Nami-hiiri näki hyvin taiteellisia, tavallisen kauniita, sekä aivan ihastuttavia jouluhalkoja ranskalaisissa blogeissa. Jouluhalon alkuperämaassa on selvästikin siirrytty moderniin tapaan koristella Bûche de Noël.  Se on perinteinen ranskalainen jouluruoka, puuhalon muotoinen koristeltu kääretortun tapainen leivonnainen. Ranskassa ja ranskan kielisillä alueilla ei joulu ole 'koskaan' tullut ruokapöytään ilman jouluhalkoa! Muutamaa modernia toteutusta hiiri aikoo kokeilla lähiajan kääretortuissaan….osaa sitten ensi jouluna!

Hiiri on laittanut käden ulottuville muutamia nyt lahjaksi saamiaan tarvikkeita. On Da-Capoa energiaksi, pipareita, kätevä kauhan/lusikan pidike, ja tietenkin niitä tarvikkeita, joista on jo aiemminkin ollut suurta iloa leivontapuuhissa.

image-normal.jpg

                                    Tässä hiirenkolon pieni jouluhalko.

 image-normal.jpg

   image-normal.jpg

image-normal.jpgimage-normal.jpg

”Joulu” -muffinssi, oikeastaan kuppikakku,  on osittain parin vuoden takaiseen asuun puettu, vaikka erilaisia sovellutuksia tuli kokeiltua. Molemmista leipomuksista paljastuu sisältä yllätys. Ne ovat punaisia Red Velvet –reseptillä leivottuja. Se ei ole nami-hiiren ylimmäinen suosikki, mutta soveltuu joulun aikaan. Alempana on resepti, jota hiiri tapaa käyttää.... ja suositteleekin. Pieniä muutoksia sanelee kulloinkin käytettävät mausteet tai hillot. Tällä kertaa täytteenä kääretortussa on lähimarketin amerikkalaisista tuontikarpaloista keitetty vaniljainen karpalo-(sly)inkivääripalahillo. Sen kanssa oli käydä ihan hassusti. Se oli niin tavattoman hyvää, että juuri ja juuri riitti kääretortun väliin. - Oikeasti karpalot eivät ole enää niitä lapsuudessa syötyjä, pyöreitä pakkasen panemia ja  läpikuultavia. Toinen satoisampi lajike on tönäissyt pienemmät sivummalle. Mutta suuret ja sinällään ihan mauttomat marjat keitettäessä muuttuvat super hyviksi poksahdeltuaan aikansa kasarissa.

kanadalainen RED VELVET,  yksi iso kakku tai useampi pieni

  • 625 ml plain flour, sifted 
  • 1 teaspoon baking powder 
  • 1 teaspoon salt 
  • 2 tablespoons unsweetened cocoa powder 
  • 50 ml red food colouring ( käytän yleensä punaista marjasiirappia ja lisään elintarvikeväriä tarvittaessa vahvikkeeksi )
  • 120 g unsalted butter, at room temperature 
  • 375 ml sugar  ( 250 ml riittää )
  • 2 eggs, at room temperature 
  • 1 teaspoon vanilla extract ( en laittanut, koska karpalohillon keitin vaniljatangolla )
  • 200-225 ml buttermilk, at room temperature 
  • 1 teaspoon white vinegar 
  • 1 teaspoon baking soda 

nami-hiiri