SLY30%20leipom.%20huhtik.%20.jpg

Suupielet on mukavaa pyyhkiä Finlaysonin kauniiseen, keväiseen 'Valmu' -serviettiin kahvihetken päätteeksi.          Niistä hiiri kiittelee SLY30 kierroksen pariaan!

KOKO -lautanen kertoo herkkupalan mitat....vieraille näitä voisi tarjota 'La Dolce Vita' -espresson kera !!

SLY30%20leip.%20huhtik.%202%20.jpg

Näitä 'samoja', samanlaisia tai samantapaisia makeita tai suolaisia suupaloja Ranskassa on leivottu monta sataa vuotta. Pienen herkkupalan nimi  'Petit four' suomeksi tarkoittaa pientä uunia. Historia alkaa 1700-luvulta, jolloin leipomoissa oli pääuunin vieressä aina pienempi uuni. Sen jälkilämmössä paistettiin erilaisia pikku leivonnaisia. 'Petit four' -leivonnaiset jaotellaan kolmeen eri pääryhmään: kuorrutetut/glacé, suolaiset/salé ja kuivat/sec. 

Petit four -suupalaleivokset ovat niin suloisia ja meheviä, että näitä popsii ihan huomaamattaan. Kevään juhliin kannattaa tehdä reilusti, tosi reilusti. Jos on vaara aikapulasta, niin hyvin voi koristella ainoastaan tarjoiluvadin!

 Petit four -leivokset, 

saanti 45 kpl, Herkku LEIVONTA 2/2015 -lehden sivulta 5:

POHJA:

90 g voita huoneenlämpöisenä

115 g mantelimassaa

2  1/4 dl sokeria  

4 isoa kananmunaa, valkuainen ja keltuainen eroteltuna

2  3/4 dl vehnäjauhoja

3/4 tl leivinjauhetta

1/4 tl ruokasoodaa

2 tl vaniljasokeria

1  1/4 dl maitoa

 

TÄYTE lehden ohjeella:

120 g pehmeää voita

2 dl tomusokeria, valkoista tai vaaleanpunaista

1 tl vaniljasokeria

1  1/2 dl mangopyrettä huoneenlämpöisenä 

vadelmamarmeladia

 

KORISTELU lehden ohjeella:

n. 250 g valkoista marsipaania

vaaleanpunaista ja viininpunaista elintarvikeväriä

sokerihelmiä

 

Erottele valkuaiset ja keltuaiset erilleen. Mittaa kulhoon voi, mantelimassa ja 1,5 dl sokeria. Vaahdota kuohkeaksi vaahdoksi. 

Lisää keltuaiset vaahtoon yksi kerrallaan ja sekoita hyvin aina lisäysten väleissä.

Lisää vaahtoon keskenään sekoitetut vehnäjauhot, leivinjauhe, sooda ja vaniljasokeri vuorotellen maidon kanssa.

Vaahdota toisessa kulhossa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi lopun sokerin kanssa.

Kääntele valkuaisvaahto varovasti taikinan sekaan. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja levitä tasaiseksi.

Paista 175°C noin 20 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.

 

Vaahdota täytteen voi, tomusokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää mangopyre ja sekoita sekaisin.

 

Kumoa jäähtynyt pohjalevy kevyesti sokeroidun leivinpaperin päälle ja poista paistopaperi. Leikkaa pohjalevy puoliksi niin päin, että pidempi sivu puolittuu. Levitä toiselle pohjalle ohut kerros vadelmamarmeladia ja noin 2/3 täytekreemistä. Nosta toinen pohja kreemin päälle ja levitä loput kreemistä pinnalle. Peitä leivoslevy kelmulla ja nosta kylmään jähmettymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. 

 

Hiiren Vinkki: Voit tehdä leivokset myös ohuesta kääretorttupohjasta !

Hiiren Vinkki: Leivokset voi koota ohjeen tapaan tai laittaa keskelle paksumman täytekerroksen, hiiri teki näin tällä kertaaja sipaisi täytettä kevyesti  myös mantelimassakerroksen alle.

 

Koristelu marsipaanilla lehden tapaan:

Värjää marsipaani vaaleanpunaiseksi halutessasi. Kauli marsipaani tomusokeria apuna käyttäen ohueksi levyksi. Leikkaa levystä leivoslevyn kokoinen suorakaide ja nosta se leivoslevyn pinnalle. Säästä hukkapalat koristeluun. 

 

Leikkaa leivoslevyn reunat siisteiksi. Leikkaa sitten levy noin 3x3 cm kokoon tai suorakaiteen muotoon.

Värjää jäänyt marsipaani halutessasi pinnasta erottuvaksi ja kauli ohueksi levyksi. Ota levystä pienellä muotilla kukkia. Koristele leivokset! 

 

IMG_0472.jpgHerkkuLEIVONTA%202.jpg

Kuvat Herkku LEIVONTA 2/2015, reseptiohje Marianna 'Pikku murusia'

 


° Sokerimassalla päällystetyt minileivokset, makeat pikkupiiraat eli tartaletit, minituulihatut, sekä hillolla tai kreemillä täytetyt pitkulaiset éclairit kuuluvat glacé -ryhmään.

 

° Suolaisia pikkupaloja tarjotaan yleensä alkupaloina buffetissa tai coctailkutsuilla.

 

° Kolmanteen ryhmään kuuluvat pienet herkulliset eri tavoin värjätyt marengit, macaronit ja pienet lehtitaikinaleivonnaiset.

 

Pienet Bebe -leivokset ovat täysin oma ryhmänsä. Niiden alkuperää ei varmuudella edes tiedetä, mutta nimi viittaa tietenkin Ranskaan. Ehkä joku jonkun leipomon oppipoika on vahingossa tehnyt jonkun erehdyksen, vahingon ja saanut korvatillikan Mestarikokilta....mutta se syntynyt 'vahinko' on päässyt historiaan...kuten aika moni muukin ihana leipomus!

Suomessa Bebeitä on tehty leipomoissa 1900-luvun alkupuolelta asti. Niissä on murotaikinainen kuppipohja, joka täytetään voikreemillä ja kuorrutetaan sokerivesikuorrutuksella. Klassisin kuorrutusväri on vaaleanpunainen, mutta nykyään ne tehdään monenvärisinä, väri kertoo sisällä olevan voikreemin maun.

 

nami-hiiri