Kierroksen aikana nami-hiiri laittoi omalle parilleen nopean ja yksinkertaisen kuumuutta helpottavan jäätelösoodan reseptin, kun oli löytänyt sellaisia amerikkalaisista julkaisuista. Kuumuutta ei ole tosin liiemmälti ilmaantunut. - Tätä kirjoittaessa tuli jotenkin mieleen Valion sinivalkoinen Pingviini, joka on ollut joskus punavalkoinen ja onpa pingviinin 'frakki' ollut vihreäkin.  Luettua tietoa on, että vuonna 1936 Valio perusti Suomen ensimmäisen jäätelöbaarin Helsingin Lasipalatsiin, Bio Rex -teatterin kylkeen. Vuodet vierivät ja sinivalkoinen  jäätelölintu jatkoi tepasteluaan herkkuhetkiin. Kymmenen vuotta sitten Nestlé osti Valion jäätelöliiketoiminnan ja oikeuden Pingviini -tuotemerkiin.  Jäätelön tuotekehitys ja tuotanto sijaitsevat kuitenkin edelleen Suomen Turengissa, josta Pingviini -jäätelö  kulkeutuu ympäri vuoden arkeen sekä juhlaan ja näin siitäkin huolimatta, että on muodikasta tehdä jäätelöä itse. MUTTA takaisin jäätelösoodaan.....
 
kuva%201-normal.jpgkuva%202-normal.jpg
 
JÄÄTELÖSOODA reseptejä
 
n. 2 dl Sprite-limua    
1-2 kökkärettä  vaniljajäätelöä    
mansikkahilloa    
(kermavaahtoa)
  • Laita ensin muutama lusikallinen mansikkahilloa lasin pohjalle. Sitten jäätelökökkäreet päälle.
  • Kaada lasiin Spritea kunnes lasi on täynnä. (Käytä Sprite zeroa, jos haluat kevyemmän version) HUOM. Kaada varovasti, saattaa kuohua yli!
  • Päälle voit laittaa vielä nokareen kermavaahtoa halutessasi herkutella kunnolla.
  • Jäätelösooda nautitaan pillin ja lusikan avulla.
  • Vinkki! Saat soodasta eri makuisen käyttämällä erilaisia jäätelö- ja hillomakuja.
tai teepä näin:
 
n.2 dl Jaffaa
2 palloa/palaa (n.80g) jäätelöä
  • Kaada kylmä limu korkeaan lasiin ja laita päälle varovasti jäätelöpallot tai -palat. Juoma kuohuu helposti yli. 

HUOM ! Voit rakentaa juoman myös toisinpäin, jäätelö ensin ja sitten limua päälle pikkuhiljaa. Maukas sooda syntyy myös colajuomasta ja suklaajäätelöstä. Lisää viilennystä saa laittamalla lasin pohjalle 1-2 jääpalaa. Lisää pillit lopuksi ja tarjoile heti.

Kes%C3%A4%20mehut%20-normal.jpg

....ja vielä yksi tapa kokeiltavaksi…kesälasit valmiina täyttöä varten:
 
hieman mummon punaista mehua
1 pallo (laktoositonta) jäätelöä
limsaa, esim. Spriteä tai 7-Upia...
  • Laita korkean lasin pohjalle hieman mummon punaista mehua. 
  • Lisää jäätelöpallo lasiin. 
  • Kaada lasi hitaasti täyteen limsaa. Hiilihappoinen juoma jäätelön kanssa saa aikaan kivan vaahdon!
  • Syö ja juo pitkävartisen lusikan ja pillin kanssa. Lusikkaa ei tarvita, jos juomaa välillä sekoittaa.

Nami-hiiren jäätelösooda koostuu nyt vain parista eilen tehdystä suklaajäätelöpallosta ja sveitsiläisten hiilihappoisesta pöytäjuomasta, Rivellasta, jota on useammin kaapissa, kuin Spriteä tai muuta limsaa. Lasiin hiiri laittoi kukkapillit ja koristeeksi Scotch -kissateipin Ü! - Kahvalasi on paremminkin kahvijuomille, mutta niiden tekoon tarvittava elementti antaa odotuttaa itseään....- Kesä on saapunut tälle päivälle. Aurinko paistoi eilenkin - eikä ulkomittari selvästikään tiennyt minne osoittaa, itään vai länteen, kun pysähtyi hetkeksi alas nollaa vastapäätä, ohitettuaan +50°. Aurinko porotti, mutta vieno tuulenhenki ilmestyi jelppaamaan ja viisari alkoi nousta hissukseen ylöspäin, plussan puolella. Se pysähtyi +34° kohdalle!


