Ulkona on ensimmäinen aito postikorttisään aamu. Suuret, joskin märät hiutaleet laskeutuvat maahan. Suurin osa sulaa, mutta sateen tiheys muuttaa silti nurmet, katot, puut valkoisiksi. On enää kuukausi Jouluun !

Suklaan suursesongin saapuessa tutkijat vauhdittavat omalla panoksellaan myyntiä ja kulutusta. Nami-hiiri ei ole suklaan tutkija sanan varsinaisessa merkityksessä, vain sen suurkuluttaja mielipiteineen. - Voisiko pala suklaata korvata tunnin mittaisen lenkin aamun auringossa tai raikkaassa postikorttisäässä? Entä mitä tapahtuu, jos ne yhdistää ? - Ilta-Sanomien aamun uutisartikkeliin ei tule hiireltä puoltoa, ei liioin vastaväitteitäkään. Nami-hiiri huomasi taas, että tutkijat puhuvat aina tummasta suklaasta! Makuasia on myös alla oleva kakku, jonka resepti herätti ensi kerran lukiessa suurta hilpeyttä. Kun kaikkea on jo maisteltu, niin pitää keksiä 'älyttömyyksiä', jotka kumma kyllä maistuvat suklaisen hyvälle. Tekikö sen kellertävässä kotelossa ollut maitosuklaa 'Toblerone' ? 

Perunaa suklaakakussa !

150 g edellisenä päivänä keitettyjä perunoita 

85 g sokeria

2 keltuaista

2 valkuaista

2 tl vaniliinisokeria

75 g tummaa 'Tobleronea' (vihreä pakkaus) murskattuna tai jotain muuta tummaa suklaata

 1 rkl Kirschiä - sveitsiläinen tyyli !

100 g jauhettua mantelia

1 rkl vehnäjauhoja ja sekaan 1/2 tl leivinjauhetta

hyppysellinen suolaa

2 tl fariinisokeria

koristeluun tomusokeria

Kuori ja pieni perunat.  

Sekoita sokeri, vaniliini ja keltuaiset kevyeksi seokseksi.

Sulata suklaa Kirschin kanssa vesihauteessa ja lisää seokseen. Sekoita voimakkaasti ja lisää pienet perunan palat.

Lisää mantelijauhe, jauhot + leivinjauhe edelleen sekoittaen.

Vatkaa valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi, lisää joukkoon fariinisokeri.

Yhdistä kaikki varovasti  ja täytä vuoka (20cm) kakkutaikinalla.

Paista  180°C  uunin alaosassa n. 50 min. 

Annan kakun levätä vuoassaan 10 min.

Parasta kakku olisi vasta seuraavana päivänä vietettyään yön jääkaapissa !


 

Tämän kaikkialla tunnetun sveitsiläisen hunaja-nougat-mantelisuklaan muoto yhdistetään aina kolmiomaiseen 'Matterhorniin'. Mutta tarinan mukaan se ei ole ollut suklaatehtailija Theodor Toblerin inspiraation lähde. Hänen poikansa ovat paljastaneet, että isä oli ollut Pariisissa ja nähnyt  kuuluisan 'Folies Bergères' -esityksen. Finaalissa tanssijattaret keikistelivät 'pyrstöhöyhenissään', kuten edelleenkin ja tästä tyttöjen ja sulkien muodostelmasta suklaa sai muotonsa isän palattua kotiin. Hän haki ajatukselleen patentin jo vuonna 1906. 'Toblerone' syntyi sveitsiläisten Theodor Toblerin ja Emil Baumannin yhteistyössä vuonna 1908. He kehittivät samalla suklaalle myös sen ainutlaatuisen nougat-manteli-hunajatäytteen. - 'Tobleronea' sai pitkään ainoastaan maitosuklaasta valmistettuna. Yrityksessä tapahtuneiden useiden omistavaihdosten myötä 1970 vuoden jälkeen, ovat niin valkoinen, tumma, kuin rusinainenkin 'vuorijono' levinnyt maailmalle. Onpa hetkittäin tehty 'lumi'huippuistakin erikoisyhdistelmää. 

Sveitsissä 'Tobleronen', kuten 'Matterhorninkin' muoto on aina inspiroinut leipojia. Suklaan palasia käytetään jatkuvasti niin muffinssien, kuin kakkujenkin sisällä tai koristeena. Eli samoin, kuin 'Pätkistä' tai muita.

Tanssijat vaihtuvat 'Folies Bergèresissä', mutta esiintymiset pysyvät. Nami-hiirikin on nähnyt muutaman kerran tämän arvostetun taidokkaan pariisilaisen ryhmän esityksiä. Mutta koskaan ei ole suklaa käynyt mitenkään mielessä. Miehillä täytyy olla erilaiset silmät ?  

nami-hiiri