Leipomuksista kirjoitellessaan nami-hiiri on huomannut asian, johon ei ole aikaisemmin ennen blogiaan juuri kiinnittänyt erikoisempaa huomiotaan. Euroopan reseptit sisältävät miltei poikkeuksetta jotain alkoholia. Kotikeittiöissä on tämä myös huomattu, mutta hiiren mielestä tulkittu väärin. Keitettäessä alkoholiprosentit tietenkin häviävät, mutta ei ole mitenkään harvinaista, etteikö leipomus ’nousisi’ päähän siitä huolimatta. Tätä täytyy ihmetellä! Sehän on väärä ja vastakkainen suunta, kun suupalojen on tarkoitettu kulkevan alas kohti vatsaa! Varttuneemmat ulkomaan kotileipojat lorauttavat tai  imeyttävät kakkuunsa varmuudeksi keitoksesta haihtuneen alkoholin tilalle uuden määrän. Se maistuu ja se tuntuu ! Näin tekevät tietenkin myös kahvilat, jotka mainostavat kakkujensa sisältävän esimerkiksi aitoa kirsikkaviinaa. Leivonnaisen huima hinta saa uskottavuutta, usein kuitenkin vedellä laimennetulla alkoholilla.


Saksalainen August Oetker, joka perusti firmansa 1891, keksi jossain vaiheessa pakata leivinpulverinsa annospusseihin. - Tämän vuoksi resepteissä mainitaankin: 1 pss leivinpulveria, 1 pss vaniliinisokeria....   Amerikassa Rumford pakkasi samaa ainetta ja edelleenkin, pieniin puna-musta-valkoisiin peltipurkkeihin, joista riittää kotileipojalle useampaan leipomukseen lusikoitavaksi.

Tavaramerkkinä ’Dr. Oetker’ on kaikille leivontablogisteille tuttu Suomessakin.  Tavalla, jos toisella siihen törmää jo kaupoissa, sekä tietenkin kotona valmistaessaan tai koristellessaan kakkuja, myös tehdessään valmisjälkiruokia, joihin lisätään vain vettä, kermaa tai kananmunia. Ei siis ole suurikaan ihme, että maailman laajuisesti ’Dr. Oetker’ konserni kokonaisuudessaan tekee miltei 8 biljoonan Euron tulosta vuositasolla.

Pakkauksen sisältämä viini on nykyään pakattu vahvaan muovipussiin !

Nami-hiiri osti  syksyllä Saksasta muutamia ’Dr. Oetker’ tuotteita. Niitä, joita ei ollut huomannut sveitsiläisissä kaupoissa - ja sitä jota ei ainakaan saa Suomesta!  Hiiri testaili ostoksiaan sopivassa kohden. 'Punaviininen kreemivaahto' oli  yksi näistä tuotteista. Hiiri  viisastui ja otti opikseen maistettuaan tekemäänsä punaviinijälkiruokaa eräänä lauantaina. Tämä kauniin värinen valmis jälkiruoka sisälsi kaikki pakkauksen sisältämät jauhot, sekä pienen pullon aromit, värin ja sen prosentit! Ohjeen mukaan pakkauksen aineisiin lisätään vain muutamat lusikalliset vettä ja vaahdotettua kermaa. Makealle perso hiiri söi valmistamansa vaahdon yhden viikonlopun aikana ja joka kerta tunsi, miten ’se’ nousi hattuun. Se tuntui astuvan 'hissiin' ja napin painalluksella nousevan ylimpään kerrokseen. Nami-hiiri ei voi sanoa olleensa koskaan oikein humalassa elämänsä aikana, paitsi yhden kerran. Tunne oli ihan sama nyt jälkiruuan jälkeen, kuin nuorena janoon nautitun lasillisen 'gin-tonicia'. Jälkimmäinen piti lisäksi hiiren sängyssä koko seuraavan päivän  Tästäkin kokemuksesta viisastuneena nami-hiiri on siitä lähtien tilannut poikkeuksetta aina 'yhden gin-tonicin ilman giniä', ihan millä osaamallaan kielellä ja missä tahansa seurueesta riippumatta!

Niinpä aiemmin postatun ’Charlotta’  -kakun nami-hiiri täyttikin enää vain osittain 'Dr. Oetkerin' viinisestä pussituotteesta ja lisäsi juustoa ja vadelmia. - Myöhempi ja perusteellisempi tarkastelu muuten kertoi viinin olevan tosiaan aitoa punaviintä 125 ml, vahvuuden unohdin kirjata. Eikö se ole määrältään tai melkein sen lentokoneessa tarjottavan tai hotellien minibaareista löytyvän pikkupullon kokoinen ?

"Ein heller Koft nimmt stets Oetker - Bright minds always use Oetker."

 nami-hiiri