Elokun%201.%20kuva%205.jpg

Elokun%201.%20kuva%202.jpg

Elokuun 1. päivä on Sveitsin liittovaltion Kansallispäivä. Hiirellä on tapana leipoa päivään jotakin. Huomenna menen koiran kaveriksi muutamaksi päiväksi. On helpompi leipoa ja sotkea kotikolossa, joten pieni kakku valmistui etuajassa…..sopivasti päiväkahvin aikaan ! Kakun tarinasta  myöhemmin.

 

Tässä päällyste on valkoista 'vanhentumisvuorossa olevaa sokerimassaa lisäämässä juhlavuutta, mutta kakku toimii kauniisti ihan ilman palttoota ja koristeitakin! - Sveitsin lippu on punainen neliö valkoisella keskusristillä!

 

Maukas erilainen juustokakku Norjasta

 

MANTELIPOHJA:

 

4 dl  kerran kuorittuja eli ruskeita manteleita 

4 dl  tomusokeria

¾ tl  leivinpulveria

1½ tl vaniljasokeria

7 valkuaista huoneenlämpöisenä

 

Tuorejuustoäyte

kun tehdään kakku, piirakka ei tarvitse kuin yhden ohuen kerroksen kahden pohjalevyn väliin:

 

350 g maustamatonta tuorejuustoa ( Philadelphia )

3/4 dl = sokeri +  hieman vaniliinisokeria 

1 kananmuna

2 rkl kermaa

1 sitruunan raastetu kuori

1-2 rkl tuorepuristettua sitruunamehua

 

KELTAINEN KUORRUTUS  *:

6 keltuaista

9 rkl kermaa

160 ml ( c) sokeria

1, 5 tl vaniljasokeria 

10 rkl (2/3 c) pehmeää voita

pieni kourallinen mantelirouhetta

 

Pohjataikina:

  • Esilämmitä uuni 175°C
  • Vuoraa 33cm x 23cm piirakkavuoka leivinpaperilla. (Hiiri tekee pohjat kahteen puolet pienempään pyöreään vuokaan kakkua varten.)
  • Laita mantelit monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen ja jauha melko karkeaksi - ota eroon pieni kourallinen ja jatka jauhamista 'puolikarkeaksi' jauheeksi.
  • Sekoita isossa kulhossa tomusokeri, leivinjauhe ja vanilliinisokeri, lisää joukkoon mantelijauhe, sekoita hyvin.    
  • Vatkaa valkuaiset hyväksi vaahdoksi, kunnes muodosuu 'piikkejä' ja massa pysyy kulhossa vaikka kumoat sen ilmassa.
  • Kääntele nuolijalla varovasti valkuaisvaahto manteliseokseen niin, että vain sekoittuu. Älä ylisekoita!
  • Levitä taikina paperoidulle uunipellille/vuokaan, tasoita kevyesti ja paista n. 40-45 min.
  • Anna mantelipohjan jäähtyä pellillä/vuoassa, se on hauras, käsittele varoen. - Voit pitää sen pannulla - tai varovasti kääntää leikkuulaudan avulla ylösalaisin.  Leikata jo tässä vaiheessa halutessaan horisontaalisesti kahtia. Pohja menee mukavasti hieman kokoon, kun laitat leivinparin ja vaikka ritilän hetkeksi sen päälle. 
  •  
  • Vispaa Philadelphia juusto sileäksi ja lisää täytteen muut ainekset.  Massan tulisi olla paksuhkoa täytettä. (Lisää tarvittaessa juustoa.)

 

Huom! 

Tarpeen mukaan n-h halkaisee paistuneen pohjan kahdeksi kiekoksi  ja paistaa kaksi samanlaista., saaden yhteensä neljä pohjaa. Kokoaa niistä ja tuorejuustotäytteestä kakun. - Norjassa  tehdään usein matala iso piirakka juhliin, joka jaetaan 'leivoksiksi'.

Alkuperäiseen kakkuun kuuluu paksuhko keltainen kuorrutus * jota koristaa vain mantelirouhe.

 

      Keltaisen kuorrutukselle  valmistus:

  • Kiehauta paksupohjaisella kattilalla munankeltuaiset ja kerma  pienennä keskilämmölle, lisää hienosokeria ja vaniljasokeri koko ajan sekoittaen, jotta sulavat joukkoon.
  • Anna jäähtyä kokonaan.
  • Lisää pehmeä voi ja vatkaa tasaiseksi.
  • Kuorruta piiras vasta,  kun se on täysin jäähtynyt.
  • Nyt tarvitaan se pieni kourallinen mantelirouhetta koristamaan keltaista kuorrutetta.
  • Anna leipomuksen ollaa jääkaapissa useamman tunnin tai yön yli. 
  • Leikkaa tarvittava määrä pieniä tai leivoksen kokoisia palasia.

 

Koska hiiri halusi tehdä kakun paistoi kaksi pohjaa pienessä pyöreässä irtopohjavuoassa, halkaisi molemmat ja kokosi kakun vuokaan: pohja, juustotäyte, pohja…päälimmäiseksi mantelikiekko ja laitoi jääkaappiin.

Hiiri ei tehnyt nyt  keltaista kuorrutetta,  muta siveli ohuelti juustotäytteellä pinnan...sokerimassaa varten.

Kauli  hetki sokerimassaa ohueksi  ja tarvittavaan kokoon, jonka pintaan lisäät loppuvaiheessa esim.  pikkuformulla otettuja sokerimassa kukkia epäsymmetrisesti muutaman ja jatka ohentamista…hiirellä siitä tuli hieman liian ohut, mutta asettui kuitenkin sovinnolla kakun peitoksi. repeilemättä.

 

Elokuun%201.%20kuva%203%20.jpg

nami-hiiri


Tämä sopivan makea, herkullinen kakku on alkujaan norjalainen resepti. - Se on  kopioitu mm. naapuriin, ruotsalaisten ympärimaailmaa tunnettuun IKEAn kahvilaan.  Se tosin on kuiva, eikä nami-hiiri joskus maistettuaan koskaan innostunut kakusta. - Norjassa tämä mantelikakku -resepti  kulkee hieman eri nimillä joista "Suksesskake" tai "Konfektkake" ovat käytetyimpiä. Kakkua tarjoillaan perinteisesti jouluna, häissä, Norjan Itsenäisyyspäivänä 17. toukokuuta tai muissa erikoistilanteissa. Pohja on valmistettu pääasiassa (puolikarkeaksi) jauhetusta mantelista. Alkujaan kakku on ollut paremminkin jälkiruoka kuin  kakku. Norjalaiset laittavat aina tämän mehukkaan 'taivaallisen' kakun pintaan maukkaan voikuorrutuksen. Se on kirkkaan keltainen ja samalla raikas.  - Näinkin voi käydä, että hiiri kokeili viime vuonna kakkureseptiä ja ihastui siihen….tietämttään, että oli maistellut huonoa korviketta, kuivaa ja säilönta-aineilla kyllästettyä jo vuosia sitten jossain Ikeassa. Tietenkin, suurimmat ongelmat ovat todennäköisesti huonohko laatu ainesosissa. Kakku tarvitsee oikeaa meijerivoita. Säilöntäaineita ei tarvita turhaan makua huonontamaan. Kakku ei näet kuitenkaan säily normaalisti, vaan tarjoilulautanenkin on kuin nuoltu aterian jälkeen!  /n-h

Norwegian%20almond%202%20.jpgNorwegian-almond-cake.jpg