Lapsena ärsytti joskus aikuisten naivius. He eivät sitä tietenkään huomanneet yrittäessään pitää hauskuutta yllä kompakysymyksillään. Niinpä kuukausien joukkoon lipsahti 'tuohikuu', 'mätäkuu'. - Nyt kymmeniä vuosia myöhemmin, pieni pojantyttäreni pyytää kertomaan, Mummin muistin varastosta, hauskoja juttuja ! Mieluiten niitä, joissa on hänen Isi tai tätinsä jotenkin mukana. Niitähän löytyy. 

Nami-hiiri ei pidä lokakuusta laisinkaan. Ei ole koskaan pitänyt. Se tuo kauniiden muistojen keskellä suurta surua mieleen. Nuorenpana mietin aina keinoa, että voisi jotenkin siirtyä syyskuusta suoraan marraskuuhun. Miksi silloin en keksinyt käyttää lokakuusta nimeä 'böö' ? Olisiko se kuitenkaan lieventänyt nuoren ihmisen suurta surua? Tuskin. 

Nami-hiiri selailee nyt keittokirjoja, joita ei löydy kotikolon hyllyistä, ajan kulukkeeksi. 'Böö'-kuulle löytyy paljon hyviä reseptejä. Kurpitsa on kuukauden ehdoton vihannes, muodossa jos toisessa. Koristeena pihoilla, sekä pöydille ja lautasille hypähtäneinä!

'Kurpitsa-kastanja-keitto'   kahdelle

1 pieni sipuli

vähän voita

1 tl sokeria

250 g kurpitsaa

tuoreita/pakastekuivattuja mausteita sekoituksena, hakkeluksena

125 g kastanjoita rouheena

2,5 dl kasvislientä

1 dl kermaa

vähän sitruunamehua

ripaus suolaa, pippuria, muskottia

2 rkl raejuustoa

Kokeilla voisi myös seuraavia  

'Halloween-kurpitsalasagne'

'Ruccola-kurpitsa-salaattia rypäleillä ja fetalla'

Tämä kuulosti oudolta. Viime vuonna luin näet kirjaa, jossa 'kirkkain' silmin väitettiin, ettei kurpitsa sovellu salaatteihin. Olisiko asia muuttunut kuluneen vuoden aikana kurpitsan pitkässä historiassa? Ehkä syy löytyy ruokailijoiden makutottumuksista? Ehkä nälän suuruudesta? Tai sitten vain 'säästä', sillä siitähän riippuu tosi moni asia! 

'Kurpitsa-fenkoli kratiini'

'Kurpitsa-tuorejuusto-kohokas'

'Kurpitsa-Focaccia' 

Leipä-expertin, Aleksin blogista yritin aiemmin löytää italialaisen 'Focaccian' reseptiä. Ajan kanssa postaus  löytyi tietenkin !

'Kurpitsa-konvehteja'

Böö-böö! Ehkä haluaisit lukeamyös  tämän   kirjoituksen viime vuodelta?!

nami-hiiri