Kesä ilman perinteisiä lettukestejä olisi aika tylsä. Se, että kokoaako ne sitten makeaksi vai suolaiseksi tarjottavaksi riippuu tilanteesta. Hiirenkolossa ei ole muurinpohjaa, eikä sitä eurooppalaisten katulettujen puista T -kapulaa. Pari pinnoitettua paistinpannua löytyy, joista hiiri otti esille sen pienemmän, 15 cm. Yhdistetyn lounaan ja illallisen hiiri aikoo koota paistamistaan letuista…istahtaa sitten parvekkeelleen, jossa on ihka uusi valkoinen lasikatto ja  kuuntelee sateen hiljaista ropinaa miettien viimeisintä retkeään. Kanadan ranskankielisillä alueilla, kuten Amerikassa ja tietenkin Ranskassa Mille Crêpe -kakku on klassikko, niin makeana kuin suolaisenakin. - Tänään syödään - huomenna herkutellaa !

Ohukaiskakku%20lohella%201%20-normal.jpg

Ohukaiskakun räiskäleet ovat asiaan kuuluvasti miltei paperin ohuita. Niiden reunat tapaa käpristyä eloisasti. Nami-hiiri kokosi kakkunsa suoraa ruokalautaselle ( välit täytetty vain puoleksi kalasiivuin ) ja taittoi ylimmäisen laskoksille coctailtikun avulla, jotta lukija aistii  paremmin, kuinka ohut räiskäle oikeasti on. Räiskälereseptejä on monia, mutta tämä ranskalainen on toiminut hyvin.

Mille Crêpes -lohikakku, 6-8 henk.

100 g = sekoitus vehnäjauhoja + tummia jauhoja

1/4 tl suolaa

1 3/4 dl vesi-maitoseosta (50/50)

2 isoa tuoretta kananmunaa

2 tl öljyä

paistamiseen voita

Kermainen piparjuurivaahto

250 g tuorejuustoa naturel

4 cm hienoksi raastettua piparjuurta

1/2 limetin mehu ja kuoriraaste

1 1/2 dl kermaa vatkattuna 

300 g lohta siivutettuna

Koristeluun:

1/2 limetti siivutettuna, tuoreita salaatin tai pinaatin lehtiä, ruohosipulia tai bio-suolaheinää

  • Sekoita keskenään vesi-maito sekä jauhot ja vatkaa tasaiseksi. Lisää  kananmunat ja rasva.
  • Anna taikinan levätä vähintään puolisen tuntia. 
  • Paista pinnoitetulla pannulla koko pannun kokoisia lettuja, MUTTA.......

ohukaiskakku%204%20-normal.jpgOhukaiskakku%20lohi%206-normal.jpg

  • .....kaada taikinaa pannun toiselle puoliskolle ja kallista sitten pannua niin, että taikina valuu ohueksi kerrokseksi koko pannulle. T -kapulan käyttö tämän vaiheen takia tarpeeton Ü.  
  • Ihan pienen hetken päästä heiluta pannua pienellä ranneliikkeellä, niin että lettu/räiskäle/ohukainen liikkuu samaan tahtiin pannulla. Se olisi helppo kääntää, joskaan ei välttämättömyys.
  • Kypsennä kunnes pinta on hyytynyt ja kippaa lautaselle jäähtymään.

nami-hiiri