Lf%20toukokuu%202016%20%203%20.jpg

Kuinka nami-hiiren kassiin ilmestyi 15 pientä sitruunaa kahden kappaleen sijaan? Aina ei usko hiiri itsekään, mutta niin vain kävi. Marketin laatikossa oli juuri sopivan pieniä ja auringonkeltaisia sitruunoita. Niitä ympäröi verkko ja yhteispaino oli yksi kilo. 'Apua' taisi hiiri sanoa tai ajatella ainakin, mutta otti koriinsa verkkopussin ja asteli kassalle timjamin ja voipaketin kanssa. Tomusokeria, jauhoja yms. oli kotona. Viereisessä hedelmälaatikossa oli vaaleankeltaisia, paksukuorisia.....niitä ei tullut ikävä pieniä sitruunoita siivuttaessa. 

Lf%20toukokuu%202016%20%204%20.jpg

Lf%20toukokuu%20%202.jpg

Sitruunatahna & timjami täytekakussa

kakkupohja: 
4 kananmunaa
1½dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
1tl leivinjauhe-sooda seosta
1/2 tl sormisuolaa
1 rkl sitruunakuorta sokeriin hierottuna ja hienonnettuna (tomaatin kuorimaveitsi kuorii sitruunan ilman valkoista osaa!
1 tl vsitruunauutetta
1 rkl tuoretta sitruunatimjamia tai timjamia, lehdet huuhdottu, kuivattu, varret poistettu, karkeaksi silputtuna….olisi saanut olla enemmän!
(tarvittaessa pohjan kostutukseen maitoa, vedellä laimennettua sitruunamehua tai sitruunalimonaadia.)

    ▪    Laita uuni lämpiämään 175°, voitele/jauhota vuoka - käytin luottovuokaani ’Silverwood’, joka ei voitelu-jauhotusta kaipaa.
    ▪    Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi valkoiseksi paksuksi vaahdoksi. 
    ▪    Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe-ruokasoodaseos. Siivilöi ne vaahtoon. Lisää mausteet ja kääntele lastalla tai sekoita puukauhalla varoen tasaiseksi taikinaksi.
    ▪    Paista kakkupohja 175 asteessa n. 30-35 minuuttia kakun koosta/korkeudesta riippuen - muista tikkukoe!
    ▪    Anna pohjan jäähtyä vuoassa ritilän päällä.
    ▪    Hiiren vuoasta jäähtynyt kakku pitää nostaa ulos yläkautta juomalasin avulla (kuva alempana). 
    ▪    Leikkaa jääyhtynyt pohja kolmeen osaan. 
    ▪    Kokoa kakku takaisin vuokaan kerros kerrokselta täytteen kera niin saat tasaiset reunat. Eli alimmainen kiekko jälleen alimmaiseksi, kostuta halutessasi, lisää voikreemiä pursottamalla ja sivele sitruunatahnaa joukkoon hieman epätasaiseti, näin syntyy pehmeämpi maku täytteeseen. Jatka seuraavan kiekon lisäyksellä, kostutus, täyte ja lopuksi kolmas (paistuneen kakkupohjan päälimmäinen leikattu kiekko), kostutus, mutta jätä sen pinta ilman täytettä. 
    ▪    Peitä vuoka tarttuvalla Glad -kelmulla, joka pysyy paikoillaan -  ja laita
jääkaappiin tekeytymään. 

    ▪    Kakku nostetaan jälleen juomalasin avulla ylös vuoasta tarjoiluvadille ja kuorrutetaan (värjätyllä) voikreemillä ja koristellaan  (sitruuna)timjamilla ja muutamalla ohueksi leikatulla (1 mm) sitruunaviipaleella.

Viime viikolla hiiri oli valmistanut sitruunatahnaa / Lemon Curd  ja nyt paistoi kakkupohjan ja teki sitruunaista voikreemiä  de Buyer 'vesisäiliökattilassa'. Sen hiiri oli ostanut pari vuotta sitten tuliaiseksi keittiöönsä. -  Sunnuntaileipurin puuhailut eivät aina ole mutkattomia. Nyt ei edes kakkupohja onnistunut kertaheitolla. Se ensimmäinen paistui toki mallikkaasti, mutta ilman timjamia, vaikka rouhe oli nenän edessä. Se kakkupohja on nyt pakkasessa. Voi, voi....voipaketi oli seuraava harmitus. 

SITRUUNATAHNA, LEMON CURD /ohje Lempikakku:

3 kananmunan keltuaista

1-1,5 dl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori
1/2 dl sitruunanmehua
3 rkl voita

    •    Vatkaa keltuaiset, sokeri, sitruunankuoriraaste ja mehu sekaisin kulhossa. 
    •    Nosta kulho vesihauteeseen ja kypsennä eli anna seoksen saostua. Tässä kohtaa tarvitaan malttia. Anna veden poreilla kattilassa, mutta muista että sen ei tarvitse koskea kulhon pohjaa.  Vispilöi seosta kunnolla koko ajan tasaisesti kunnes se paksuuntuu ja vaahto laskeutuu. 
    •    Nosta kulho vesihauteesta ja lisää voi hyvin vispilöiden. Kaada tasainen seos purkkiin (n. 2,5 dl purkki) ja jäähdytä.

Vinkitystä: Tahna säilyy 1-10 päivää jääkaapissa ja pakastimessa kuukausia. Sitruunatahnaa voi käyttää mm. kakun välissä sellaisenaan, kermaan sekoitettuna,  kääretortuissa, pikkuleivän täytteenä, macaroneissa ja paahtoleivän päällä.


Sitruuna VOIKREEMI KUORRUTUS:

140 g huoneenlämpöistä suolatonta voita
280 g tomusokeria
1-2 rkl kermaa - tai maitoa
1 tl sitruunauutetta
( muutamat tipat elintarvikeväriä tarvittaessa)

    •    Vatkaa voi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää puolet tomusokerista , vatkaa kunnes seos on pehmeä ja tasainen. Lisää loput sokerit ja 1 rkl kerma, vatkaa kunnes seos on kermamaista ja pehmeää. Lisää kermaa jos seos on liian paksua.
    •    Mikäli haluat ’värittää’ voikreemiä eriasteisesti, niin laita kreemiä pieniin kulhoihin ja sekoita väriä joukkoon.
    

 Lf%20toukokuu%20kakku%20.jpg Lf%20toukokuu%202016%202%20.jpg

nami-hiiri