittua mantelilikööriä. Ne olivat jauhetusta mantelista tehnyt maailmankuulu kahvifirma 'Nespresso'. Niiden maku menettelee. Yrityksen pääartikkelihan on designkahvikoneet ja niihin sopivat kapselit. Viime jouluksi markkinoille tulleissa suklaissa on ideaa, mutta kuten pikkuleivistäkin, niistä puuttuu, se 'jokin'.

Hieman muistilokeroista kaivettuja menneitä 'makuhetkiä',  pari 'Amaretti' pikkuleipää, paksua kermaista vaniljakastiketta, kirsikoita, mantelikynsiä ja tomusokeria - ja se oli siinä ! Hiiri voisi tarjota tällaista myös piparin lohkoista tehtynä.

Perinteisesti 'Amaretteja' tarjoillaan aikuisille makean viinin tai liköörin kanssa. Hiirelle mieluisampi ajatus on jäätelön tai jälkiruokien kanssa. Silloin ei tarvitse eritellä erikseen annoksia aikuisille ja lapsille. Syömättä säilyneet, kuivuneet pikkuleivät voi murustaa 'pappilan hätävaraan'. Eikä ole ihan hullu tai hiiren oma hassu ajatus tehdä amarettireseptillä kokonainen kakku !

Amaretti pikkuleipä 

75 g jauhettua mantelia

125 g tomusokeria

2 valkuaista isoista kananmunista !

1/4 tl leivinjauhetta

1/3 tl vanilja-aromia

1/2 tl manteli likööriä - tai 1/4 tl (karvas)manteliaromia

lisäksi tomusokeria koristeluun

Sekoita muut  ainekset, lisäten  valkuaiset yksi kerrallaan ja sekoita, kunnes taikina on tasainen ja pehmeä.

Annostele 2-3 cm palleroita teelusikalla leivinpaperoidulle pellille. 

Sihtaa tomusokeria hieman pintaan.

Anna levätä huoneen lämmössä yön yli.

Paista 200°C  noin 10-12 min. kunnes ovat kullan ruskeita.

Poista uunista,  anna jäähtyä pellillä.

Mikäli haluat tehdä ne suklaisina, niin lisää joukkoon 1 rkl kaakaota taikinaan ! 

nami-hiiri