Olisikohan ollut alkuvuosien koti-ikävää, kun nami-hiiri tilasi kahvilan vitriinistä sormella osoittaen vihreän hieman bebéetä kookkaamman leivoksen. Helsingin Ekbergin tyylisen kahvilan miestarjoilija naurahti ja sanoi: "Hyvä valinta, kun kerran maistatte 'ufoamme', ette unohda sitä ikinä !"  - Mitä, mitä ? Mies taisi ajatella tilaisuutensa tulleen - myydä kaksi leivonnaista yhdellä kertaa turistinoloiselle hiirelle. Väärä arvio, mutta sitähän mies ei voinut tietää. Sveitsiläisten "Carac" muistuttaa tosiaan hieman ufoa vihreänä ja pyöreänä leivoslautasella.  Mutta mies oli oikeassa, kun leivoshaarukka vei ensimmäisen palan uteliaana odottavaan suuhun, niin paluuta ei enää ollut. ”Carac” astui nami-hiiren kahvilaelämään. Se soveltuu erinomaisesti espresson kaveriksi.......eikä kyllästymisestä ole vieläkään mitään havaintoa.  Samaan kahvilaan astuessaan ei hiiren tarvitse enää vaivautua tilaamaan mitään, tarjoilija tuo espresson ja ufon ’sanattomasti’ hymy huulillaan ja silmää iskien  – hiirtä hieman hävettää, mutta vain hieman.
 

 
Pienehkö suklainen torttu, jota nami-hiiri nimittää suomalaisittain leivokseksi, on erittäin suosittu Länsi-Sveitsissä, mutta se tunnetaan läpi koko maan. Sen olettaisi tulleen Ranskasta, mutta ranskan kielen sanakirja ei tunne ”Carac” sanaa. Lentävää lautasta muistuttavan muotonsa ja hallitsevan vihreän värin vuoksi se onkin lempinimetty  arkikielessä ’ufoksi’. Sitä ei voi ohittaa leipomoiden vitriineistä. Lapset ja hiiret, toki myös aikuiset pitävät makean täyteläisestä suklaapitoisesta leivonnaisesta.
 
Nimi on outo arvoitus, samoin leivoksen alkuperä. Joitain viitteitä on esitetty fonetiikan kautta erikoisen nimen tarkoittavan korkealaatuista kaakaota. Joku toinen tarina on muka löytänyt yhtymäkohtia Itävallan vuonna 1832 keksityn Sacherin kanssa ja ganachen. Mutta todellisuudessa ei ole mitään näyttöä ”Caracin” itävaltalaisesta alkuperästä. - Taitaa olla niin, että joku poropeukaloinen oppipoika on taas tipautellut suklaata tai sitä sun tätä  ja sinne tänne, ja leivonnainen on jälleen syntynyt, kuten niin moni muukin herkku ja taas kerran oppipoika säästynyt selkäsaunalta!

"Carac" ei ole ranskalaisten tai Ekbergin bebé -leivos, vaan suklaalla täytetty unelma!  Murotaikina on melko mautonta, mutta suklaan makeus korvaa sen tai juuri siksi tumma sisältö pääseekin oikeuksiinsa. Päällä vihreällä elintarvikevärillä värjätty makea kuorrutus, jonka keskellä vielä pieni tumma suklaanappi. Tästä leivoksesta ei ole julkisia muunnoksia.

Sveitsiläinen Carac -leivos
 
Pohja:   Itse tehtynä tai 1 pkt valmista murotaikinaa
 
125 g voita
1 ½ dl sokeria tai ’sokeritonta’ karppisokeria
1 kananmuna
2 ½ dl karkeita vehnäjauhoja
1 tl leivinpulveria
2 tl vaniljasokeria
 
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri, vatkaa muna sekaan. Lisää vehnäjauho-leivinjauhe-vaniljasokeriseos. Sekoita tasaiseksi nopeasti.
Täyte:
1 dl kermaa
10 g voita
200 g tumma suklaata
 
Kuorrutus:
250 g tomusokeria
1 valkuainen
vihreää (tomu)elintarvikeväriä 
Valmistus:
  • Kauli taikina ohueksi ja ota sopivan kokoisia läpysköitä mataliin alumiinisiin formuihin mitattuna.
  • Paista pohjia  180 ° C / 15-20 minuuttia, vaalean ruskeiksi ja  anna jäähtyä.
  • Kiehauta kerma ja voi kattilassa. Siirrä kattila syrjään, lisää suklaa ja sulata sekoittaen. Kaada seos  murokuppeihin ja laita viileään odottamaan kuorrutusta.
  • Vispaa valkuainen vaahdoksi ja lisää joukkoon sokeri ja vihreä elintarvikejauhe.
  • Kuorruta leivoksen pinta tasaisesti ja laita kylmään kovettumaan. Koristele pienellä suklaanapilla.
  • Ei sveitsiläisille tarjottaessa nami-hiiri laittaa napin sijaan vohvelikukan .

Nippeliä :
Ufo on havaitsijalle tunnistamaton todellinen lentävä tai lentokykyiseltä näyttävä kohde. Tunnistamattomuus perustuu usein kohteen ulkonäköön. Mikäli kohde myöhemmin pystytään tunnistamaan, kutsutaan sitä ifoksi.