Nami-hiiri poikkesi iltapäivällä ikäisensä 'sunnuntaimaalarin' upeassa taidenäyttelyssä mielenkiintoisassa ympäristössä taiteilijan kotona. Siitä kauneudesta virtasi uutta energiaa - teidän harmiksenne , sillä huomenna aiottu postaus ilmestyykin tänään. Hiiren pöydällä on saksaksi painettu kirja, jonka lainasi sunnuntaimaalarilta.  Siinä esitellään 100 erilaista alkuperäistä ruokaa tai herkkua ympäri maailmaa. Suomen kohdalta löytyy ’sillisalaatti’ ja ’kesäkeitto’ . Ruotsin sivulla on ’puolukkapiirakka’ ja Venäjän sivulla ’Blinit kaviaarilla’. Unkarista esitellään nami-hiirelle tuttu ’Dobostorta’. - Sana ’dobos’ on unkaria ja tarkoittaa rumpua. 'Dobos' on suussa sulava torttu, joka on saanut nimensä unkarilaisen Kondiittori C. Josef Doboksen mukaan. Itävaltalaiset kirjoittavat sanan hieman erilailla, 'dobosch', siinä yhteydessä he usein mainitsevat Josef Dobosin itävaltalaiseksi. Kakun maistelijalle on ihan sama, kummasta maasta se on kotoisin, kun kaikki tietävät Itävalta-Unkarin yhteisen historian "Sissi"–elokuvista ja historiankirjoista. 

Jo nimestä voi siis päätellä, että torttu on pyöreä ja  rummun muotoinen. Euroopan kakkuja nimitellään tortuiksi, vaikka eteen ilmestyy kahviloissakin ihan selvästi suuri kakkupala. Sanotaan, että nimi ei miestä pahenna, miksi siis kakkuakaan .

Pikaisella silmäyksellä ’Dobostortun’ rakentamiseen tarvitaan 6-7 ohutta kakkulevyä ja väliin suklaista voikreemiä. Mutta ylin, viimeinen kerros on tortun erikoisuus. Se päällystetään kinuskilla, leikataan kolmioiksi (12 kappaletta), jotka asetellaan useimmiten vain pienen kermaruusukkeen päälle kallelleen. ’Laiskanpulskeat’ leipomoiden leipurit laittavat usein sen ruusukkeen tai pienen suklaatryffelin palan päälle ja vain merkkaavat ne 12 kolmiota veitsellään painaen! Moderneissa leipomoissa torttu on saanut jo suorakaiteen muodonkin ja kerroksiakin 'puuttuu' ainakin parit, ilmeisesti  kustannussyistä .

Kuva on edellä mainitusta kirjasta. Nami-hiiri ei ole koskaan tehnyt, ainoastaan syönyt ihanaa 'rumpua'.

”Unkarilainen Dobostorttu ”

7 kananmunan keltuaista

200 g sokeria

hyppysellinen suolaa

1 pss vaniljasokeria 

2 tl tuorepuristettua sitruunamehua

1/8 osa dl huoneenlämpöistä vettä

7 kananmunan valkuaista

50 g tomusokeria

½ hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori

200g (3 dl) jauhoja

hieman voita voiteluun 

Suklaavoikreemi:

200 g (2,35 dl) sokeria

hieman vettä

275 g (2,75 dl) voita

1 pikkumitta suolaa

50 g (1,25 dl) kaakaota

1 tl rommia

½ pss vaniljasokeria 

30 g (0,75 dl) kaakaota kreemin päälle sirotteluun 

Karamellinen klasyyri:

250 g  (2,95 dl ) sokeria

puolikkaan sitruunan mehu

vispattua kermaa pursotteluun 

  • Keltuaiset, sokeri, suola, vaniljasokeri, mehu sekä vesi vispataan käsin - sanotaan kirjassa - niin kauan, että saadaan kreemimäinen massa.
  • Valkuaiset vispataan jäykäksi vaahdoksi, johon lisätään tomusokeri ja raastettu sitruunankuori.
  • Seokset yhdistetään ja  lisätään jauhot sihdillä, varovasti käännellen.
  • Pyöreitä, ohuita kakkupohjia 6-7 kpl, paistetaan 200°C ,noin 10-12 min. ja annetaan jäähtyä.
  • Suklaavoikreemi vatkataan valmiiksi kakkulevyjen väliin laitettavaksi. Ennen sitä sirotellaan kreemin joukkoon vielä kaakaojauhetta se reseptin 30 g !
  • Kinuskin  annetaan hieman 'kovettua' päälimmäiseksi tarkoitetun ohuen kakkulevyn päällä kylmässä ja leikataan sitten kolmioiksi,  jotka asetellaan tanakan kermavaahdon päälle hieman kallelleen - katso kuvaa. Rumpu on valmis nautittavaksi kahvin tai teen kanssa.

Tips! Aina ei pursoteta koko päällystä kermalla, vaan pienet ruusukkeet, joille kolmiot asetellaan tai voidaan myös käyttää pienehköjä suklaatryffeleitä tukemaan kinuskista kakkukolmiota! 

Kakkukirjoissa ja netissä on lukuisia muunnoksia tästä unkarilaisesta makeasta tortusta, mutta jos kaikki meni oikein, niin tortun pitäisi näyttää suoralaitaiselta, pyöreältä rummulta . 'Dobostorttu' on täydellisesti suussa sulavaa ja ihanan  makeaa ilman 'äkkimakeutta’. Mutta paprikakahvia, sitä nami-hiiri ei aio hetkeen maistella. Se hätkähdyttää vain tulisuudellaan, mutta 'tulisuudelmaan' sitä ei voi mitenkään verrata  !