Keittiön ikkunan edessä on naapuritontilla taloa korkeampi, suuri ja hyvin vanha saksanpähkinäpuu. Vanhuuden tajuaa siitä, että puun alla pihanurmella on myrskyjen jälkeen aina suuri kasa naavaisia paksuja oksia. Niistä saa vielä hyviä polttopuita.  Puu kantaa runsaasti maukkaita pähkinöitä. Sen varjossa on hyvä nami-hiiren leipoa ja katsella kauas puun läpi. Tähän aikaan vuodesta puu on lehdetön, mutta aamuisin se on kaunis ja usein valkoinen lumesta.

Jouluhalko,'Bûche de Noël', on perinteinen ranskalaisen joulun herkku, puuhalon muotoinen koristeltu leivonnainen. Se valmistetaan miltei poikkeuksetta kääretortusta. Ranskassa on mahdotonta ajatella jouluateriaa ilman  sen päättävää jälkiruokana tarjottavaa jouluhalkoa. Ja taas on muistettava, että tämä perinne ei rajoitu enää ainoastaan Ranskaan. Jouluhalko tunnetaan monessa eri maassa muuttoliikenteen vuoksi.

Tämän kulinaristinen makea perinne juontaa juurensa kaukaa, kuinkas muuten! Vuoden lyhimpänä päivänä, talvipäivänseisauksena, keltit tapasivat polttaa suuren puunoksan.

Talvipäivänseisaus ajoittuu aikavälille 20.–22. joulukuuta. Pohjoisen napapiirin pohjoispuolella aurinko ei nouse lainkaan. Vastaavasti eteläisellä pallonpuoliskolla on vuoden pisin päivä, eikä aurinko laske lainkaan eteläisen napapiirin eteläpuolella.

Halko usein koristeltiin kauniiksi ennen sen polttamista, siksi jouluksi valmistettava kääretorttukin saa koristeensa ja muistuttaa kovasti halkoa. Kääretortussa on usein myös kohoumia oksakohtien merkiksi. Kuorrutukseen vedetään haarukalla viiruja vanhaan tapaan puunkuorta kuvaamaan. – Haarukkaa perinteisesti nami-hiirikin käyttää, mutta jättää kyllä ne oksat pois. Ne ovat harvoin onnistuneita. Hiiren mielestä oksat enimmäkseen pilaavat kokonaisuuden. Mutta nami-hiiri laittaa sen sijaan 'kantoja' tarjoiluvadille. Nyt tuli 'tuohtakin' mukaan – halkohan ’poltetaan’ !

- tavallinen kääretorttu, jonka ohje on Kaarina Roinisen kirjasta siv. 269 

- välissä aprikoosihilloa ja hieman tavallista rahkaa

- päällä kerma-rahkaa (lentosuukkoja Taikina Taivaaseen!) vaalealla  kaakaolla maustettuna

- koristeena kirsikoita, valkoista suklaata kiekosta ja mantelimassasta pikku-kukkia minimuotilla (lämmin ajatus Ullalle!)

- 'kanto' on ohut siivu, joka on leikattu tortun reunasta  ennen täytettä

Kuvassa on vain kääretortun pala ja 2/3 osaa odottaa vuoroaan. Ilman tarkempaa ajatusta nami-hiiri jätti - taisi unohtaa  - kakkupaperinkin pois alustalta, koska mahdollisesti, mutta ei ihan varmasti,  testailee makua vain ja ainoastaan itse !

Mutta siltä varalta, että naapuri arvaa hiiren taas leiponeen herkkuja, on vielä värjättyä kookosta jäljellä. Siitä ideasta uudelleen kiitokset 'Dream Cake' blogiin!

Lukijoiden mieliksi suklaisen jouluhalon suomennettu, mutkikkaampi resepti:

Pohjana tavallinen kääretorttu, mutta täyte voisi olla tällainen:

2 kpl keltuaista

1 dl tomusokeria

1 1/4 dl kevytmaitoa

1 tl vanilliinisokeria tai 1/2 tl vaniliini aromia

125 g voita

100 g tummaa suklaata paloina

1/2 dl kuohukermaa

Kuorrutus:

175 g voita

2 kpl keltuaista

1 1/2 dl tomusokeria

2 rkl sokeritonta kaakaojauhetta

1 rkl rommia, punssia tai manteliliköria

Laita uuni kuumenemaan 225°C asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla.

Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi.

Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe ja kääntele ne muna-sokerivaahtoon.

Levitä seos leivinpaperille ja paista levyä noin 5 minuuttia. Kumoa valmis levy pyyhkeelle ja valmista täyte.

Sekoita kattilassa keltuaiset, tomusokeri ja maito. Nosta kattila liedelle ja keitä seosta, kunnes se sakenee. Sekoita koko ajan.

Nosta valmis seos syrjään jäähtymään ja lisää sitten vanilliinisokeri/aromi.

Vaahdota voi. Lisää hyvin jäähtynyt vaniljakiisseli voihin pienissä erissä.

Sulata suklaapalat kerman kanssa kattilassa. Anna jäähtyä hetki ja lisää sitten voi-vaniljakiisseliseokseen. Nosta täyte jääkaappiin jäähtymään tunniksi ja valmista sillä aikaa
kuorrutus.

Vatkaa voi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset yksitellen joukkoon. Lisää muut aineet ja vatkaa tasaiseksi.

 Levitä täyte pohjalevylle ja rullaa levy napakaksi kääretortuksi.

Kuorruta halko levittämällä kuorrute veitsellä. Nosta halko jääkaappiin tai viileään paikkaan. Kun
kuorrutus on jähmettynyt, suojaa halko käärimällä se voipaperiin.

Koristele halko marsipaanilla ja mantelilastuilla tai makeisilla.

Halon viereen voisi tehdä muutaman sienen; jalka sokerimassasta/marsipaanista  ja lakki kuumamarengista!

Onnea keittiöön! 
nami-hiiri