Huomenna kaikki on toisin! Joulu on loppu, jotta voi hiipiä 'yllättäin' elämäämme taas tänäkin vuonna. 

Joulukuu kului todella sukkelaan. Hiirenkolossa se johtui runsaasta matkalaukkuelämästä menneenä vuotena. Marraskuun tekemiset siirtyivät automaattisesti joulukuuhun. Se tosin ei ollut mikään uusi ilmiö, hyvinkin tuttu menneiltä vuosilta, jolloin nami-hiiri kirjoitteli mm. kaiken joulupostin aina Joulupäivänä. Nyt hupsahti sekin Loppiaiseen !

Kaikki pienet, makeat herkut ja paistokset, saadut sekä itse valmistetut on suurella halulla nautittu. SLY25 (=salainen leivontaystävä) -ringin kierroksella tammikuussa kehoitetaan suklaattomaan, sokerittomaan jaksoon! Ei mikään pahan paha ajatus alati suklaan kimpussa ja siitä jatkuvasti puhuvan nami-hiirenkään kokeiltavaksi! Siispä, koska hiiri sai itse pullaan laittamansa mantelin aamukahvin aikaan, niin määrätään Loppiaisen loppupäivä porkkanaiseksi - kauniisti, maistuvasti.

image-normal.jpg

image-normal.jpg

Porkkanasosekeittoa terästettynä raastetulla inkiväärillä ja jauhetulla kardemummalla!

1 kg kuorittuja , pilkottuja porkkanoita

1 valkoinen tai keltainen sipuli karkeaksi rouhittuna

1-2 rkl rypsiöljyä

1 ½  rkl tuoretta inkivääriä

1 l vettä

1 kasvisliemikuutio

1 tl jauhettua kardemummaa  (tai ripaus pari jauhettua muskottipähkinää)

   suolaa maun mukaan

   koristeluun persiljaa, porkkanalastuja tai pieniä kuutioita

  • Kuori ja pilko porkkanat. Hienonna sipulit ja kuullota kasviksia curryn kanssa öljyssä kattilassa. Raasta inkivääri ja lisää kattilaan. Lisää myös vesi ja liemikuutio.
  • Keitä noin 30 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää halutessasi kerma ja mausteet ja keitä pari minuuttia. Soseuta. 
  • 
Vinkki! 
Leivo keitonjämistä  värikkäät, mehevät  sämpylät.

Oranssit  'sisarussämpylät’  (munaton) 12 kpl 

4 dl tähteeksi jäänyttä kasvissosekeittoa

1 dl vettä 


25g hiivaa


¾ tl suolaa 


(1/2 rkl sokeria) 


1 rkl ruokaöljyä tai pullomargariinia   


1 dl leseitä   


7-8 dl hiivaleipäjauhoja

  • Kuumenna keitto ja vesi kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, suola ja (sokeri) ja sekoita tasaiseksi.
  • Lisää öljy, leseet ja jauhot ja alusta kimmoisaksi taikinaksi. Anna kohota 

  • Leivo taikinasta tanko ja jaa 12 osaan. Pyöritä palaset palloiksi ja laita ne (leipä)vuokaan lähekkäin. Kohota. 

  • Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia.

Entisaikoihin kansa kutsui Loppiaista seuraavia pyhättömiä viikkoja härkäviikoiksi, puhuttiin myös selkäviikoista. Härkäviikot -sana viittaa metsätöihin, joihin lähdettiin tammikuun pakkasilla. - Tätä hiiri ei muistanut paljasjalkaisena kaupunkilaisena. Oli turvauduttava Googleen. - Sanonnan arvellaan olevan peräisin Länsi-Suomesta, jossa tukkirekien vetojuhtina käytettiin härkiä. Selkäviikot taas merkitsevät pitkää talven selkää.

Näissä kansan suussa eläneissä sanonnoissa viitataan fyysisen työn lisäksi ravinnon yksinkertaistumiseen joulun yltäkylläisyyden jälkeen. Herkuista tinkiminen tammikuussa on tuttua useille nykyihmisillekin. Ennen syömisten vähentäminen on tosin ollut käytännön sanelema pakko, kun taas tänä päivänä moinen on suomalaisille vapaaehtoista -  ja terveyden kannalta jopa suositeltavaa.

Nykyään töitä paiskitaan tasaiseen tahtiin ympäri vuoden, eikä vuodenaikojen vaihtuminen rytmitä tekemistä samalla tavalla kuin maatalousyhteiskunnassa. Toisaalta sanaa ’härkäviikot’ voi edelleen käyttää kuvaamaan joulun jälkeistä arkeen palaamista. Ja koska härillä viitataan nimenomaan kovaan työhön, olisi nyt hyvä keksiä hieman ylimääräistä puuhaa tavanomaisten työkuvioiden rinnalle. Milloin viimeksi järjestelit kodin kaapit, tomutit kirjahyllyt tai kokeilit talvi-ikkunanpesua? Hiirenkolossa ryhdytään ikkunanpesuun heti huomenna. Jospa se talvikin sitten näkyisi ? 

nami-hiiri