Kotona leivotut pikkuleivät ovat Etelä-Saksan ja Sveitsin saksankielisen alueen perinteistä joululeivontaa. Pikkuleipiä paistetaan joka keittiössä. Niitä syödään Loppiaiseen asti, sekä jaellaan joululahjoiksi niin naapureille, kuin sukulaisillekin. Äkkiä sanottuna pikkuleipäpussit eri värisin rusetein vaihtavat joulun alla ’kotia’. Lajitelma on sama kaikissa, ehkä määrät vaihtelevat. Maku ilmaistaan pikkuleivän muodolla - milanolainen on aina sydän, kanelipikkuleipä on tähti ja vaniljalla maustettu on kuu..... Kukaan ei koristele perinteisiä pikkuleipiään sooloillen, vaan ohjeita noudatetaan, kuten on aina tehty. 

Tässä hiiren versio milanolaisesta sydämestä, joka yksinkertaisesti vain penslataan keltuais-vesiseoksella ennen paistoa. Uunin jälkeen pinta on keltainen ja kiiltävä. Milanon tietävät kaikki, mutta kahvipöydän ’milanolainen’ on Euroopan muissa maissa tuntematon, jopa Milanossa. Heidän pikkuleipänsä on erilainen. Hieman samanlaisia voi kuitenkin tavata Itävallassa, Ranskassa ja Ruotsissa. 

"Milanolaiset" 

500 g jauhoja 
250 g huoneen lämpöistä voita
250 g sokeria
1/8 tl suolaa
2 kananmunaa + 2 keltuaista
1 hyvin puhdistetun sitruunan raastettu kuori

1 keltuaista + 1 tl veltä voiteluun

  • Vaahdota voi hyvin niin, että muodostaa vispilää nostettaessa ’huippuja’. Lisää sitten joukkoon hyin vatkaten sokeri ja suola.
  • Vatkaa seokseen kanamunat ja keltuaiset vuorotellen eli kananmuna, vatkaus, keltuainen vatkaus....
  • Lisää sitten  seokseen raastettu sitruunankuori ja jauhot vähitellen käännellen. Sekoita hyvin kunnes taikina on tasaista ja pehmeää. Ota taikina kulhosta ja kääri kelmuun, laita jääkääppiin ’kovettumaan’ vähintään 1h, mielellään vaikka yön yli, jos mahdollista.
  • Esilämmitä uuni 180°C ja laita leivinpaperi pellille.
  • Jaa taikina 4 osaan ja kauli ensimmäinen 3-4mm paksuiseksi ja painele sydämiä ( tai mitä mielikuvioitasi ) .
  • Pikkuleivät eivät juuri leviä uunissa joten voi hyvin paistaa lähekkäin pellillä. 
  • Sekoita keltuainen ja 1tl vettä keskenään ja voitele seoksella pikkuleipien pinta ennen paistoa, tämä antaa kellertävän ja kiiltävän pinnan, mutta voit jättää tämän vaiheen pois.
  • Paista pikkuleipiä 10-12 min. – älä polta ! Niiden tulisi olla vaaleita. Säilyvät hyvin, hieman kovettuvat vanhetessaan, mutta vasaraa ei tarvitse käyttää, kuten anispikkuleipään, joka pehmenee kahvissakin muita kavereitaan huonommin !

Ohjetta noudatetaan, eikä pukkuleipiä koristella. Mutta hiirenkolossa koristellaan lautanen kultasprayllä. Muutenhan koristelusuoni ehtyy. Pienen sumutinpullon etiketti kertoo, että gourmetkulta on 100% syötävää, ei anna tuoksua, eikä makua elintarvikkeisiin !  - Lautasen 'luvattomat' milanolaistähdet tuli jo maisteltua laaduntarkkailun ja makutestauksen nimiin.

nami-hiiri