Alkuperäinen saksalainen Dresdnerin joulupulla ’Stollen’ leivotaan ihan ilman marsipaania. Se voisi hyvinkin olla myös kakku, mutta koska siinä on hiivaa, niin sitä kutsutaan joulupitkoksi. - Runsaat 600 vuotta sitten reseptissä olivat vain jauhot, öljy ja vesi.  Voin käyttöön oli haettu lupaa pitkään onnistumatta. Alempana on lyhyt selite asiasta.

Aika on muokannut tätäkin joululeipomusta niin, että se voi nykyään sisältää ihan mitä vain! Design on löytänyt myös oivan kohteen perinteisestä, vaatimattomasta joulun pullasta. Niinpä esiintyy muotoa jos toista, riippuen leipojasta ja maasta. Ainoastaan 'Bostonkakun' tapaan rullattuna versiona leivottu nuorekas 'Stollen' sai nami-hiiren innostumaan ja antamaan ’hyvä ajatus’ pisteet ! 'Stollen' kuuluu jouluun Saksassa ja saksan kielisillä alueilla. Joulu ei voi tulla ilman 'Stollenia'. Tämä joulupitko on levinnyt laajalti muuttoliikenteen mukana. Vastaavia löytyy myös, kuten Italian panettone.

Hiiren joulupitkot ovat testikappaleita ja niissä on vain rusinaa ja hieman mantelimassaa. On myös huomioitava, että lahjana paistos on annettava sellofaanissa ja sidottava nauhalla vasta sitten. En myöskään laittaisi kauheasti tomusokeria - saajalle voi vinkata, että laittaa itse ennen tarjoilua. Nämä päätyvät hiiren jääkaappiin.

Jätetään nyt kuitenkin modernimmat kotkotukset ja hurjimmat ainekset listoilta pois ja pysytellään vaikka alkuperäisessä Dresdnerin reseptissä  lisäten joukkoon vain marsipaania. – Ei siis suklaata, ei rahkaa, ei kurpitsaa tai muutakaan mitä taikinaan ja leipomuksen täytteeksi ovat nuoremmat polvet keksineet. 

Jouluinen Stollen marsipaanilla

1 pala tuorehiivaa tai 2 pakettia kuivahiivaa

 

100 g sokeria tai ( vähemmän, jos ripottelet pullan pintaan sokeria !)

650 g leivontajauhoja

1 tl suolaa

raastettu 1 \ 2 sitruunan kuori

100 g jauhettuja mantelia

150 g rusinoita

2 raastettua muskottia

1 hyppysellinen jauhettua mausteneilikkaa,( kardemummaa, pippuria)

4 tippaa manteliuutetta

( 3 rkl rommia)

 50 g sokeroitua appelsiininkuorta 

 50 g sokeroitua sitruunankuorta 

180 g voita

0,5-1 dl maitoa

3 munaa

200g vaaleaa leivontamarsipaania

Pullan viimeistelyyn paiston jälkeen:

30 g sulaa voita

20 g tomusokeria

1. Murenna hiiva pieneen määrään nestettä (2 rkl maitoa) ja lisää 2 rkl sokeria. 

2. Sekoita jauhot, suola ja loput sokerista kuivassa kulhossa. Lisää sitruuna, mantelit, rusinat, mausteet ja manteliuute kuiviin aineksiin, sekä appelsiinin ja sitruunan kuoret. Sekoita hyvin. - Lisää tässä vaiheessa omat mieliainekset joukkoon, mitä haluat pitkoosi laittaa !

3. Lisää joukkoon sulatettu voi maidon kanssa. Sekoittele ja lisää munat yksitellen, sekä se nesteeseen murustettu ja liotettu hiiva.

4. Pienennä yksi marsipaani pötkö (100g) pieniksi paloiksi ja sekoita taikinaan.

5. Työstä lopuksi kunnon taikinaksi, peitä astiapyyhkeellä ja anna nousta noin 1 tunti tai kunnes taikina on kaksinkertainen.

6. Jaa taikina kahteen yhtä suureen tai eri suureen osaan ja muotoile hieman soikeaksi  jauhotetulla alustalla.

7. Toinen marsipaani pötkö (100g) puolitetaan. Levitä tai 'venytä' ja laita se keskelle soikeaa taikinaa - molempiin  omansa.

8. Taita taikina pituussuunnassa kerran, miltei vastakkain ja nosta pellille leivinpaperin päälle.  Anna levätä vielä noin 30 minuuttia.

  • Lämpötila 180°C, paista alimmalla tasolla 50-60 minuuttia kullan ruskeaksi.
  • Sulata loput voista, ja valele ’Stolleneita’ heti paistamisen jälkeen useita kertoja, ja pölytä runsaasti  tomusokeria paistosten päälle. - Usein ripotellaan ensimmäinen kerros kidesokerista ! (Hiiri teki niin tällä kertaa)
  • Laita joulupullat muovipusseihin vähintään 48 tunniksi, mieluiten jääkaappiin. ’Stollenit’ säilyvät monta viikkoa – aina valmiina herkutteluun.

Ja taas hieman ’nippeliä’, hyvin lyhyesti:

Vuonna 1430 ei reseptin öljyn vaihto voihin onnistunut monista anomuksista yrityksistä huolimatta, sillä Paavi Nikolaus V hylkäsi aina muutokset. Vasta 1491 onnistui Paavi Innocent VIII saamaan kaikkien hyväksymän neuvottelutuloksen  ja siitä syntyi ’Butterbrief’ eli ’voikirje’. Mutta voi, voi, mitä ehtoja se sisälsikään! Esimerkiksi: aina kun öljy korvattiin voilla piti leipojan maksaa maksu kirkolle Freibergin Katedraalin rakennushanketta varten.

Kuuluisa "Stollenfest" pidetään Dresdenissä, lauantaina ennen toista adventtia.

 

Stollen = tunneli, kaivoskäytävä, urheilujalkineen nappula, sekä joulupitko 

Lehtileike, muunnos  'Stollenista', jossa on aprikoosinpaloja ja pähkinöitä!

nami-hiiri