image-normal.jpg

image-normal.jpg

Loppiainen, jota vietetään huomenna, tammikuun kuudentena päivänä, on läntisissä kirkkokunnissa itämaan tietäjien juhla. Ensimmäisinä vuosisatoina kristinuskon historiassa loppiainen oli jouluakin tärkeämpi juhlapäivä. Nykyään sitä pidetään joulunajan päätöspäivänä.

Tälle päivälle on eri maiden perinteissä ja ’keittokirjoissa’ ihan omat leipomuksensa, ’Kolmen Kuninkaan kakku’, ’Kolmen Kuninkaan pulla’, siitäkin huolimatta, ettei Raamatussa mainita heitä kuninkaiksi, vaan tietäjiksi. Arvelujen varassa on ollut sekin olivatko he miehiä, joten joissain maissa on huomioitu tämäkin seikka. Myös tietäjien iästä ollaan eri mieltä, joskaan ei riitaisasti, että he olisivat olleet eri ikäisiä, jopa ihonväri on mainittu kaikilla erilaiseksi...... Maalaukset puhuvat omaa kieltään, niissä tietäjien lukumäärä vaihtelee kahden ja kahdeksan välillä. Perinteinen lukumäärä kolme näyttää tulleen Raamatussa mainittujen erilaisten lahjojen lukumäärästä. Hyvinkin erilaista ja mielenkiintoisaa tulkintaa löytyy niin kirjallisuudesta kuin kuvataiteesta. Hiiri ei puutu eroavaiksuuksiin, ainoastaan lukee ja luo toisinaan lukemastaan sitten omia ajatuksiaan.

Hiirenkolon maassa loppiaiseen kuuluu pikkupullista koottu pulla, jonka keskusta on isompi kooltaan. Koon sanelee pienten pullien lukumäärä. Hiiri jätti keskustan kokonaan pois, koska on alkanut makeutta 'karttava' tammikuu. Läntisessä naapurimaassa leipomus on täytetty, taiten koottu voitaikinatorttu. Tämän takia nami-hiiri ajattelikin julkistaa postauksen tänään, jospa joku haluaisi kokeilla ’ranskalaista perinnetorttua’ lopulla pakkasen voitaikinalla ! 

Näiden keskiajalla kuninkaan identiteetin saaneiden tietäjien ympärille syntyi runsas tapakulttuuri, joka on yhä voimissaan. Siihen kuuluu myös tämä torttu. Sen sisään leivotaan papu (valkoinen manteli olisi parempi), katolisissa maissa jokin oikea esine, ja ennen tarjoilua se koristettan kultaisella pahvikruunulla. Se, joka saa pavun/mantelin tai esineen pullasta tai tortusta, kruunataan pahvikruunulla, ja hän on yhden illan kuninkaallisena, jonka toiveita muut noudattavat.

image-normal.jpg

Kolmen Kuninkaan torttu ranskalaisittain (lainattu kuva)

mantelikreemi:

60 g pehmeää voita

110 g pölysokeria

60 g mantelijauhetta

1 kananmuna

1 keltuainen

1 tl vaniljasokeria

1 rkl rommia

kaksi pakettia valmista voitaikinaa

  • Sekoita mantelikreemin ainekset. Mausta rommilla.
  • Kaaviloi voitaikinasta kaksi taikinakiekkoa, jotka ovat halkaisijaltaan noin 26 senttiä. Laita täyte taikinalle. Jätä reunavaraa kaksi senttiä. Piilota ranskalaisen loppiaistavan mukaan tortun sisälle kahdesti kuorittu manteli (= valkoinen).
  • Rypytä reunat kiinni tiukasti, ettei täyte pääse vuotamaan. Leikkaa pintaan kevyellä kädellä, ei siis taikinan läpi,  vinoruudutus, spiraali tai lehdyköitä.... Voitele torttu kananmunalla.
  • Paista 220 asteeessa noin 20 minuuttia.

nami-hiiri