Viime vuonna tuli kokeiltua ja kirjoiteltua monesta tyypillisestä Pääsiäisen herkusta katolisissa maissa. Jotain jäi tähteeksi tulevaan Pääsiäiseen. Euroopan maissa ei juuri keittiön traditioihin tehdä muutoksia. Leipomuksia  paistellaan, kuten äiti, mummo tai mummon äiti on aina paistanut. Perityt reseptit ovat suvuissa kulkevia aarteita. Näkyvät erot syntyvät itsestään, riippuen siitä missä maassa ollaan ja mistä maasta tullaan. Samaa leipomusta paistellaan joko sveitsiläisittäin, ranskalaisittain, itävaltalaisittain, unkarilaisittain, italialaisittain....... Nyt tehdään ja nautitaan herkullista pientä sisilialaista kakkua. - Nami-hiiri kutsuisi sitä pieneksi juustopiirakaksi. - Tämä pieni, mutta  herkullinen 'Pardulas' on vahvasti appelsiinille tai sitruunalle maistuva juustokakkunen, jonka harvinaisemmassa versiossa saattaa olla hieman rusinoitakin. Kakkusia löytyy maultaan mietoja, sekä vahvoja, riippuen täytteessä käytetystä juustosta. Hunajaa on poikkeuksetta aina  tarjoilla pienessä purnukassa. Ja yllättävän usein sitä pyöritellään puisella hunajalusikalla lämpimän kakkusen päälle!

- Lainattu kuva - 

Sisilialainen Pääsiäiserikoisuus, 'Pardulas'

125 g jauhoja
hieman suolaa
15 g voita palana
1 tl juoksevaa hunajaa
4 rkl vettä  
 
täyte:
150 g Ricotta -juustoa
2 rkl (25 g) sokeria
1 keltuainen
½ sitruunan raastettu kuori
½ appelsiinin raastettu kuori
(sahramia)
1 rkl rusinoita (10 g)
1  valkuainen
hieman suolaa

...eikä yhtään tippaa alkoholia normaalista poiketen  ! 

Tarjoiluun juoksevaa hunajaa maun mukaan !

  • Jauhot ja suola sekoitetaan kulhossa. Lisätään voi ( tai margariini) ja hierotaan käsin tasaiseksi murenevaksi massaksi.
  • Lisää sen jälkeen hunaja, sekä vesi, sekoita kaikki nopeasti pehmeäksi taikinaksi, mutta älä vaivaa. Painele matalaksi 'möykyksi' ja laita  30 minuutiksi jääkaappiin.
  • Jaa taikina pieniin annoksiin, jauhota alusta ja kauli kukin n. 1-2 mm ohueksi pyöryläksi, halkaisijaltaan noin 10 cm. 
  • Aseta pellille leivinpaperi. Purista kahdella sormella pieniä taitoksia läpysköihin niin, että muodostuu‚ matala kuppimainen piiraspohja ja jäähdytä vielä jääkaapissa noin 15 minuuttia.

Täyte:

  • Laita ricotta, sokeri ja munankeltuainen kulhoon ja sekoita. Lisää sekoittaen sitruunan ja/tai appelsiinin kuori, sekä rusinat, jos pidät niistä. 
  •  Vatkaa valkuainen ja suola kovaksi, sekoita huolellisesti taikinaan ja  levitä täytettä 'pesiin’.
  • Paista noin 35 minuuttia uunin alaosassa /180°C, niin, että pintaan tulee hieman väriä.
  • Anna jäähtyä hetki ritilällä. Tarjoile lämpiminä hunajan kanssa.

nami-hiiri