Hyvää Uutta Vuotta 2011 alla onnellisten tähtien!

Nami-hiiri oli varautunut eiliseen ilotulitukseen ja varmuudeksi laittanut kellonkin soimaan, sillä pienet paukkeet eivät hiirtä yleensä herättele, jos on ehtinyt nukahtaa. Iltayön sää oli sumuinen ja pikkukaupungin rakettisade hyvin minimaalista. Siinä aisti ’sääteliäisyyden’ ensimmäisen kerran moneen vuoteen. Hyvät ystävät kirjoittelivat aamulla Engelbergin upeasta ilotulituksesta. Ei hiirtä harmittanut,  on nähnyt niin monta loisteliasta vuosikymmenten aikana.

Nami-hiiri kuunteli ja katseli vanhan vuoden päätteeksi taas kerran hollantilaisen viulistin André Rieun ja hänen loistavan orkesterinsa hymyilevää TV-esitystä. Kokoonpanolla on aina niin hauskaa, pientä pelleilyä ihastuttavien sävelien soidessa. Se tarttuu ruudun läpi. Tämä on yksi niistä harvoista ohjelmista, jota voisi katsella ja kuunnella vaikka joka viikonloppu. Sitä ennen hiiri nautti pienten lasten ja nuorison osaamista sirkusohjelmassa.......ja vielä ’Art on Ice’ esityksen, jonka oli nähnyt myös livenä. Kaunoluistelu on aina kiinnostanut ja taidokkaat kuviot kiehtoneet. Siinä katsellessa täytetyt aprikoosit hupenivat, samoin pari pientä Tarte Flampée –läpyskää..

....muutama makealla ’Jijonalla’ koristeltu muffinssi. Kaikkea ihanaa tietenkin tuli samalla mietittyä! 

Hieman sitä hyvääkin, joka viipyy sekunnin suussa ja vuoden vyötäröllä. Lihavia ajatuksia? Ei suinkaan,  ehkä vain hieman 'löysemmin' pakattuja. Kävi mielessä, että tänä vuonna yhdestä lempihameesta on ollut pakko siirtää nappia 1/2 cm. Se tuskin ketään kiinnosta, mutta nami-hiirtä se kieltämättä hieman ärsyttää.

Joulu, se ei ole vielä loppunut . Edessä on ’Kolmen kuninkaan päivä ’ pulla-kruunuineen. Lähimarketin valikoima on pettämätön. Sinne oli jo viikolla ilmestyneet ne ’polven avulla tehdyt’, joita syödään helmikuun loppuun!

   

Yksi joulun makea erikoisuus on ihan pakko esitellä muutamin sanoin, kuvin ja reseptein, koska sellainen ilmestyi Espanjasta. ’Turron de Jijona’ on alkujaan maurilaisten herkku, joka on tuotu satoja vuosia sitten Espanjaan,  Jijonan pieneen kylään, Alicanten maakunnassa. Tällä alueella kasvaa  paljon mantelipuita ja siellä on myös hunajan tuotantoa. Molempia tarvitaan tähän tahmeaan, mutta kuivaan nougattiin.  Aidossa on sellainen pikantti jännä maku, että hunajan on pakko olla rosmariinista peräisin. On olemassa erikseen pehmeä Turron, joka on 'se' alkuperäinen, sekä  kova  versio. Jälkimmäisen nimi on ’Turron de Alicante’, siinä mantelit ovat kokonaisina.

Espanjalainen Jijonan nougat:

400 g rosmariinihunajaa tai appelsiinin kukkaishunajaa

200 g sokeria

1 munanvalkuainen

700 g kuorittuja paahdettuja manteleita

(tai manteli-pinjansiemen-hasselpähkinäseosta jauheena).

½ sitruunan raastettu kuori

1 tl kanelia + 2 tl korianteria

  • Jauha mantelit ihan hienoksi jauheeksi ja lisää maustejauheet joukkoon. HUOM! Pieni osa manteleista on hyvä jättää murusiksi, sattumiksi !
  • Kaada hunaja ja sokeri kattilaan. Anna kiehua, mutta sekoita hyvin puukauhalla, kunnes sokeri on liuennut ja seos on hyvin paksua. Siirrä kattila syrjään. 
  • Vatkaa valkuainen ja lisää hunaja-sokeriseokseen. Sekoita hyvin 10-15 minuuttia ja laittaa sitten takaisin miedolle lämmölle, kunnes seos alkaa ’karamellisoitua’ ja saa tummahkon värin. 
  • Lisää maustettu mantelijauhe seokseen, sekä raastettu puolikkaan sitruunan kuori. Sekoita hyvin puukauhalla. Anna jäähtyä 5 minuuttia.
  • Kaada seos haluamaasi matalaan vuokaan/muottiin, niin että massan paksuus on 2-3 cm.
  • Laita muotti/muotit jääkaappiin 3 tai 4 tunniksi. Poista muotti, säilytä ilmatiiviissä laatikossa viileässä ja kuivassa paikassa.

Jijonassa vaalitaan  valmistuksessa perinteitä, vaikka muunnoksia tehdäänkin kaupallisista syistä.  Mutta perinne siirtyy isältä pojalle, kuten miltei minkä tahansa leopomuksen kohdalla. 

  

Tämän makean herkun kulutus on pääasiallisesti joulun aikaa. Se maistuu leipomusten välissä, jälkiruuissa ja sitä nautitaan sellaisenaan kahvin,teen, jopa kuohuvan kera.

nami-hiiri