...piirakka osallistui tässä kuussa suurien piirasten joukossa mittelöön.

Nami-hiirelle osallistuminen Leivontafoorumin tammikuun haasteeseen ’piirakka’ oli impulssi, hetken mielijohde. Pieniä piirakoita tehdessään ei näet ollut vielä yhtään piirakkaa ilmestynyt foorumille. No sitten siinä kävi niin, että hiiren leipomus ei ollutkaan se ensimmäinen ’innoittaja’, vaan oikeasti toinen ja perässä seurasi vielä 13 muuta maukasta piirakkaa.

Tässä haasteellisessa kisassa voitti ensimmäinen piirakka, numerolla yksi kilpaillut.  Paljon onnea tammikuun Voittajalle!  

Toiseksi ei suinkaan tullut  se ’toinen’ eli haasteen numero 2. Se piirakka, jonka resepti on nami-hiiren oma vanha idea, mutta taikina kaupasta hankittu!  Kisahaasteeseen oli hauskaa ja mielenkiintoista osallistua.  Ei jäänyt mieleen pettymys tai paha mieli, saati ajatus mistään hetken erehdyksestä ja loppuiän katumuksesta, vaan sopivassa kohden hiiri osallistuu taas täysillä mukaan.

Piirakka sai yhden ihanan äänen ja muutaman maininnan, jotka luetaan positiivisesti opasteina. Pitäisiköhän oikein 'raamittaa' ?

2. Mausteinen pikkupiirakka / nami-hiiri / 1 ääni

Erityisen kiva annoskokoisuus. Nätti pallero, hauska vaihtoehto perinteiselle piirakalle.

nami-hiiri

 

Mukavan mausteinen ja söpö pikkupiiras  Suloisia minipiirakoita!

 

Mausteinen pikkupiirakka suosikkini, näyttää tosi juhlalliselta ja kuulostaa tosi hyvälle.

 

Kaikki muutkin piirakat näytti hyvälle, niin että vesi herahti kielelle, mutta kyllä tämä oli paras!

 

 

 

 Kiitoksella! 

Toisissa kielissä  erotetaan eri piirakkalajit nimellä, esimerkiksi ruotsiksi paj ja pirogenglannin kielessä sanotaan pie ja pasties. Sanastoja tarkkaillessaan löytyy lisää ilmaisuja, kuten pierogi, pierozhki. Ranskan pâté, joka on tehty usein taikinakuorella. On suuri yllätys, että  tourte onkin suolainen paistos tai piirakka. Luulisi sen olevan makea torttu ! Espanjassa syödään empanada ja Intiassa samosa. Nämä molemmat tunnetaan ympäri maailmaa. Jatkaessa tarkastelua sanasta ’piirakka, pasteija’ eri maiden  arkipäivän kielessä, niin lopulta menee sekaisin pasta, patee ja piirakka. Lautaselle ilmestyy ties mitä huolimattomasti lukien tai pienellä väärällä kirjaimen painotuksella. - Joku on joskus sanonutkin, että sihteerit ovat korvaamattomia juuri ’hattujen, pilkkujen, heittomerkkien’ oikein asettelussa! Hiiri uskoo tähän.

 

 

Keltainen kanapiirakka ja miten se tehdään:

 

 

Jos teet (rahka)voitaikinan itse, niin tee kuitenkin täyte ensin, jotta se saa hieman vetäytyä. 

 

 

Nami-hiiri käytti joulusta jäänyttä lehtitaikinaa.

 

 

 

200 g kanan/broilerin rintaleikettä pienittynä

 

½ tl kurkkumaa

 

½ tl garam masalaa *

 

ripaus suolaa

 

ripaus eli pari kierrosta pippurimyllystä

 

 ½ sipuli kuutioituna

 

½ - 1 dl keitettyä murskattua riisiä tai rikottua ohraa

 

muutama rkl hapankermaa

 

öljyä kuullottamiseen

 

1 kanamuna voiteluun –  ripaus kurkkumaa tai sahramia

 

 

 

 
1. Keitä riisi.

 

2. Kuullota pienet kanapalat sekä sipuli ja lisää mausteet joukkoon. Laita seos syrjään.

 

3. Leikkaa valmistamasi taikina kahtia ja tee suorakaiteet isoa piirakkaa varten. Levitä täyte.              
TAI leikkaa kaulitusta levystä parillinen määrä haluamallasi muotilla. Hiiri käytti KOKO -espressokuppia apuna.

 

4. Laita joka toiselle palalle hieman täytettä ja nosta ’kansi’ päälle nipistellen reunoista sormin tai haarukalla.

 

5. Voitele.

 

6. Paista 200°C:ssa alatasolla suunnilleen 15-20 min.

 

 

 

Nauti teen tai höyryävän liemen kera.

 

 

 

 
Mausteista kiinnostuneille kerrottakoon, että ’garam masala’ eli väkevä mausteseos koostuu yleensä suraavasti:

 

6 tl jauhettua korianteria

 

6 tl jauhettua mustaa pippuria

 

4 tl jauhettua kuminaa

 

3 tl jauhettua kardemummaa

 

5 tl jauhettua kanelia

 

1 tl jauhettua neilikkaa

 

1 tl jauhettua inkivääriä

 

¾ tl jauhettua laakerinlehteä