Ei täällä mehiläiset lentele.  On sadellut hiljakseen uutta lunta kadonneen tilalle.
Eikä nami-hiirikään ole seonnut, vaikka kirjoittelee mehiläisistä. Jos joku on pistänyt, niin se on ollut 'kakkukärpänen'. Tämä leipomus on vanha, hyvin vanha saksalainen leipomus. Se vain tuli mieleen Dr. Oetkeriä tutkiessa. Resepti jota itse olen käyttänyt on heidän kokoelmastaan. Vanhat reseptit ovat toisinaan mutkikkaita. Toisinaan firmat tekevät sen mutkikkuuden asioihin, kuten tällä kertaa Dr. Oetker, joka luonnollisesti ujuttaa joukkoon omia tuotteitaan mahdollisimman paljon. Mutta asiakas eli leipoja päättää viime kädessä mitä käyttää, mitä ei. Nami-hiiren kolossa muutellaan reseptejä pienempään suuntaan tai vaihdellaan aineita, jos jotain ei löydy. Alla on kuitenkin se Dr. Oetkerin antama resepti.

"Mehiläisen pisto eli Biennenstich"

1.    Hiivataikina:

200 ml maitoa


50 g voita


375 g jauhoja


1 pss. Dr. Oetker kuivahiivaa


50 g sokeria


1 pss. Dr. Oetker vaniliinisokeria


1 ripaus suolaa
1 isohko kananmuna
 
2.    Päällys:
 

150 g voita


100 g sokeria


1 pss. Dr. Oetker  vaniliinisokeria

1 1/2 rkl hunajaa


4 rkl kuohukermaa

200 g mantelilastuja
 
3.    Täyte:
 
2 pkt. Dr. Oetker Original vanukasjauhetta

750 ml maitoa


100 g sokeria


100 g voita

1. Hiivataikina: Lämmitä maito pienessä kattilassa ja sulata voi siinä. 

Sekoita jauhot ja kuivahiiva huolellisesti. Lisää muut aineet , sekä lämmin maito-rasvan seos. Sekoita taikinakoukuilla ensin alimmalla nopeudella, sitten korkeimmalla tasolla noin 5 minuuttia, kunnes taikina on sileä. Peitä taikina ja nostata  lämpimässä paikassa kunnes se on kaksinkertaistanut kokonsa.

 

2. Päällys:  Sekoita voi, sokeri, vaniljasokeri, hunaja ja kerma ensin pienellä lämmöllä ja kuumenna nopeasti kiehuvaksi.  Sekoita joukkoon mantelit. Jäähdytä seosta sekoitellen.

Ripottele taikinaan kevyesti jauhoja, kaada kevyesti jauhotetulle alustalle, vaivaa hetki ja kauli arkille.

Levitä kuorrutus tasaisesti taikinan päälle ja kohota taikina uudestaan kaksinkertaiseksi.

Paista 200°C keskitasolla, noin 15-20 min.

Anna jäähtyä.

Leikkaa levy pystysuunnassa neljään osaan ja leikkaa jokainen pala kahtia vaakatasossa.

3.  Täytä tekemälläsi vaniljatäytteellä ja nauti.

Reseptistä tulee 12 pientä tai ne yhden pellillisen neljä suurenpaa neliökakkua. Leipomusta voi sitten halutessaan hieman muunnella mansikkatomusokeria käyttäen tai mantelilastujen asemasta ripotella kookoshiutaleita tai lastuja, käyttää vaniljan asemasta kookosjauhetta...... - Maistuu hyvälle, vaikkei aidosta 'mehiläisen pistosta' voikkaan silloin enää puhua.

Tämä ruokalautasella oleva leipomus on makeaa ja hyvää, pullamaista kakkua. Lakki ei kuulu olla vinossa. Hiiri laittoi  sen lukijoita varten, jotta näkyy alkuperäisen kakun täytteen sileys. Ilman pursotusten koristeita jo vuodelta 1500! Hiiren mielestä tämä leipomus tuo jotenkin laskiaspullan mieleen, mutta sitä se ei ole.

Ei löytynyt minkäänlaista hauskaa tarinaa nimestä. Useimmissa oli vain maininta siitä, että jossakin vaiheessa on mehiläinen istuskellut kakulla ja pistellyt sitä saadaksen mantelin seasta hunajaa!

Nami-hiiri koristeli oman kakkunsa kukin, joka ei oikeasti kuulu asiaan - missä mehiläisiä, siellä kukkia. 

Nykyään tätä aitosaksalaista kakkua tapaa myös muffinsin muodossa. Silloin on käytetty muffinssitaikinaa ilman hiivaa ja paistettu formuissa. 

"Mehiläisen pisto muffinssin tapaan"

     75 ml kermaa
  25 g hunajaa,
 25 g sokeria
  150 g mantelilastuja

 
2 kananmunaa
    

100 g sokeria
    

75 ml hyvää öljyä

300 g hapankermaa tai kermaviiliä

250 g jauhoja
 

1 tl  leivinpulveria
  50 g  jauhettua mantelia
 
täytteeksi vaikka 

200g maustamatonta tuorejuustoa tai vaniliinilla maustettua

    5 rkl tomusokeria (tai mansikkatomusokeria)

 

 
Kerma, hunaja ja sokeri keitetään kattilassa hiljalleen noin 3 minuuttia. Sekoita joukkoon mantelilastut ja anna sen jäähtyä.

Sillä välin vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää öljy ja hapankerma tai kermaviili. Sekoita joukkoon jauhot, leivinjauhe ja hienonnettu manteli.

Jaa taikina muffinssipeltiin tai paperiformuihin (2/3) ja laita manteli-hunaja-sokeriseosta pintaan.

Paista 180°C  asteessa noin 25 minuuttia.

Sekoita tuorejuusto ja tomusokeri.

Halkaise jäähtyneet muffinssit horisontaalisesti ja täytä tuorejuustolla.