Pääsiäisen suomalaista perinneherkkua mämmiä on aika vaikea tarjota ulkomaalaisille. He harvoin  suostuvat edes kohteliaasti maistamaan outoa ja vielä oudomman näköistä tarjottavaa. Ehdotus lähinnä herättää hilpeyttä - ja varmuudella tässä aterian jälkiruokavaiheessa kaikki ovat jo 'niin täynnä' ateriasta, että kaipaavat vain espresson! MAKU -lehden resepteistä löytyi kaikella varmuudella käänteentekevä pelastus ennakkoasenteisiin.

m%C3%A4mmimaljamakureseptiresepti-normal

Jos saan annoksista näin herkullisen näköisiä, kuin valokuvaaja Juha Juntto, seuraamalla Midi Vuorelan antamaa reseptiä ja oivaa ideaa, niin uskoisin saavani muutamia rohkeita maistamaan kanssani rakastamaani mämmiä, uudella raikkaalla tavalla.

Mämmimaljat, 10 pientä annosta 

200g jäisiä puolukoita ja 1/2 dl sokeria 
2 dl kuohukermaa ja 1/4  dl sokeria
  1 rasia eli 500-700 g mämmiä 
  • Sekoita jäiset puolukat ja sokeri, anna puolukoiden sulaa kohmeiseksi huoneen lämmössä tai jääkaapissa.  
  • Vatkaa kerma ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi. 
  • Jaa mämmi jälkiruokamaljoihin ja annostele puolukat, sekä kermavaahto niiden päälle. Kermavaahdon voi korvata vaniljakastikevaahdolla tai vaniljajäätelöllä.      
  • Tarjoile heti !

Pääsiäisen vanha paastoruoka ja pitkäperjantain ateria mämmi on supisuomalainen erikoisuus. Sitä on syöty historian mukaan Lounais-Suomessa jo 1200-1300 luvuilla. Pitkään sitä syötiin myös leivän päälle levitettynä. Vasta 1900-luvulla mämmi lähti kuljeksimaan muuallekin Suomea.

Alkujaan valmistukseen käytettiin maltaita, ruisjauhoja, sekä vettä. Eikä sitä syöty jälkiruokamaljoista, vaan tuohisista tuokkosista, joissa se oli  uunien lämmössä imellettykin. Nykypäivänä mämmiä tuskin valmistetaan enää kotona. Pahviset rasiat ostetaan kauppojen hyllyiltä kotiin, sokerin ja kerman kera nautittavaksi.

nami-hiiri