sitruunapiiras%201%20-normal.jpg

Sitruunapiiras on raikkaudessaan vastustamaton. Olisikohan syy suklaan, että hiiri pitää sitruunasta, puolukasta, karpalosta, sitä sopii mietiskellä! Tällä kertaa voisi syyn arvella kuitenkin olevan edellisen postauksen pikkuleivissä, joiden taikina tuli puoliteltua...iso sitruuna jäi yli.

Itsetehty tai kaupan valmis murotaikina soveltuu mainiosti tähän leipomukseen. Hiiri vain kerran kokeili kolosessaan toisenlaista pohjaa - tai ehkä muutti mieltään jonkun aineosan puuttuessa. Oli miten oli, kuitenkin sillä seurauksella, että jämähti aleksanterimaiseen leivosmuropohjaan. Resepti on muistissa ja sitä tuli testailtua jälleen kerran. Nyt syy oli toinen. Hiiri oli joku aika sitten maistanut limepiirasta, jonka pohjasta ei oikein ottanut selkoa. Se ei ollut tyypillinen muropohja. 'Aleksanteri' tuli mieleen.

Ranskalaisittain raikasta piirasta

200 g voita tai leivontamargariinia
1/2 dl    sokeria
4 dl    vehnäjauhoja
1 keltuainen

  • Nypi huoneenlämpöinen rasva, sokeri ja jauhot murumaiseksi seokseksi joko käsin kulhossa tai monitoimikoneessa. Lisää keltuainen ja sekoita nopeasti tasaiseksi. 
  • Taputtele taikinaa käyttämääsi vuokaan pohjaksi.
  • ( Aleksanteria varten: kauli taikinalevy noin 1/2 cm:n paksuiseksi levyksi leivinpaperiarkkien välissä. Paista taikinalevy leivinpaperin päällä pellillä 200-asteisen uunin keskiosassa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä hieman.)

Täyte ranskalaisittain:
3 sitruunaa
4 munaa
200 g tomusokeria
2-3 tl vaniljasokeria
1,5 dl kermaa

  • Raasta sitruunoiden kuori ja purista mehut.
  • Vatkaa munat ja tomusokeri vaahdoksi. Sekoita sitruunan kuoriraaste, mehu ja vaniljasokeri munasokerimassaan. Sekoita joukkoon vielä kerma.
  • Kaada täyte vuokaan ja paista 175 asteessa noin 40 min, kunnes täyte on hyytynyt. Tarjoile kylmänä!

sitruunapiiras%202-normal.jpg

Hiirellä on pikeeriharjoittelut meneillään, jota ei voi olla huomaamatta. Piiras on mahtavan makuinen, ja aidoimmillaan ilman koristelua!

nami-hiiri Torontossa