image.jpg

Perinteet Euroopan Pääsiäispöydissä toistuvat joka vuosi. Luonnollisesti leipojat ikääntyvät, antavat tilaa nuoremmille, mutta hekään eivät mieti ’tuunauksia’! Toki niitäkin näkee, sillä eri maiden perinteet näyttävät sekoittuvan helposti, helpommin kuin ennen.

image.jpg

Keitetyn ja värjätyn kananmunan kanssa paistetut pienet pullakranssit tai useamman kananmunan pitkot ovat yksi outo, mutta hauska perinne katolisissa maissa. Hiiri teki taas ehkä kardinaalivirheen, mutta paistoi pullarinkulansa ilman munia ja laittoi ne vasta uunista tulleen kuuman pullan päälle.  Alkuperäinen tapa on tietenkin peritty ja niin tehdään, koska mummo tai jo mummonkin mummo on aina tehnyt niin!

Tämä viralliselta nimeltään oleva "Scarcedda" (Easter Bread) leivotaan vehnäjauhoista leivinpulverin avulla (mutta toki hiivaakin voi käyttää). Suomalaisittain se on aavistuksen makea pulla. Se tehdään joko appelsiinilla, sitruunalla tai aniksella kevyesti maustettuna. Taikinasta tehdään kierteinen tai palmikko. Ylemmän kuvan kranssin hiiri voiteli sahramimunalla maun ja värin vuoksi ja  vaaleampi, pieni palmikkoletitys on saanut pintaansa maitoa. Pääsiäispullaa ei koristella perinteisesti Keski- ja Etelä-Euroopan katolisissa maissa, mutta lehtien kuvissa hiiri on nähnyt nonparellejä, mantelilastuja, jopa suklaahippuja!

SCARCEDDA -PÄÄSIÄISPULLA

TAIKINA:

500 g jauhoja

100 g sokeria

70 g neitsytoliiviöljyä

2 kananmunaa 

1/2 tl leivinjauhetta

1 pussi vanilliinin

3 - 5 keitettyä kananmunaa kuorineen

 

nami-hiiri