Keittokirjoja selailemalla, katselemalla ja lukien saa kimmokkeita ja mielitekoja. Toisinaan se pitää 'nälänkin' loitolla. Lautasilta syntyvät sitten ne makuasiat, joista ei pitäisi väitellä tai kinastella. Kukin tykkää mistä tykkää. Taitureiden ideoista, nikseistä tai malliesimerkeistä lähtee usein 'se' tarvittava tönäisy tekemiseen: minäkin haluan kokeilla.

Kevään makeita mansikoita on kaapissa, vaikka itse sää on kaikkea muuta kuin keväinen tai edes lämmin. Mansikat on syötävä, etteivät pilaannu. Aivan 'kreivinaikaan' oli mm. Kinuskikissa tehnyt ihanaa mansikkakakkua ja vielä kiillottanutkin pinnan hienosti leikkaamilleen mansikoille. Nami-hiiren mielestä 'kissan' käyttämä leikkaustyyli oli oikein hyvä. Mutta joku kesä sitten löytynyt leikkurikin on hyvä tai ainakin sarjassa: hauska, turha vekotin! Sillä saa tasaisia siivuja 'hatuttomasta' mansikasta siististi, varsinkin jos tarvitsee siivuja paljon. Se on myös kätevä, milloin on innokasta pientä väkeä auttamassa. Nami-hiiri pitää pienestä ja sievästä, joten ei ole veitsen voittanutta, milloin mielii ohuita siivuja.

Vasemmalla on siivutettu mansikka 'kissan' tapaan veitsellä ja jätetty siivut kannan alta kiinni toisiinsa. Helppo nostaa kakulle tai lautaselle hieman viuhkamaisesti avaten. Keskellä on siivuttajalla leikattu versio, siivut erillään toisistaan ja hattu vieressä. Oikealla lepää mansikka vielä leikkaajassa.....

...ja tässä irrotettu hattu asetettu takaisin. Siinä  oli hauskasti pätkä varttakin.  Irtonaiset siivut pysyvät hyvin yhdessä ja hieman asettelemalla saa myös avatun 'viuhkan' - ilman EU:n kieltämää lihaliimaakin .

Tässä nami-hiiren kätköistä pieni irtopohjavuoka, se on jo tiskattuna ja siinä paistunut pieni kakkupohja uusissa kevät hepenissään! - Aika metkaa muuten, että milloin ei halua hankkia normaalia tai suurta formua, vuokaa, niin pitää ostaa yleensä kaksi, jopa neljä pientä, kuten niitä ihania piirasvuokia. Yhden sydänvuoan vetoisuus on 3 dl vettä piripintaan. 

Mini-kakku mahtui leivoslautaselle vaikeuksitta, siksi leivosotin, jolla sitä ei kuitenkaan pistellä poskeen, vaan pienellä lusikalla. Pienikin kakku ansaitsee hyvät pöytätavat tullakseen nautituksi. 

Kakun kahdessa välissä on vain kermaa ja pienittyä banaania. Kostuketta ei ole käytetty. Koristelu kermalla ja aiemmin tehdyillä marzipaanikukilla. Tumman ruskea on kaakaota, jota nami-hiiri ajatteli samalla kokeilla isomman kakun puuterointi-koristelevyn keskustalla. 

Tällaista voi syntyä katselemalla taitureiden leipomuksia !


Eilen taas kerran uutisoitiin, että elokuvateattereissa ja TV:ssä pyörivän 'Sex and the City' eli 'Sinkkuelämää'-tähti Sara Jessica Parker saa pitää usein roolihahmonsa käyttämän rekvisiitan. Taitaa toisinaan ihan 'vaatiakin' mekkoja, kenkiä, koruja omakseen. Kaukana maailman uutisista nami-hiiri toteaa, että saa pitää aina keittiönsä herkut pyytämättä!

Pikkuleipiä oli pöydällä eilisestä ja mansikat kuvasin, kun kakku oli jo valmis. Siivuttajaa käyttäessä tulee usein ihan minipalat reunoista. Niitä on kiva ripotella jätskiin, kermaan ja yleensäkin vain lautaselle! 


 

'Mansikka-näkkileipä' ilman juustoa,  on yksi hauskoista ohjeista lasten keittokirjasta - kirjan kuva löytyy osiosta sivut: Kirjasto. Lautasella olevat siivut on leikattu munanleikkurilla. Vaikka mansikka on pehmeä marja, niin keskusta ei välttämättä sitä aina ole. Myös kannan alle jää kovempaa osuutta, joka haraa vastaan,  siksi leivän toinen viipalointi on tasattu ensin veitsellä. Täysin kypsä mansikka 'sekoaa' ja sotkee. Banaania voi halutessaan leikellä tasaisiksi siivuiksi. 

Mikäli on kiire tai aika muuten kortilla - suosittelen veitsen käyttöä.    

nami-hiiri