hedelmi%C3%A4%2C%20kastanjoita%20.jpg
 
Kastanjat ovat saapuneet, vaikka pakkasista ei ole havaintoa. Joulukaan ei ole vielä ovella, vasta muutaman kuukauden kuluttua. Jos näitä lauseita lukija ihmettelee, niin osa selittyy aiemmasta postauksestani 'Le Marron - die Edelkastanie'. Lähimarketista niitä saa hintaan 1.50Fr. /100g. Kastanjat sopivat joulunalustunnelman lisäksi hyvin viilenävään syyksyyn.  Kastanjan maku on  täyteläinen, maanläheinen ja makeahko.  On hyvä muistaa, että kastanjoiden elämä jatkuu joulunkin jälkeen. Kastanjapyrettä käytetään jälkiruoissa ja leivonnassa ympäri vuoden.
 
Moni ei tiedä, että  'Joululaulu'-niminen laulu, jonka suomennos kuuluu "hiljaa leijaa maahan hiutaleet...", alkaa englanniksi tunnelmoinnilla "chestnuts roasting on an open fire…". Maailmalla on ymmärretty, että mitäs sulavista lumihiutaleista, kun on suussa sulavia kastanjoitakin tarjolla! 
 
kastanjan%20suolapeti%202.jpg
 
Uuniin menossa.....
kastanjan%20suolapeti%2015.jpg
 
...20 min. myöhemmin uunista tulleita kuumia ja tuoksuvia kastanjoita. Pari avasin heti malliksi ja tarkistaakseni sisällön kunnon.
 
Uunissa paahdetut kastanjat
  • Valitse kaupassa/torilla napakoita yksilöitä, jotka eivät tunnu sormissa ontoilta.
  • Tee  kotona suipon pään kuoreen X:n malliset viillot. Sahalaitainen veitsi on kätevin.
  • Isomman määrän voi paahtaa uunipellillä, pienemmän vaikka Pyrexin- kannessa, kuten nami-hiiri. Asettele kastanjat uunipellille tai paistovuokaan siten, että viilletty puoli osoittaa ylöspäin. Suolapeltiin hiiri on tottunut, mutta moni käyttää rypistettyä foliota ja aivan varmasti ne paahtuu ilman foliota, ilman suolaakin. Suola on vain siitä kätevä, että sen voi käyttää uudelleen.
  • Paahda uunissa 200°C noin 20 minuuttia eli kunnes kuoret ovat alkaneet aukeilla.
  • Kastanjat ovat kypsyttyään pehmeitä perunoiden tapaan. Kastanjoiden tuoksu keittiössä on vastustamaton. Varo innoissasi käräyttämästä niitä.
  • Ota kastanjat pois uunista ja kuori, kun  ovat jäähtyneet sen verran, että niitä pystyy sormin käsittelemään. Ohut sisempi kuori on mauton ja vaaraton, eikä se muuta kastanjan makua, jos jotain rippeitä sattuu jäämään. 
  • VINKKI  Todellista eurooppalaista kaupunkitunnelmaa saat tarjoilemalla kastanjat paperipusseista !
nami-hiiri