Nami-hiiri poikkesi iltapäivällä ikäisensä 'sunnuntaimaalarin' upeassa taidenäyttelyssä mielenkiintoisassa ympäristössä taiteilijan kotona. Siitä kauneudesta virtasi uutta energiaa - teidän harmiksenne , sillä huomenna aiottu postaus ilmestyykin tänään. Hiiren pöydällä on saksaksi painettu kirja, jonka lainasi sunnuntaimaalarilta. Siinä esitellään 100 erilaista alkuperäistä ruokaa tai herkkua ympäri maailmaa. Suomen kohdalta löytyy ’sillisalaatti’ ja ’kesäkeitto’ . Ruotsin sivulla on ’puolukkapiirakka’ ja Venäjän sivulla ’Blinit kaviaarilla’. Unkarista esitellään nami-hiirelle tuttu ’Dobostorta’. - Sana ’dobos’ on unkaria ja tarkoittaa rumpua. 'Dobos' on suussa sulava torttu, joka on saanut nimensä unkarilaisen Kondiittori C. Josef Doboksen mukaan. Itävaltalaiset kirjoittavat sanan hieman erilailla, 'dobosch', siinä yhteydessä he usein mainitsevat Josef Dobosin itävaltalaiseksi. Kakun maistelijalle on ihan sama, kummasta maasta se on kotoisin, kun kaikki tietävät Itävalta-Unkarin yhteisen historian "Sissi"–elokuvista ja historiankirjoista.
Jo nimestä voi siis päätellä, että torttu on pyöreä ja rummun muotoinen. Euroopan kakkuja nimitellään tortuiksi, vaikka eteen ilmestyy kahviloissakin ihan selvästi suuri kakkupala. Sanotaan, että nimi ei miestä pahenna, miksi siis kakkuakaan .
Pikaisella silmäyksellä ’Dobostortun’ rakentamiseen tarvitaan 6-7 ohutta kakkulevyä ja väliin suklaista voikreemiä. Mutta ylin, viimeinen kerros on tortun erikoisuus. Se päällystetään kinuskilla, leikataan kolmioiksi (12 kappaletta), jotka asetellaan useimmiten vain pienen kermaruusukkeen päälle kallelleen. ’Laiskanpulskeat’ leipomoiden leipurit laittavat usein sen ruusukkeen tai pienen suklaatryffelin palan päälle ja vain merkkaavat ne 12 kolmiota veitsellään painaen! Moderneissa leipomoissa torttu on saanut jo suorakaiteen muodonkin ja kerroksiakin 'puuttuu' ainakin parit, ilmeisesti kustannussyistä .
Kuva on edellä mainitusta kirjasta. Nami-hiiri ei ole koskaan tehnyt, ainoastaan syönyt ihanaa 'rumpua'.
”Unkarilainen Dobostorttu ”
7 kananmunan keltuaista
200 g sokeria
hyppysellinen suolaa
1 pss vaniljasokeria
2 tl tuorepuristettua sitruunamehua
1/8 osa dl huoneenlämpöistä vettä
7 kananmunan valkuaista
50 g tomusokeria
½ hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori
200g (3 dl) jauhoja
hieman voita voiteluun
Suklaavoikreemi:
200 g (2,35 dl) sokeria
hieman vettä
275 g (2,75 dl) voita
1 pikkumitta suolaa
50 g (1,25 dl) kaakaota
1 tl rommia
½ pss vaniljasokeria
30 g (0,75 dl) kaakaota kreemin päälle sirotteluun
Karamellinen klasyyri:
250 g (2,95 dl ) sokeria
puolikkaan sitruunan mehu
vispattua kermaa pursotteluun
- Keltuaiset, sokeri, suola, vaniljasokeri, mehu sekä vesi vispataan käsin - sanotaan kirjassa - niin kauan, että saadaan kreemimäinen massa.
- Valkuaiset vispataan jäykäksi vaahdoksi, johon lisätään tomusokeri ja raastettu sitruunankuori.
- Seokset yhdistetään ja lisätään jauhot sihdillä, varovasti käännellen.
- Pyöreitä, ohuita kakkupohjia 6-7 kpl, paistetaan 200°C ,noin 10-12 min. ja annetaan jäähtyä.
- Suklaavoikreemi vatkataan valmiiksi kakkulevyjen väliin laitettavaksi. Ennen sitä sirotellaan kreemin joukkoon vielä kaakaojauhetta se reseptin 30 g !
- Kinuskin annetaan hieman 'kovettua' päälimmäiseksi tarkoitetun ohuen kakkulevyn päällä kylmässä ja leikataan sitten kolmioiksi, jotka asetellaan tanakan kermavaahdon päälle hieman kallelleen - katso kuvaa. Rumpu on valmis nautittavaksi kahvin tai teen kanssa.
Tips! Aina ei pursoteta koko päällystä kermalla, vaan pienet ruusukkeet, joille kolmiot asetellaan tai voidaan myös käyttää pienehköjä suklaatryffeleitä tukemaan kinuskista kakkukolmiota!
Kakkukirjoissa ja netissä on lukuisia muunnoksia tästä unkarilaisesta makeasta tortusta, mutta jos kaikki meni oikein, niin tortun pitäisi näyttää suoralaitaiselta, pyöreältä rummulta . 'Dobostorttu' on täydellisesti suussa sulavaa ja ihanan makeaa ilman 'äkkimakeutta’. Mutta paprikakahvia, sitä nami-hiiri ei aio hetkeen maistella. Se hätkähdyttää vain tulisuudellaan, mutta 'tulisuudelmaan' sitä ei voi mitenkään verrata !
Kommentit