Ensimmäinen syy on se, että poikkesin aamulla KakkuKatrin blogiin. Siellä oli tehty maapähkinäistä fudgea meltsin avulla. Resepti kuulosti hiiren korvissa oikein helpolta. Nami-hiiri ei ole maapähkinäisten tahnojen ystävä, ei edes suklaisena. Pähkinät kelpaavat kyllä. Tekemisen helppous houkuttaa toisinaan tekemään ja maistamaan, kuten nyt Katrin makeisia. Hiiri arvaa kyllä, että ensimmäinen ongelmaa tulee niiden pähkinämeltsien löytämisessä. En ole vielä niitä edes nähnyt missään.

Niin ja  se toinen syy miksi kirjoitan nyt maapähkinätahnasta tai -voista on se, että maanantaina, 24. tammikuuta on kansallinen 'Peanut Butter päivä' Amerikassa.

Historian mukaan Aztec -intiaanien versio maapähkinävoista oli satoja vuosia sitten erilainen, kuin nami-hiiren lähimarketin purnukassa. Se oli puhdasta paahdettua pähkinää hienommaksi hierottuna. Sitä oli vaikea levittää leivälle ja maku oli kuulemma hieman kitkerä tai paremminkin kaiketi karvas. - Vasta paljon myöhemmin George Washington Carverin päivinä opittiin joukkoon lisäämään sokeria ja melassia. Myöhemmin reseptiin lisäiltiin vielä kasvisöljyä levittämistä helpottamaan. - Nyt koneet ovat tehtaiden apureina ja tuloksena syntyy sileää tahnaa, joka sisältää lisäysten ja pähkinöiden ansiosta proteiinia, B ja E -vitamiinia, magnesiumia, folaattia, ravintokuituja, argiinia, sekä antioksidanttia. Filippiineillä, Amerikassa, Alankomaissa/Hollannissa ja Englannissa uskotaan tämän vuoksi pähkinävoin terveellisyyteen. Nami-hiirikin uskoo, vaikkei levittele sitä leivälleen. On myös hyvä muistaa, että markkinoilla olevissa on hyvin suuriakin eroja. Tuoteselosteita on hyvä lukaista. 

     Maapähkinävoi -minikakkuja sydänkoloista !

200g keittosuklaata palasina

80 ml maapähkinävoita  +   erikseen 2 rkl

1 rkl kunnon kermaa

1 rkl voita

2 kananmunaa  +  1 munankeltuainen

60 ml sokeria

1 tl vaniljaa – sokerina tai uutteena

ripaus suolaa

vähintään 1 rkl   jauhoja

Kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä tarjoiluun

Kolme kulhoa !

  • Sulata 1/5 osa suklaasta ja maapähkinävoi vesihauteessa sekoittaen.  Poista kulho    lämmöltä, lisää kerma ja sekoita tasaiseksi. Peitä kulho muovikelmulla ja laita kylmään  noin 20 minuutiksi.
  • Laita toinen astia vesihauteeseen ja lisää ne loput (4/5 osaa) suklaasta, 2 rkl maapähkinävoita  ja voi.  Sekoita!  Nosta kulho pois lämmöltä ja anna jäähtyä vähintään   10 minuuttia.  
  • Lisää kulhoon kananmuna, munankeltuainen, sokeri, vaniljasokeri ja suola. Vatkaa nopeasti, kunnes seos on lähes kolminkertaistunut tilavuudeltaan, noin 5 minuuttia. 
  • Siivilöi jauhot munaseokseen ja  sekoita varovasti käännellen tasaiseksi taikinaksi. Lisää joukkoon myös suklaaseos varovasti sekoitellen. 
  • Jaa osa taikinaa silikoniseen (sydämenmuotoinen) muottiin. Ota ganache jääkaapista ja laita ’pallo’ kuhunkin koloon. Lopuksi vielä  ’pallon’ päälle taikinaa painaen samalla kevyesti taikinaa alaspäin.
  • Paista 180°C noin 9-11 minuuttia. Siirrä vuoka ritilälle ja anna jäähtyä 5 minuuttia.  Poista kakut varovasti koloistaan.  Tarjoile lämpimänä! 

Ulkomaisia leipomuksia tehdessään nami-hiiri kokee ne usein aika mutkikkaiksi, mutta tekee kuitenkin reseptien mukaan. Matkalla sitten huomaa mitä voisi tehdä toisin seuraavalla yrittämällä.

Onko oikeasti mikään monimutkaista, jos lopputulos on hyvää, herkullista ja nautittava makuelämys?

Muuten, jos matkaat vaikka Amsterdamiin ja haluat leivällesi maapähkinävoita, niin pitää aina ostaa 'maapähkinäjuustoa' eli pindakaasia (Kaas=juusto). Kun maapähkinävoi alkoi rantautua toreille ja kauppoihin Alankomaissa, niin silloin voin nimi eli sana 'voi' suojattiin lailla 1948.

nami-hiiri