Uusi Vuosi ja uudet leipomukset. Ja toisaalta mikään ei muutu, ellei haluta  muuttuvan.  Joitain vanhoja perinnereseptejä ei eurooppalaiset juuri muuntele, mutta toki nuoret tekevät kokeilujaan ja rinnalle syntyy muunnoksia, uutuuksia.  

Kotimaan mestarit jatkavat upeita toteutuksiaan ja sunnuntaileipureiden joukko tekee harjoituksiaan. 

Italiassa ja Keski-Euroopassa valmistaudutaan taas vuoden tauon jälkeen karnevaaliaikaan ja sen leipomuksiin, joko polvin tai sormin. Leipomusten muodot  ja  nimet muuttuvat eri puolilla saapasmaata, mutta itse leipomuksen perinteistä pitävät perheiden vanhempi polvi kiinni. 


Se mikä on  'Chiacchiere' Lombardiassa, onkin 'Cenci' Toscanassa, 'Frappe' Emiliassa, 'Bugie' Genovassa ja 'Crostoli' Trentinossa.

Mutta koska helmikuussa alkaa kiinalainen 'jäniksen vuosi', niin siksi hiiri ihastui  nimeen 'jäniksenkorva, Hasenöhrli'. Syö kuitenkin niitä marketin 'Fastnachtschüechli' pikku-paketteja oikein olan takaa. Kevyttä hyvää - ja rasvaista! Karnevaalin jälkeen alkaa paasto katolisissa maissa.

                                                                                                          Lainattu kuva

Tässä kirjojen sivuilta - hieman kakkumaisempi 'pupunkorva'...

 

....lehtevän kevyttä  ja oikealla hiukan rapeampia herkkuja.

...kupla...

  

...ensin taikinakäännös ja seuraavassa öljyssä paistunut  tuotos. Kuvat ovat kaikki Italiasta.

 Tässä leipomusten respti :

500g jauhoja    
3 munaa
50 g pehmeää voita
50g valkoviiniä - voidaan hyvin  korvata puolikkaalla sitruunalla
hyppysellinen suolaa
2 rkl maraschinoa, rommia tai grappaa.
2 tl leivinpulveria
uppopaistamiseen (neitsyt)oliiviöljyä
tomusokeria koristeluun 
  • Laita jauhot, sokeri ja suola kulhoon tai suoraan työtasolle. Sekoita.
  • Tee keskelle kuoppa ja lisää siihen munat, öljy ja viini. Sekoita hiljakseen haarukalla tai sormin,kunnes taikina on pehmeää.  Lisää jauhoja. jos taikina on hyvin tahmeaa.
  • Vaivaa taikinaa jauhotetulla työtasolla  8-10 minuuttia, kunnes se on tasaista ja joustavaa. Peitä leivinliinalla ja anna levätä vähintään 1h.
  • Kauli taikina kevyesti jauhotetulla alustalla, noin 3 mm ohueksi. Pitkä  pasta kaulin olisi  hyvä.
  • Leikkaa kokkiveitsellä tai pastapyörällä  taikina pitkiksi, 3-4 cm  leveiksi suikaleiksi. Leikkaa joka liuska vielä 10 cm mittaisiksi suorakulmioiksi.
  • Tee kuvan mukainen taitos ja paina kevyesti sormella.
  • Paista kuumassa öljyssä, niin että saavat väriä (vertaa rosettien paistamiseen). Laita talouspaperin päälle hetkeksi valumaan. 

  • Sirottele tomusokeria. 
Tarjoile lämpimänä tai kylmänä.

nami-hiiri