KUKKA%20Lf-normal.jpg

Huhtikuun Lf haasteen aiheena oli itse tehdystä voitaikinasta leivottu leivonnainen.
Koska taikinan teko oli jo oma haasteensa, annettiin leivonnaisen täytteelle vapaudet eli sekä makea, että suolainen täyte kelpuutettiin.

OHJEISTUS HAASTEEN taikinaosioon:
Valmista voitaikina seuraavasti, ohje lainattu Valiolta:
 • voi 250g
 • vehnäjauho 250g (= n. 4dl)
 • leivinjauhe 1tl
 • vesi 100g

Voitaikina%20kukkaan%20-normal.jpgLf%20huhtikuu%20voitaikina%201%20-normal

Sekoita voi, vehnäjauhot ja leivinjauhe murumaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon kylmä vesi (niin kylmää kuin hanasta tulee). Jos haluat erityisen lehtevän taikinan, kauli taikina tällöin 3 x 3. Anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia. Taikina soveltuu erityisen hyvin erilaisten pasteijoiden ja piirakoiden valmistukseen. Paisto leipomusten koosta riippuen 200 (isommat) - 225  (pienet piirakat, pasteijat) asteessa sopivasti. 

Kaulaus:
3 x 3 tarkoittaa sitä, että taikina kaulataan kolme kertaa ja jokaisen aukikaulauksen välillä taitellaan kolmeen osaan. Kaulausvahvuus n. 10mm. Eli:
Kaulaa taikina pitkänomaiseksi levyksi joka on n. 1cm paksu. Taittele taikina kolmeen osaan ja kaulaa uudestaan pitkäksi levyksi. Pyri kääntämään taiteltu taikina aina 90 astetta jolloin 'kantit' jäävät seuraavalla taitoksella taikinan sisään.
 
Nami-hiiri halusi taikinastaan super lehtevän - sellaisen mitä oli nähnyt ja syönyt maailmalla wienerleivissä ja aamiaissarvissa. Sellaisen, josta puolet on jo sylissä olevan ruokaliinan päällä, kun vasta miettii haukkaavansa! Pahaa aavistamatta hiiri kaulasi ohjeen mukaan parit ylimääräisetkin kerrat taitoksineen. Se oli kardinaali virhe tässä haasteessa, mutta hiiri sai tietää sen vasta tänään - ja leipomukset oli syöty jo aikaa sitten!  - Minkähänlaiset torut olisikaan syntynyt, jos hiiri olisi laittanut haasteeseen sen alkuperäisen kokeilunsa, suklaavoitaikinaiset kukat ?

Lf%20huhtikuu%204-normal.jpgLf%20huhtikuu%20voitaikinakukka%202-normLf%20huhtikuu%20puolitettu%20leipomus%20

Vadelma-aprikoosileivoksen täyte:
 
1 dl paksua,  kivetöntä hilloa, johon leipomusta varten  lisätty tuoreita vadelmia paloina
1/2 dl kermaa
1/2 prk Mascarbonea
1 tl murskattua anista
6 aprikoosin puolikasta
1 rkl pistaasimantelin murusia tai hasselpähkinän rouhetta
 
 • Sekoita kerma, Mascarbone sekä anis kulhossa ja vaahdota.
 • Irrota kukan keskiosa pois ja/tai murskaa tylpällä lusikanvarrella varovasti ja jätä paistoksen pohjalle.
 • Laita vadelmaseosta lusikallinen paistoksen pohjalle.
 • Pursota rinkula vaahdotettua kermaseosta ja nosta hatuksi valutettu aprikoosin puolisko
 • Ripottele manteli/pähkinärouhe aprikoosin päälle tai sen ympärille. 

VINKIT:

Jos leivokset tarjoillaan heti, voisi aprikoosin sijaan laittaa puolipallon jäätelöä! Taikinan hukkapaloista voi ottaa kuvan tapaan muotilla ajankohtaan sopivia hahmoja ja paistaa muutama minuutti.  


Lf%20huhtikuupalkinto-normal.jpg

Lämmin kiitos! Erittäin hyödyllinen pikku vuoka ja leipäkääre -palkinto on saapunut LéKUé -tuotteiden Suomen maahantuojalta hiiren kotimaan perheen osoitteeseen. Testaus tapahtuu myöhemmin kesä-heinäkuun vaihteessa hiirenkolossa.....tai ehkä palkinto jatka sittenkin matkaansa seuraavassa Lf haasteessa Ü !

Leipäkääre? Se on Lékuén innovatiivinen uutuus, joka muuttaa käsityksemme leivän leivonnasta ja tekee meistä kokeilunhaluisia kotileipureita. Kaikessa yksinkertaisuudessaan leipäkääre yhdistää leivontakulhon ja vuoan toiminnot - punnitse, alusta ja paista yhdessä ja samassa astiassa. Ts. leivot alusta loppuun yhtä ainoaa astiaa käyttäen, pienemmällä sotkulla, aikaa ja tilaa säästäen. Leipäkääreen ollessa auki voit punnita ja sekoittaa ainekset siinä, samoin kuin alustaa taikinankin. Tämän jälkeen suljet leipäkääreen ja odotat taikinan nousemista ennen uuniin laittoa. Edistyksellisen muotoilunsa ja osittain suljetun rakenteensa ansiosta höyry pääsee kiertämään leipäkääreessä, mikä lisää taikinan kosteutta ja estää leivän kuivumisen. Sivuilla olevat aukot puolestaan mahdollistavat kuuman ilman kiertämisen, minkä ansiosta leivästä tulee uunissa rapeaa ja kullanruskeaa. Yllätä itsesi ja vieraasi ja nauti perinteisen, kotona leivotun leivän tuoksuista ja aromeista!

Kukka - nami-hiiri / 3+3+1+3 = 10p   /  IV sija

 • Kauniita kahvipöydän herkkuja ja kuulostavat herkullisilta
 • Ihana lehtevyys, ihan kuin kaupan taikinassa!
 • Selkeä ohje, näyttävä leivos, herkullinen
 • Oikeita kaunotarleivoksia! Hienosti saatu lisää lehtevyyttä ohkaisilla taikinakerroksilla. Makumaailmakin miellyttää.
 • Kaunis kukka, mutta ei pisteitä ylimääräisten kaulausten takia.

nami-hiiri