Lehdestä lainattu kivasti kirjoitettu tarina:

"Suuren ikäluokan teinit eivät kitanneet alaikäisinä kaljaa - heillähän oli  jäätelösooda!

Pakko tunnustaa, että tämän kirjoittaja on myös syyllinen jäätelösoodan nauttimisen vähentymiseen ellei tyrehtymiseen Suomen Kuopiossa. Jäätelösoodan määritelmä on 'jäätelöstä ja hiilihappoisesta juomasta sekoitettu kuohuva juoma', jonka kehittäjäksi netti tietää amerikkalaisen Robet M. Greenin noin 150 vuotta sitten. 

60-luvun puolivälin Kuopiossa rynnimme koulun jälkeen joukolla Meijerin Baariin. Baari ei tarkoittanut silloin yökerhoa. Edes keskiolutta ei saanut, kuin Alkoholiliikkeestä. Baarista sai kahvia, leivonnaisia, limsaa, jäätelöä - ja Amerikan ihmettä, jäätelösoodaa. Useimmiten tyydyttiin pelkkään jaettuun limsaan, kun viikkorahat eivät soodaan riittäneet. Lauantaina ei säästelty, vaan tilattiin baarin tiskiltä jäätelösooda - parhaassa tapauksessa tyttöseurassa. Kaksi pilliä, kiitos! 

Hartaasti katselimme, kuinka baarityttö kahmaisi korkeaan lasiin kaksi palloa vaniljajäätelöä ja valutti päälle pullosta sitruunasoodaa, Olvin näppärästi nimettyä Sitsoa. Siinä se herkkujen herkku oli - jäätelö kuohui hiilihappoliemessä vaahtoavaksi kuohuksi ihan ilman kermavaahtoakin. Joskus taidettiin pröystäillä ja pyytää sitäkin lisukkeeksi. 

Eräänä päivänä baaritiskille oli ilmestynyt ihmeellinen, turkoosi vekotin. Baarityttö selitti sen olevan pirtelönsekoituskone. Pirtelö? Tässä tullaan nyt siihen syyllisyyteen: kun kerran oli katsottu jäätelön, maidon, sokerin ja mansikkahillon hyrräytymistä paksuksi, imeläksi 'pirtelöksi', ei paluuta enää ollut. 

Äkkiä jäätelösooda taisi koko ikäpolvelta unohtua, kun piti maistaa mansikan lisäksi oikeista banaaneista tehtyä banaanipirtelöä, suklaapirtelöä ja sitä hienointa, lakkapirtelöä. Ja nyt oltiin vasta kuopiolaisessa Meijerin baarissa, eikä hampurilaisketjuja pirtelöautomaatteineen ollut vielä olemassakaan, siis Amerikkaa lukuun ottamatta. 

Kyllähän jäätelösooda todellisuudessa hävisi pirtelövallankumoukseen. Pikakysely työtovereiden keskuudessa paljasti, että vain kokeneimmat tunnistivat edes nimen. Herkkuna jäätelösooda ei toki ole mihinkään hävinnyt. Ruokakirjat ja netti pursuavat mitä moninaisimpia reseptejä tuon autuaan kylmäjuoman valmistukseen. 

Älkää uskoko niitä! Ainoaan oikeaan jäätelösoodaan ei tarvita kymmentä sorttia makeaa, eikä Spriteä - vain vaniljajäätelöä ja oikeaa sitruunasoodaa." // Kirj. Pertti K.

Nami-hiiri on maistanut juuri äskettäin matkallaan aitoa jäätelösoodaa, joka on miltei jokaisen itseään kunnioittavan kahvilan listalla. Euroopassa on toisin, vain sieltä täältä löytyy! Useimmiten kysyjää kohtaa oudoksuvat katseet kulmakarvojen kohoillessa ja olkapäiden 'jumppa'.

Tällä hetkellä Macaron -kakkunen on TOP1 melkein kaikissa maailman maissa satoinen makuineen, mutta varsinkin kesällä on hyvänä kakkonen italian Gelatto. 

                   nami-hiiri