Joulu ei saavu Keski-Eurooppaan ilman perinteisiä kanelitähtiä. Ne ovat tärkein osa niitä 'vaihdettavia' pikkuleipäpusseja, josta kirjoitin muutama postaus takaperin. Ne jotka eivät yleensä leivo, niin näitä on tehtävä. Mahdollisuuksien mukaan ne tehdään 'mummojen' resepteillä. Toki nuoret keksivät uusia tapoja ainaisen ajanpuutteensa vuoksi. - Nami-hiirikin teki yhden pellillisen verran syntiä painellessaan sydämiä kanelitähtien taikinasta, kun ei muistanut millään missä se tarvittava  voitähtimuotti oli. Se on sopivan kokoinen, eikä siihen  taikina tartu. 

Vanha kanelitähtien resepti Saksasta ( gluteeniton )

3 kpl valkuaista
4 dl tomusokeria
1 tl jauhettua kanelia
 2 tl Kirsch –viinaa, joka voidaan toki korvata  samalla määrällä sitruunamehua
350 g rouheista mantelijauhetta, kerran kuorituista eli ruskeista manteleista 
  • Vaahdota valkuaisia tanakaksi erittäin jäykäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon tomusokeri muutamassa erässä. Vatkaa valkuaiset ja tomusokeri kovaksi, kiiltäväksi vaahdoksi.
  • Ota vaahdosta 6 ruokalusikallista erilliseen astiaan.
  • Lisää loppuun vaahtoon kaneli, alkoholi tai sitruunamehu ja suurin osa mantelijauheesta. Sekoita nuolijalla tasaiseksi taikinaksi. Valmiin taikinamassan tulisi olla kiinteää, joka tarttuu hieman kulhon reunoihin.
  • Levitä leivinalustalle loppu mantelijauhe ja runsaasti tomusokeria. (Samaan tapaan, kuin pullaa leipoessasi jauhoja)
  • Jaa taikina kahteen osaan laita toinen puolisko jääkaappiin kelmussa odottelemaan. Kauli taikina 1/2 cm paksuiseksi levyksi.
  • Taikina on tahmasta, ripottele tomusokeria myös kaulimen ympärille ja taikinan päälle.
  • Ota tähtimuotilla taikinasta pikkuleipiä. Irrota pikkuleivät veitsen kärjen avulla muotista leivinpaperoidulle uunipellille. - Muotin pohjan’ voi myös sipaista tomusokeriin, niin kanelitähti ei tartu niin helposti muottiin.

  • Levitä veitsen avulla valkuaisvaahtoa tähtien pintaan ja anna seistä muutama tunti mielellään yön yli  -  paikalliset laittavat pellit yöksi kylmään uuniin.
  • Tee sama jääkaapissa olevalle puoliskolle, kauli, ota tähdet, laita paperoidulle pellille ja levitä kuorrutus pintaan.
  • Paista gluteenittomia kanelitähtiä  uunin keskiosassa 125°C / 8-12 min.  Laske lämpö 80°C ja paista toiset 10 min.  Kotitekoisen  tähden valkuaispintä on kiiltävä ja kun se on hivenen, tosi aavistuksen päivettynyt, niin  piparkakku on valmis.
  • Jäähdytetään pöydällä ritilän päällä.
  • Tähdet säilyvät noin 1 kk. 

Ensimmäisen kerran,  ehkä 10 vuotta sitten, ei hiiri millään ymmärtänyt, miksi ne pinnan kuorrutukset irtosi pipareista paiston jälkeen. On hyvä muistaa, että kohtuus se on kuorrutuksessakin a ja o  ! 

nami-hiiri