image-normal.jpg

Unikonsiemenet ovat maultaan pähkinäisiä ja niiden ravintoarvo on luokituksessa hyvä, ne sisältävät antioksidantteja,kuitua,B-vitamiineja,rautaa,kalsiumia,potassiumia, magnesiumia ja sinkkiä. Unikonsiemenet ovat myös vähemmän allergeenisiä, kuin monet muut siemenet.

Jo vanhaan aikaan Suomessa näitä nonparellejakin pienempiä pyöriviä siemeniä käytettiin vain sämpylöiden ja nälkkileivän päällä. Àskettäin luin muutamia kommentteja, joista tulvi ajatuksia, että EU olisi peräti peukaloinut unikonsiementen käyttöä ja joku maustefirma jopa lopettanut näiden sinisten siemenien pakkaamisen. – Euroopan leivonnassa unikonsiemenillä on pitkät ja perin arkipäiväiset perinteet. Niitä käytetään ja niitä on runsaasti ihan kaikissa leipomusten alalajeissa makeasta suolaiseen.

Yksi perinteikäs alkujaan Puolan, Saksan ja Itävallan kautta maailmalle levinnyt herkku on sitruunainen unikonsiemenillä kyllästetty tavallinen kahvikakku. No tavallinen ja tavallinen! Mutta sekin on saanut nykyajan kuorrutukset ja koristelut lookkiinsa. – Hiiri oli jälleen kerran tekemässä tätä herkkua eilen ja laittanut kakun jääkaappiin vetäytymään, kun ’yllätys yllätys’ saapui.

Makean raikas unikonsiemenkakku !

3 munaa

3 rkl maitoa (huoneenlämpöistä)

150 g vehnäjauhoja

150 g sokeria

3/4 tl leivinjauhetta

1/4 tl suolaa

1,5 tl vaniljasokeria

1 rkl sitruunankuorta

3 rkl unikonsiemeniä

185 g huoneenlämpöistä voita

Kostutus:

75 g sokeria

0,5 dl tuorepuristettua sitruunanmehua

  • Sekoita munat ja maito pienessä kulhossa. Älä vatkaa.
  • Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuiviin aineisiin huoneenlämpöinen voi ja puolet muna-maito seoksesta. Vatkaa hyvin sekaisin, n. 1 min.  Lisää loput munaseoksesta kahdessa erässä hyvin vatkaten. Laita taikina pitkulaiseen (leipä)vuokaan ja paista 50-60 minuuttia/ 175°C, tee tikkukoe ja tarvittaessa jatka paistamista, kunnes kakku on kypsä.
  • Valmista sitruunasiirappi mittaamalla sokeri ja sitruunanmehu kattilaan ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut kokonaan. Älä keitä.
  • Ota kakku uunista ritilän päälle jäähtymään. Pidä kakku edelleen vuoassa n. 10 min. Pistele (taikina kampa tai coctailtikku apuna) kakun pinta täyteen reikiä ja valele puolet sitruunasiirapista kakun pintaan. Ota kakku pois vuoasta ja pistele nyt toinen puoli ja sivut ja valele loput sitruunasiirapit kakun pintaan.
  • Anna kakun jäähtyä kunnolla, jonka jälkeen säilytä ilmatiiviissä tilassa. Parhaiten siirappi imeytyy kakkuun, kun annat sen vetäytyä 24 tuntia.
  • Sirottele pölysokeria pintaa laittaessasi kakun tarjolle, toisaalta se on turhaa, sillä kakku on kostea ja tomutus sulaa tuhruisesti pintaan. Nykyään näkee usein erilaisia moderneja kuorutuksia tämän kakun pinnassa, suklaasta voikreemiin....

Kakku säilyy sitruunasiirapin ansiosta hieman pidempään, kuin tavallinen kuivakakku. – Hiiren huomautus: ei pidä paikkaansa, sillä kakku on niin hyvää, kosteaa ja raikasta, että siitä on ihan mahdoton pitää kakkuhaarukkaansa loitolla!​

nami-hiiri