"Narnian tarinat“ on seitsemän lapsille suunnatun fantasiakirjan muodostama sarja, jonka Clive Staples Lewis (29. November 1898 – 22. November 1963) kirjoitti 1950-luvulla. Hän oli Irlannissa syntynyt englantilainen, jonka ystävät tunsivat nimellä "Jack". "Narnian“ on tekijänsä parhaiten tunnettu työ ja se on lastenkirjallisuuden klassikko. Kirjasta löytyy ikivanha marmelaatimakeinen, aivan samoin, kuin myös amerikkalaisen Luther Davisin (1916-2008) kirjoittamasta musikaalista "Kismet" (1953)!

"Turkkilainen makeinen alkoi kiinnostaa minua ja muistin, että minullahan on makeistutkimusta kirjakaapissani. Luettuani sitä huomasin, että Lewis oli valinnut täydellisen kiusauksen symbolin, asian joka on todella houkutteleva ja jolla on historiaa“, kirjoittaa kirjailija Anna Amnell blogissaan.

image-normal.jpg

Nami-hiirtä tuo makeinen alkoi kiinnostaa astellessaan Zürichin Stockmannin eli Globuksen elintarvikeosaston käytäviä pari viikkoa sitten. Oli meneillään 'turkkilaiset viikot'. Hiiri ei ajatellut makeista minään täydellisenä kiusauksena, jota puolestaan suklaa hiirelle edustaa. Mieleen tuli lähinnä ne lukuisat kerrat, jolloin oli aikuisten suureksi ihmeeksi kieltäytynyt näistä ihanista marmelaadeista. Vaikka aikaa on kulunut, ei hiiri pidä niistä vieläkään, mutta niiden vuosisatoja kestänyt suosio herätti jälleen kerran ihmettelyä ihan uteliaisuuteen asti. Näissä merkeissä  nami-hiiri törmäsi 'tutkimusmatkallaan’ kirjailija Anna Amnellin tyhjentävään 'Turkish Delight' blogikirjoitukseen. Luvan satuaan hiiri lainailee sitä täydentämään kertomustaan ja lisää reseptin loppuun, jonka nami-hiiri sai jo vuosia sitten Pariisin messuilla, turkkilaiselta valmistajalta, joka tietenkin oli mielestään 'maailman paras' lajissaan, kevyen ja herkullisen 'Lokum /Türk Lokumu' makeisen valmistaja.

Amnell jatkaa blogissaan: “Tim Richardson, jonka isoisä oli karamellikauppias ja isä hammaslääkäri, on jatkanut omalla tavallaan sukuperinnettä. Hän on tutkinut makeisia. Hän kertoo kirjassaan "Sweets. A History of Temptation" (Bantam 2003), että juuri turkkilaisten makeisten maistaminen teki hänestä karamellien tutkijan. 

Hän kuvaa turkkilaisen makeisen (lokum rahat) sanoilla"pink cubes of delight, entirely smothered in pure white icing sugar." (s. 50). Ohut tomusokeri, joka leijailee vaaleanpunaisten ruusuvedelle tuoksuvien makeisten ympärillä, on niille ominaista. Niitä tarjoillaan usein pistachio-pähkinöiden kera. Richardson on sitä mieltä, että turkkilaiset apteekkarit keksivät nämä makeiset jo 800-luvulla yskänlääkkeen kehittämisen ohella. Hän on sitä mieltä, että ne ovat eroottisia makeisia ja viittaa erääseen kohtaan Dickensillä, joka ei erotiikkaa muutoin juuri tuonut esille kirjoissaan. Ainakin ne ovat eksoottisia. Ne ovat äärimmäisen mielihyvän symboleja. Lapselle sitä lienevät juuri makeiset, joita Lewis ei suinkaan halua kieltää lapsilta. Päinvastoin, sillä myös Aslan antaa näitä makeisia Edmundille. Mutta Valkea velho houkuttelee Edmundin pettämään sisaruksensa niiden avulla.“

Ruokahistorioitsija Reay Tannahill on taas sitä mieltä, että  Persian makea hyytelökonvehti 'ahbisa' olisi Türk lokumun kantaisä. Ali Muhiddin Haci Bekir -kondiittoriyritys Istanbulissa on perustettu vuonna 1777. Heidän tuotekehittelyään on nykyään tuntemamme resepti. Alunperin, hunajaa ja melassia, vettä ja jauhoja käytettyyn reseptiin on aika tuonut 'omat'muutoksensa, kuten sokerin ja tärkkelyksen.

"Turkish Delight"  valmistusaineet:

hieman auringonkukkaöljyä vuoan voiteluun

25 g liivatejauhetta

255 ml vettä

4 rkl  elintarvike ruusuvettä

450 g sokeria

3-4 tippaa punaista elintarvikeväriä

3 rkl tomusokeria

1 tl maissijauhoja

Valmistus:

  • 1. Voitele kevyesti n.  20x25cm vuoka
  • 2. Sekoita liivatejauhe, vesi ja ruusuvesi suuressa paksupohjaisessa kasarissa ja lisää joukkoon sokeri.
  • 3. Hämmennä kevyesti kokoajan, niin että sokeri ja liivate sulavat.
  • 4. Kiehauta sekoittamatta.
  • 5. Vähennä lämpöä ja keitä hiljalleen 20-25 minuuttia 
  • 6. Poista lämpö – ja  sekoita elintarvikeväri joukkoon ja anna jäähtyä 2-3 minuuttia.
  • 7. Kaada seos öljyttyyn vuokaan ja anna seistä rauhassa 24 tuntia.
  • 8. Leikkaa neliöitä.
  • 9. Sekoita maissijauho ja tomusokeri keskenään ja pyörittele ‚Turkish Delight’ palasesi seoksessa.
  • 10. Säilytä ilmatiiviissä astiassa ja laita kerrosten väliin leivinpaperia.

Tarinan mukaan Istambulin Sulttaani rouskutteli hampaillaan kovia hedelmämakeisia. "Tämä on kova karamelli ! Olen kyllästynyt koviin karamelleihin", sulttaani murisee Ali Muhiddille ja puraisee rikki uuden palasen happamasta makeisesta. "Vaadin pehmeää karkkia!"

nami-hiiri