Ohukainen on perinteinen jälkiruoka, joka tunnetaan ympäri Eurooppaa. Alkuperä lie yhtä vanha, kuin jauhetun viljan käyttö. Ohukaisilla on Suomessa eri murteissa erilaisia nimityksiä muun muassa lettu, lätty, räiskäle.... Nimet perustuvat ruotsin sanaan plätt, ohukainen.
 
Tavallisessa taikinassa on jauhoja, munia ja maitoa. Ohukaisia voi paistaa myös nuotion päällä suurella valurautaisella pannulla. Silloin syödään  muurinpohjalettuja. Perinteinen tapa on syödä ohukaiset lämpiminä ja levittää hillo ja muu lisuke raidaksi sen päälle ja kääriä lettu sen jälkeen rullalle, leikaten siitä siivuja.
 
Blini on ohukaisen venäläinen toinen tai kolmas 'serkku' ja kaikkien kantaäiti on ranskalainen crêpes, tuttavallisemmin 'kreppi'. Kananmunien määrä ja jauhojen laatu vaihtelevat eri maissa. Ranskassa käytetään tattarijauhoja.
 
Tekeekö ohukaisia ateriaa vai jälkiruokaa varten, ratkaisee taikinan sokerimäärän, sekä niiden kanssa käytettävän täyteen.
 
Tänään oli ihan mahdotonta löytää hiirenkolon kaapista tattarijauhoja, koska niitä ei ole kukaan sinne ostanut. Nami-hiiren Äiti totesi aina, ettei tattarijauhot säily hyvinä pitkään ja siksi niitä ei hiirikään varastoi. - Mutta tiedättehän te tunteen, kun jotain ei ole, sitä tekee ihan mahdottomasti mieli. Lettuja piti saada, ihan minkä tahansa maan reseptiä käyttäen. Selaamalla löytyi hyvälle maistuva resepti, johon löytyi myös kaikki aineosat.
 
rahkaohukkaat%202-normal.jpg
 
Rahkaletut eli syrnikit 
2 dl maitorahkaa
4 kananmunaa
6 rkl vehnäjauhoja
1 dl sokeria - hiiri laittoi vain  ½ dl  ruskeaa sokeria
tavallisen 'kokoinen' ripaus suolaa
2 tl Bourbon sokeria tai tavallista vaniljasokeria
1 tl kardemummaa - hiiren oma lisäyskeksintö !
voita paistamiseen
 
  • Riko munien rakenne ja sekoita kaikki aineet tasaiseksi seokseksi. 
  • Sulata pannulla voita ja paista paksuhkot letut hiljalleen miedolla lämmöllä molemmin puolin.
  • Tarjoile lämpiminä hillon, marjojen tai jäätelön kanssa.
Sitten nousi eteen ongelma. Missä lettupannu luuraa ? Nami-hiirellä oli ollut 7 ohukaisen pannu kauan sitten, mutta sen hiiri oli antanut pois vuosia sitten muuton yhteydessä. Myöhemmin nami-hiiri oli ostanut kivan 4 letun pannun - ja lainannut sitä kesällä kotikadun toisessa päässä asuvalle mummolle! No nyt siis piti tehdä paistamiset isolla pannulla, mutta onneksi kukaan ei ollut keksinyt pyytää lainaksi pientä kastikekauhaa, jolla taikinan annostelu kävi kuin rasvaten  !
 
nami-hiiri