Pursotettava taikina on hauskaa. Siitä voi tehdä ässiä kaakaolla tai ilman, samoin hevosenkenkiä ja rinkuloita. Rinkulat ovat sopivia moneen käyttöön. Teen niitä mielelläni, koska 'taikapellillä' saa tasaisia rinkuloita, joskin suurempia, kuin perinteinen pikkuleipä. Mutta sunnuntaileipurinkin on sallittua rikkoa rajoja. 

Ja milloin ei rinkulan malli miellytä, sen voi piilottaa mansikalla, jäätelöllä tai vaikka kermaruusulla. Viime mainituista nami-hiiri ei ole vielä saanut tolkkua - ehkä tämä hiostava  kuumuus.....en missään mielessä kyllä moiti lämmintä säätä. Se on tässä vaiheessa kesää kaunis ja siedettävän oloinen, vaikkei läpivetoa saa aikaseksi ikkunoita avaamalla. Tuulella on hetkellinen loma. Pitäisi valita toisenlaisia, viileämpiä askareita ja tehtäviä suoritettavaksi.  Kerma on niin nirso kaveri.

Pursotetut pikku-rinkilät 30 kpl :

- 200g voita

- 1 1/2 dl sokeria

- 1 muna

- 3 1/2 dl vehnäjauhoja

- 1 tl leivinjauhetta

- 1 tl vanilliinisokeria

( - 1/2 tl hienonnettua kardemummaa )

Uuni 200°C, keskitaso paisto koosta riippuen  8-12 min.

Tätä ohjeen annosta pienennän - ja hieman reilummin nipistän lisää sokerista rinkuloihini, jotka täytän suklaalla, hillolla, hedelmäpaloilla tai marjoilla. Niiden makeus yleensä riittää.


 

Saan rinkulapellilläni, joka kurkistelee myös  tässä kirjoituksessa,  neljä leivosta. Kerta-annos on tietenkin kahdeksan kaunista ja kierteistä murorinkulaa. Niistä testaan yhden ja sitten maistelen toisen, joten ihan oikeasti kaksikerroksisia leivoksia syntyy vain kolme!

Rinkuloille muuten on oikeasti oma nimensä, jonka nami-hiiri on onnellisesti unohtanut, hieman samaan tapaan, kuin 'Lapatossu' sen 'ähfän' nimen opetellessaan lukemista saman nimisessä elokuvassa. Kirjailija Ensio Rislakin 'synnyttämä' loistava hahmo, jota voisi kutsua kauniisti 'hiukka onnelliseksi' tai tavanonomaisemmalla ilmaisulla 'yksinkertaiseksi'. - Lukijan ei pidä ymmärtää synonyymeiksi nami-hiiren ilmaisuja 'unohtaa onnellisesti' ja 'hiukka onnellinen' - Roolia esitti mainio edesmennyt luonnenäyttelijä, Aku Korhonen, joka hassuissa rooleissaan on jäänyt pysyvästi mieleen jo lapsuudesta. Ne naurattavat edelleen ja saavat katsojansa aina hyvälle mielelle pitkäksi aikaa. Niitä filmejä ei ole tehty stuntteja käyttäen, eikä kuvattu nykytekniikan vertaisilla laitteilla.

09.06.2010

Punaisia ja oikean auringon kypsyttämiä mansikoita nuo todella ovat. Täällä Suonenjokea vastaa Thurgaun Kanttoni - alueen mansikat ja kaikki muutkin marjat ja vihannekset ovat maan parhaita. 

nami-hiiri