...on Jaakon nimipäivä ja gregoriaanisen kalenterin mukaan vuoden 206. päivä ja vuodesta on nyt jäljellä 159 päivää. Suomalaisen perinteen mukaan 'Jaakko on heittänyt tänään kylmän kiven veteen’.

Juuri tänä päivänä, mutta vuosikymmeniä sitten vuonna 1897 Jack London lähti kultaryntäyksessä Klondikeen.

Yhdysvaltalaisen Philip Glassin  ooppera ’Einstein on the Beach’ sai ensiesityksen 25. heinäkuuta vuonna 1976.  Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka, aivan samoin  vuoden jokaisen päivän kohdalla.

Nämä (nippeli)tiedot valikoin vain siksi, että tuntemani nimipäiväsankari on laulanut oopperassa ja pieni kesävieraani sai ihan diplomin ’kullanhuuhdonnassa’, kun murusten minimimäärä ylittyi. Tämä tapahtui Saksanpuolella, Ravensburger Spielelandessa (www.spieleland.de). Siellä hurjasteltiin myös uudessa vesiliukumäessä kelkalla.

 

Konstanzen ’Sealife’ ei ollut ihan vieras asia, sillä Linnanmäelläkin on kuulemma sellainen.

Kaikki ihanat lomatkin loppuvat aikanaan. Niiden tuomilla kokemuksilla ja hauskoilla tapahtumilla mieli on hyvä ja iloinen pitkän aikaa. Ehkä ihan seuraavaan iloiseen tapaamiseen asti, sillä valokuvia kertyi taas hurjat määrät erilaisista paikoista kahden viikon aikana.

Yhdeksänvuotias lapsi on helppo seuralainen ja mahdottoman diplomaattinen keskustelija. Moni aikuinen voisi ottaa ’oppia’ pienten koululaisten suurista ajatuksista ja tavoista käyttäytyä. En koe olevani ainoa Mummi tai Mummu, joka saa uusia hienoja oivalluksia mietittäväkseen. Usein meiltä aikuisilta puuttuu aikaa kuunnella. Se ei muuten ole totta, sillä aika ei saisi olla kortilla – lapset ja lastenlapset ovat vain pienen hetken helmassa riippuvia taaperoita. Pienikään lapsi ei ole mikään syy, jolloin aikaa ei ole edes teen hauduttamiseen. Nami-hiiri on ihan toista mieltä.

'Rheinfall' Euroopan suurin vesiputous tarkastettiin ihan liehuvan lipun vierestä! Putouksen leveys on 150m ja korkeus 23m. - Viime keskiviikkona juhlittiin lähialueen 1100-vuotista historiaa komein ilotulituksin.

Salaatti maistui molemmille tämän kivelle kiipeämisurakan jälkeen. Kapeita metalliportaita ei ole niin helppo korkeuteen astella. 

Meidän pikku-retkiemme kohteet ovat muuttuneet vuosi vuodelta iän hiljalleen karttuessa. Mutta kaikki lasten ja lastenmielisten paikat ja alueet tutkitaan, samoin lelukaupat ja hampurilaiset. Tämän vuoden uutuus oli 'Hannah Montana' tuotteet ja limpsat. 'Hello Kitty' ei toki ole unohduksissa, vaikka 'Hannah' on fanituksen pääkohde.

Viimeiset kolme vuotta on annettu äidille ja isille omaa aikaa, kun Mummin Rakas on lentänyt yksin Suomesta Sveitsiin ja takaisin. Sekä Finnairin, että Swiss Airline ovat palvelleet aina erinomaisesti pientä matkustajaa, kuten lapsia yleensäkin.

Nami-hiirellä ei ole koskaan ollut mummoja, eikä vaareja elossa. Sen vuoksi tuli varhain jo lapsuuden leikeissä päätettyä, että aikanaan aion olla ‘maailman paras mummo ja elää vanhaksi’. Minulla on monta pientä ihanaa ystävää eri puolilla maailmaa, missä olen sattunut kulkemaan. Ihan oikeasti on vain yksi lapsenlapsi, toistaiseksi. Mutta mikä estää ilahduttamasta muitakin lapsia. Ei siihen tarvita namusia tai hienoja leluja, ainoastaan aikaa ja kiinnostusta kuunnella kiinnostuneena heidän puheitaan.

Hiiri oppi kaikenlaista tänä kesänä. Mummikin näyttää nuorelta illan hämäryydessä tai kynttilän valossa, jolloin  auringon kirkas valo ei ole paljastamassa ilmestyneitä ’ryppyjä’. En hennonnut korjata, että ilmeviivojahan ne vain.........mutta täydensin heti kynttilävarastoani lentokentältä palattuani! 

nami-hiiti