'Böökuu’ hauskasta nimestään huolimatta, ei ole nami-hiiren suosikkikuukausi. Mahdollisesti juuri sen vuoksi tulee pidettyä iloa ja hyvää mieltä hieman ekstrasti yllä. - Paikallisen maan yksi syksyn sadon erikoisuuksista on kastanjapyre ja siitä valmistetut jälkiruoaka-annokset. - Aiemmin hiiri oli tehnyt harvinaisen suuren murotaikinaisen pohjan, joka hädin tuskin, juuri ja juuri, mahtui pakastimen alimpaan laatikkoon ilman ennakoivaa palastelua. Viikolla se tuli nautittua - kahdeksan mummon iloisesti kiitellen makeasta, ennakkoon odottamattomasta yllätyksestä. Ne ovat parhaita! Hiiri arvelee, että osansa siitä sai myös minikahvikupillinen juomaa, joka ei suinkaan ollut kahvia, eikä teetä - edellinen närästää ja jälkimmäistä nautitaan vain iltaisin. 

Kastanjapiiras%20-normal.jpg

kastanjapiiras%202%20-normal.jpg

Sveitsiläine klassikko, kastanjapiiras muropohjalla vuoka 26-28 cm  

 

125 g voita 

1½ dl sokeria

1 kananmuna

2½ dl vehnäjauhoja (karkeita, tummia..)

1 tl leivinjauhetta

1 tl kanelia tai kardemummaa

 

1 prk vaniljarahkaa ( tai vastaava määrä itsetehtyä vaniljakreemiä )

1 dl kermaa

8 kirsikkaa omassa liemessä tai kandeerattuja (yksi annosta kohden)

 

  • Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri, vatkaa muna sekaan. 
  • Lisää vehnäjauho-leivinjauhe-mausteseos. Sekoita tasaiseksi nopeasti.
  • Levitä murotaikina ohuelti piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
  • Paista pohja kypsäksi ilman täytettä. 
  • Anna pohjan jäähtyä rauhassa ja - tässä piirakassa pohjalle levitetään noin 1 paksuinen maustettu kerma-rahkaseos.
  • Pursota kerma-rahkan päälle paksulti kastanjapyrettä ’spagetti’ -tyllaa käyttäen! (tuubissa on sellainen valmiina)
  • yksi kirsikka annospalaa kohden !  

 

Vink-vink: 

Herkullinen jälkiruoka, jona piirakka yleensä syödään, valmistuu myös pieniin murokuppeihin tai kaneliselle kääretorttupohjalle, joka leikataan neliöiksi tai otetaan formulla palasia - kuppiin/palaselle pursotetaan keko pyrettä tuubista ja koristellaan perinteisesti kermavaahdolla sekä kirsikalla. 

 


Kastanja eri muodoissaan on Keski-Euroopan makea peruna. Sen paahdettua katukojujen tuoksua odotetaan joka syksy. Pitkin vuotta kastanjoista valmistetaan erilaista hyvää, kuten kakkuja, pannukakkuja, jäätelöä, vuokaleipiä, pikkuleipiä......

 

Kastanjainen pannukakku

 

noin 12-15 kpl / halkaisija 10 cm 

 

Taikina:

 

3 kanamunaa 

40 g kastanjapyrettä

75 g kastanjajauhoja tai vastaava määrä tavallista (tummaa)vehnäjauhoa

1 tl leivinjauhetta 

125 ml maitoa

hieman suolaa 

3 rkl kasvisöljyä + paistamiseen

 

 

Tarjoiluun:

 

75 g (itsetehtyä) puolukkahilloa

noin 4 rkl 'Crème fraîche'

 

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Kastanja-suklaakakku

 

120 g voita

200 g tummaa suklaata (70-80 %)

5 keltuaista

5 valkuaista

1 dl sokeria

350 g kastanjapyrettä (tuubi, purkki tai pakaste)

 

  • Esikuumenna uuni 180 asteeseen ja laita 24 senttinen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat kevyesti.
  • Paloittele suklaa ja sulata se voin kanssa kattilassa. Muista sekoitella välillä, ettei suklaa pala.
  • Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. ( Pysyvämpi vaahto muodostuu 'viinikivijauheen/'cream of tartar' kanssa, muttei välttämätön)
  • Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi toisessa astiassa. Sekoita kastanjasose keltuais-sokeri seokseen. Lisää joukkoon jäähtynyt suklaa-voiseos. 
  • Nostele joukkoon varovasti valkuaisvaahto.
  • Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista noin 30 minuuttia uunin keskitasolla. Kakun kuuluu jäädä keskeltä vähän hyllyväksi. Se jähmettyy jäähdyttyään! 
  • Kun kakku on vähän jäähtynyt vuoassaan, irrota kakun reunat ohutteräisen veitsen/lastan avulla ja siirrä kakku tarjoiluvadille.
  • Peitä kakku huolellisesti tuorekelmulla ja laita jääkaappiin. 
  • Koristele halutessasi ennen tarjoilua vadelmilla/kirsikoilla.   

 

HUOM! Valmista kakku päivää ennen varsinaista tarjoilua, niin maut pääsevät oikeuksiinsa. Kakun voi tarjoilla huoneenlämpöisenä tai jääkaappikylmänä esim. mascarponen kera, jonka voi maustaa mm. tilkalla rommia.

 

nami-hiiri